Anyagcsere

Mit sportoljak?

Az a sportág a legjobb, amelyiket a legnagyobb kedvvel űzzük. Gondolkod­junk el rajta, hogy nem szeretnénk-e a barátainkkal együtt sportolni. Aki szereti a társaságot, válasszon csapatsportot, például csoportos tornatermi edzést. Találjuk ki, mi ösztönöz jobban: a kötött edzésidők vagy a kötetlenség. Amennyiben önállóságra vágyunk, s magunk szeretnénk meghatározni, mikor legyenek az edzések, legjobb konditerembe járni, ahol több időpont közül is választhatunk.

Előfordulhat az is, hogy nem tudunk alkalmazkodni az edzések idő­pontjához, ezért rugalmasabb megoldást kell keresnünk. Ilyenkor érdemes felfogadni egy személyi edzőt. A természetkedvelők számára a túrázás vagy a kerékpározás az ideális sport. Mielőtt döntenénk, azt is vegyük fontolóra, hogyan tudjuk a sportpályát megközelíteni. És nem utolsósorban: mérlegeljük, mennyi pénzt tudunk sportolásra szánni. Megenged­hetjük magunknak, hogy a ruházaton és felsze­relésen túl az edzésekre és a tanfolyamokra is költsünk?

Kísérletezzünk: próbáljunk ki többféle sport­ágat!

Sok helyen van lehetőség ingyenes próba­órára. Csak akkor tartunk ki a választott tevékenység mellett, csak akkor fogunk rendszeresen edzeni, ha jó döntést hozunk. Márpedig nem kevés függ ettől: az, hogy javul-e az edzettségünk és vele az egészségi állapotunk.

A mozgás boldoggá tesz

Az öröm agyi működés eredménye. Az örömérzetet az agyban fel­szabaduló hormon, a szerotonin okozza. Ez a közvetítőanyag jelzi az agy egy bizonyos területének, hogy „munkába kell állnia”, s ettől az ember elragadtatott hangulatba kerül. Jó tudni, hogy a szerotonin-termelést a testmozgás is serkenti. Ezzel egyidejűleg kevesebb stressz-hormon – kortizol és adrenalin – termelődik. Tehát biokémiai bizo­nyíték is van rá, hogy a sportolás örömet szerez.

Az aerob sportok összehasonlítása

Valamennyi kitartást igénylő mozgásforma erősíti a szívet és a keringést, vala­mint felgyorsítja az anyagcserét Mindnek vannak azonban előnyei és hátrányai, íme!

Futás, gyaloglásNordic walking (északi síjárás)KerékpározásÚszás
ízületekA kemény talaj vagy a rossz cipő árthat az ízületeknek.Kíméli a boka-, terel­és csípőízü letet, valamint a gerincet.Tehermentesíti a csípő-, terel­és bokaízületet.A víz felhajtóerejé­nek köszönhetően különösen kíméli az ízületeket.
IzmokElsősorban a láb-, a fenék- és a mély hátizmokat erősíti.A teljes izomzat mintegy 90 százalé­kát edzi.Főleg a láb- és fenékizmokat erősíti.Edzi a has-, a csípő-és a hátizmokat, valamint a kart és a lábat.
Felszerelés, ruházatJó futócipő, esetleg futóruházat kell hozzá.Futócipőt, botot, esetleg futóruháza-tot kell beszerez­nünk.Vásárolnunk kell ke­rékpárt, bukósisakot, esetleg kerékpáros nadrágot.Fürdőruha és úszó­szemüveg szükséges hozzá.
KockázatokA rossz cipő ízületi panaszokat és a ge­rinc helytelen meg­terhelését okozhatja.A görcsös testtartás megterheli a váll- és nyakizmokat.A nem megfelelő nagyságú váz vagy kormány fájdalmat okozhat.Egyoldalú megterhe­léssel jár, ha valaki csak egy úszásnem­ben úszik.
AjánlásokFutni mindig és mindenhol lehet. Kezdjük tempós gyaloglással, majd növeljük fokozatosan a sebességet!Könnyű megtanulni, majdnem minden életkorban, évszak­ban és környezetben űzhető.A hétköznapokba a legkönnyebben beilleszthető mozgásforma.ízületkímélő mozgás, ha nem csak egy úszásnemben úszunk.

Építsük és erősítsük izmainkat!

Ha izmainkat újra és újra elég nagy terhelésnek tesszük ki, megerősödnek, és nő a teljesítőképességük. Az edzett izmok védenek a túlerőltetéstől és a balesetektől. Megtámasztják a csontokat, az ízületeket és az inakat, vagyis segítségükkel megelőzhető a csontritkulás. Megkönnyítik a mindennapi éle­tet is: gyerekjáték lesz cipekedni, a házi- és a ház körüli munkákat elvégezni.

Az erősítő edzések során gépek segítségével építhetjük izmainkat. A konditeremben képzett oktatók magyarázzák el az eszközök használatát, és mindenkinek személyre szabott edzéstervet állítanak össze. Az izmokat azonban otthon, felszerelés nélkül is trenírozhatjuk, méghozzá igen egy­szerű gyakorlatokkal.

Erő és kitartás

Az a leghatékonyabb, ha összekötjük az erősítő és az aerob testgyakorlást. A kitartást igénylő sportok, mint a kerékpározás, az úszás és a futás erősítik a szívet és a vérkeringést. Ilyenkor a szervezet először a könnyen hozzá­férhető szénhidráttartalékokat használja el, majd átkapcsol a zsírtartalékok hasznosítására. Az erősítő gyakorlatok fejlesztik az izomzatot, és emelik az alapanyagcsere szintjét: a szervezet még nyugalmi állapotban is több kaló­riát éget el.

Összegezve: menjünk először úszni, futni vagy kerékpározni, majd végez­zünk néhány erősítő gyakorlatot. Ha ez egy napra sok lenne, semmi baj! Osszuk el a sporttevékenységeket a hét több napjára.

Már az is elegendő, ha heti kétszer félórát erősítünk. Iktassunk be az erősítő gyakorlatok közé két-három nap pihenőt, hogy az izmok regenerá­lódjanak. Ugyanez vonatkozik az aerob edzésekre is: az optimális a 20-30 perces edzés hetente kétszer-háromszor.

Milyen gyakran eddzünk?

A kezelők csupán heti kétszer űzzék a választott sportot, és csak fokoza­tosan lendüljenek bele. Hatékonyabb a rendszeres rövid edzés, mint az, ha hosszabb gyakorlással azonnal elmegyünk a végsőkig, majd napokig pihenni kényszerülünk. Készítsünk tervet! Nem muszáj mindig ugyanazt a mozgásformát ismételni, számít a séta, a lépcsőzés, a házi munka és a reggeli torna is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.