Fittség

Edzés fitnesz labdával. A motiváció benned van!

Te is nehezen szánod rá magad a rendszeres mozgásra? Néha megy, de aztán kihagyod néhányszor és máris elfogy a motivációd? Íme néhány hasznos tipp, hogy te is rendszeresen mozogj.

A megfelelő sport a legjobb motiváció

Ez nem annyira tipp, mint alapvetés: olyan mozgásformára, amit nem szeretsz csinálni, nehéz lesz hosszú távon rávenni magad, hiszen a sportban éppen az a nagyszerű, hogy egy idő után maga a végzése okoz olyan jóérzést, hogy önmagában ez válik a fő motiválóvá. Ezért ha neked sehogy sem válik be például a kondizás, akkor nézz más után: lehet, hogy a gyorsgyaloglást vagy a futást imádni fogod, de az is lehet, hogy épp a gyengédebb mozgásformák, mint a jóga vagy a pilates jönnek be neked. Kísérletezz, tapasztald meg a saját tested igényeit.

Köteleződj el

A motiváció vonatkozásában legfontosabb az elköteleződés és a rendszeresség, többnyire ezeken (jobban mondva a hiányukon) csúszik el a dolog. Ha megvan a neked megfelelő sportág, tegyél konkrét elhatározást – nem elég egy lagymatag „na jó, majd most már járok spinningre”. Egy konkrét, határozott kinyilvánításra van szükség (ha nem lenne túl fellengzős, azt mondanám: fogadalomra), hogy ettől és ettől, ilyen napokon, hetente X alkalommal edzésre járok. Pont. Vagy futni. Vagy bármi, csak legyen konkrét. És hogy meglegyen az elhatározás súlya (illetve, hogy némi külső kontroll is legyen), legjobb, ha ezt többekkel közlöd a környezetedben. Hidd el, amikor éppen nem működik a belső motiváció, ez hatni fog: elég ciki lenne holnaptól mindenkinek magyarázkodni, miért is nem jársz máris edzésre. Nevetségesnek tűnhet, pedig hatásos.

Rendszeresség

Na igen, ez a másik buktató. Ha megvan a konkrét elhatározás, amiben a hét fix napjaira betervezted a sportot (lehetőség szerint minden héten ugyanazokra a napokra), akkor ezt tekintsd szentírásnak. Ne hagyd magad eltéríteni ilyen-olyan kifogásokkal (a fontos dolgokat is próbáld átszervezni máskorra), hanem igenis menj és csináld, hiába vagy éppen nagyon fáradt, vagy van odakint rekkenő hőség/sarkvidéki hideg. Ilyenkor az elhatározásodra gondolsz, amiről többen is tudnak, és magadnak is megígérted – nagyon vacakul éreznéd magad utána, hogy ilyen könnyen feladtad. És arra az örökérvényű igazságra is gondolsz, hogy ha ma kihagyod a fejfájás miatt, holnap a rossz idő miatt fogod, és neked itt már kábé annyi. Tény, hogy ez a legnehezebb, a napi rutin kialakítása, betartása.

Ebben segíthet egy külső motivációs eszköz: tegyél ki egy falinaptárt mondjuk az előszobába, ahol folyton beleakad a tekinteted, és előre jelöld be rajta az edzésnapokat. Találj ki hozzá egy másik, kedves jelet (szívecskét vagy mosolygó arcot, pipát), amit akkor rajzolhatsz csak oda (vastag színes filccel), ha végeztél az edzéssel – megint csak higgy nekem: vacak érzés lesz folyton azzal szembesülni, hány helyen hiányzik a piros szívecske.

Legyen edzésterved

Nem lehet csak úgy fejetlenül belevágni a rendszeres sportolásba, főleg, ha most kezded. Az edzés adagokat szakszerűen meg kell határozni, fokozatosan emelve a terhelést. Ha egyből sokat akarsz teljesíteni, azzal nem csak a szervezetedet terheled túl, hanem magadat is kudaracra ítéled: az első időben annyit mozogj, ami erőlködés nélkül jólesik, erre tudod aztán ráépíteni a rendszerességet. Különösen igaz ez a kardió típusú mozgásokra, illetve amelyek erősen terhelik az ízületeket. Az erősebb edzésnapokat váltogasd lazább otthoni edzéssel, ehhez jó opció a futópad, ami telente meg a rekkenő hőségben a kinti futást is helyettesítheti (na és még eggyel kevesebb ok a bliccelésre ?). De az erősítő mozgásformák mellé ajánlatos beépíteni nyújtó jellegű otthoni kis átmozgatásokat, ami például egy egy egyszerű fitnesz labdával könnyedén megoldható.

A társ is motivál

Nagy könnyebbség, ha nem egyedül kell lelket öntened magadba minden edzés előtt, hanem van a sportoláshoz egy társad. Ő nemcsak motivációt jelent, de társaságot és szórakozást is, és amikor a legnehezebb elindulni, utolsó érvként megszólal benned a tisztesség, hogy nem hagyhatod őt hiába várakozni.

Pozitív szemlélet

Ne azt nézd, hogy még vagy már megint mi nem megy – azt nézd, hogy már mi mindent értél el. És ha ma rosszabb napod volt – mindenkivel előfordul bármiben –, akkor ehhez a rossz naphoz mérd a teljesítményedet. Ha az nagy szó, hogy nem hagytad ki az edzést, akkor ezért dicséret és elismerés jár – tedd meg. Ha 1,5 km lefutásához nagy akaraterőre és kitartásra van szükség, akkor értékeld magadban, hogy megcsináltad. És néha dicsekedj is el az ismerőseidnek ezekkel az aprónak tűnő eredményekkel. Megérdemled, hogy másoktól is bezsebeld a dicséretet. Olykor pedig ajándékozd meg magad valami aprósággal azért, amit éppen sikerrel teljesítettél.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.