Anyagcsere

Kiút a fogyókúracsapdából

A siker kulcsa az eltökéltség. Persze az is segít, ha a célok megvalósíthatók. Két hét alatt öt kilót leadni? Biztos kudarc. Hízni sokkal gyorsabban lehet, mint fogyni. Egy hét alatt fél-egy kilótól lehet megszabadulni úgy, hogy az elért tömeget tartani is tudjuk. Legjobb, ha konkrét célt tűzünk magunk elé! Például: a következő négy hétben leadok két kilót. Vessük papírra, hogyan akarjuk ezt a célt elérni. Melyik élelmiszert szeretnénk a jövőben egészségesebbre lecserélni? Melyik édességről vagyunk hajlandók lemondani – legalábbis többé-kevésbé? Mit fogunk inni? Tartsuk a célokat szem előtt, és hogy semmit se felejtsünk ki, nézzük meg újra és újra a listát!

Keressünk társat a kihíváshoz!

Társaságban nemcsak a sportolás, hanem a fogyás is könnyebben megy. Keressünk magunkhoz hasonló társakat, lépjünk be egy önsegítő csoportba, amelynek tagjai egymást támogatják, ösztönzik. Ha elbeszélgetünk velük, ki fog derülni, hogy nem kizárólag nekünk van gondunk az önfegyelemmel. Ez a tudat megnyugtató. A támogatáson kívül a szakmai segítség is fontos, amelyet a csoport vezetőjétől kaphatunk. Közreműködik táplálkozási ter­vünk összeállításában, és választ ad kérdéseinkre.

Fogyni elsősorban fejben kell. Igyekezzünk meggyőzni magunkat arról, hogy feltétlenül meg kell változtatni az étrendünket, és ez nem az orvos vagy egy társ feladata. A saját elhatározásunkról, a saját célunkról, a mi egészségünkről – végső soron a mi életünkről van szó.

6 egyszerű lépés a sikeres életmódváltás érdekében

Az alábbi kipróbált trükkök abban lehetnek segítségünkre, hogy – minden jó szándékunk ellenére – ne essünk vissza a régi hibákba, és ne adjuk fel idő előtt a küzdelmet.

  1. Tudatosítsuk magunkban, mit nyerünk, és ne rágódjunk azon, mit veszí­tünk. Ne azt mondjuk: többé nem gyújthatok rá, hanem azt, hogy nem kell többet a hidegben a ház előtt ácsorogni, amikor cigarettázom. Vagy: nem kell többé esőben leszaladni a trafikba, mert kiderül, hogy elfogyott a cigarettám. Esetleg: a jövőben fel tudok majd menni a lépcsőn zihálás nélkül.
  2. Ne beszéljük be magunk­nak, hogy úgysem érhetjük el a célunkat. Tűzzünk ki inkább kisebb célokat -egyiket a másik után.
  3. Teljesen normális dolog, ha az ember néha elkedvet­lenedik. Ne legyünk ilyen­kor túl szigorúak magunk­hoz, hanem örüljünk az elért sikereknek, és csak előre tekintsünk.
  4. Időnként jutalmazzuk meg magunkat egy új ruhadarabbal, egy kirándu­lással vagy egy színházlátogatással. Fontos, hogy a jutalmat ne csak ígér­gessük, az ígéretet valóra is kell váltani.
  5. Ne álljunk naponta rá a mérlegre. Ha az étkezési szokások megváltoztatá­sát több testmozgással párosítjuk, előfordulhat, hogy először még hízunk is egy keveset, mivel megnő az izomtömeg, és az izomszövet súlyosabb, mint a zsírszövet.
  6. A tilalmak dacreakciót szülhetnek: talán emlékszünk még rá gyerekko­runkból. Engedjünk meg tehát magunknak olykor-olykor egy darabka csokoládét a kedvenc fajtánkból, vagy egy fagylaltot.

Törődjünk magunkkal!

Mindent megteszünk a családért és a barátainkért, míg a saját szükséglete­inket háttérbe szorítjuk? Megfeledkezünk arról, hogy nekünk is szükségünk van a kikapcsolódásra, hogy olykor fel kell tölteni az akkumulátorokat? Nincs ez így jól!

  • Csak egy testünk van, vigyázzunk rá! Kérdezzük meg magunktól, mire vágyunk, mire van szükségünk. Ez nem önzés, hiszen a családnak és a barátoknak is az a jó, ha kiegyensúlyozottak vagyunk. Adjunk magunk­nak néha egy kis szabadságot. Üljünk le nyugodtan újságot olvasni, te­gyük fel a lábunkat egy zsámolyra, és lazítsunk.
  • A saját életünket mi szervezzük meg. Ne engedjük, hogy mások rossz szokásai határozzák meg tetteinket. Azért, mert a párunk nem szereti a salátát, még nem kell lemondanunk róla. Attól, hogy a baráti körünkben senki sem sportol, még beiratkozhatunk egy klubba. ‘
  • Éljünk a mában! Valósítsuk meg a terveinket. A halogatás csak elégedet­lenséget szül.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.