Anyagcsere

Az anyagcsere szabályozása

Az anyagcsere egyes lépéseiért felelős szervek és sej­tek hálózata az egészséges szervezetben mérhetetlenül pontosan működik. Ez nem lenne lehetséges olyan szabá­lyozórendszer nélkül, amely azonnal beavatkozik, ha fel­borul az egyensúly.

Hogy jobban megérthessük, miről is van szó, hason­lítsuk szervezetünket egy nagyvállalathoz!

A főnök­séget az agy képviseli, a legmagasabb rangú vezető a hipotalamusz. A középvezetők a hipofízis (az agy­alapi mirigy), a pajzsmirigy és a mellékvese, amelyek a központból érkező jelzéseket követve hormonokat szabadítanak fel, és az utasításokat a megfelelő szervekhez továbbítják.

Mint minden jó cég munkamenetéhez, az anyag­csere-folyamatokhoz is úgynevezett visszacsatolási hurkok tartoznak. Magyarán a sejtek jelzik, hogy bizonyos anyagok, amelyek a megfelelő működéshez szükségesek, elegendő mennyiségben rendelkezé­sükre állnak-e. Amennyiben nem, a vezetőség kény­telen bizonyos intézkedéseket foganatosítani. Ha például megnő a vérben a cukor szintje, a hasnyálmirigy értesítést kap erről, s válaszul inzulint sza­badít fel. Ennek hatására a sejtek cukrot vesznek fel, mire a vérben süllyed a glükózszint. Ezt a sejtek megint jelentik a hasnyálmirigynek, amely csök­kenti az inzulinkibocsátást.

Szabályozószervek

A köztiagyban található hipotalamusz szabályozza a hipofízis működését. A hipotalamusz által előállított neuropeptidek (úgynevezett releasing faktorok) serkentik, míg az ezekkel ellenkező hatású sztatinok (úgyneve­zett inhibiting faktorok) gátolják bizonyos hormonok felszabadítását.

Hogyan zajlik a folyamat?

A releasing faktorok (többek között a TRH vagy a CRH) hatására a hipofízis munkába áll, és megkezeli a kívánt mennyi­ségű hormon előállítását. Ezek aztán a véráram útján eljutnak a megfelelő szervbe, ahol véghormonok termelését indítják be. Végül a véghormonok ellátják a feladatukat a célszervben. Így irányítja a hipotalamusz az anyag­csere szempontjából fontos pajzsmirigy és mellékvese, valamint más szer­vek, például a nemi szervek működését.

A hipofízis, mint raktározószerv

Az agyalapi mirigy feladata azonban nem merül ki abban, hogy hormonokat termel, és a véráramba juttatja őket. Hátsó lebenye a hipotalamusz által előállított és közvetlenül a célszervekre ható hormonok raktára is egyben.

Ilyen raktározott hormon többek között az oxitocin, amely szerepet ját­szik a szülés megindulásában, és segíti a tej kiürülését az emlőkből, amikor az anya szoptat. A másik fontos hormon a korábban már említett antidiuretikus hormon, amely a vesékre hat: gondoskodik arról, hogy az elsőd­leges vizelettel kiválasztott víz nagy része visszakerüljön a véráramba.

Mi történik, ha a rendszer nem működik megfelelően?

Minden bonyolult rendszer működésébe könnyen csúszhat hiba – így ebbe is. A legmagasabb szintű agyi szabályozás ugyan ritkán mond csődöt, bár ez sem kizárt, ha agydaganat okoz zavart a hipotalamusz működésében. Sokkal gyakoribb a hipofízis megbetegedése – különösen az elülső lebenyé -, ami azt jelenti, hogy túl kevés vagy éppen túl sok hormon képződik.

A következmények – attól függően, hogy melyik célszervet (a pajzsmirigyet vagy a mellékvesét) érinti a rendellenesség – sokfélék lehetnek.

A szabályozás zavarai orvosolhatók, ha ismerjük a háttérben meghúzódó problémát. Amennyiben például a vizsgálatok során daganatot találnak a hi­pofízisben, bizonyos méret felett lehetővé válik a műtéti eltávolítás. Ha ez nem indokolt, akkor gyógyszeres kezeléshez folyamodnak. Amennyiben a hipofízis a kelleténél kevesebb hormont termel, tabletták­kal (például glukokortikoidokkal) pótolják a hiányt.

Az is előfordulhat, hogy a célszervek nem reagálnak a hipotalamusz vagy a hipofízis által termelt faktorokra, és maguk a szervek – a pajzsmirigy vagy a mellékvese – is megbetegedhetnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.