Gyermekbetegségek

Sportolás gyermekként: torna, ritmikus gimnasztika és vívás

Torna, ritmikus gimnasztika

Nagyon látványos sportágak, igen összetet­tek, a tánchoz hasonlóak. Ha versenyszerűen űzik, nagy odaadást és motivációt igényel­nek. Hogy a tornász elkerülje a sérüléseket, és a mozgássorokat tökéletesen el tudja végezni, nagyon erős koncentrációra van szüksége. A nehezebb gyakorlatokat csak hónapokig tartó előkészület után kísérelik meg. Az akrobatikus elemekhez bátorság is szükséges, és türelem a begyakorlásukhoz. Mindkét sportág kitartásra, komolyságra, elszántságra nevel, ezért minden gyereknek javasolt.

Csakúgy, mint a tánc, a torna is harmoni­kusan fejleszti az izomzatot, az egyensúly­érzéket, a mozgáskoordinációt, és megtanít a testtudat építésre. A gyerekek 6-7 évesen kezdik el, de az első versenyeken csak 10-12 évesen vesznek részt.

A torna nem veszélyes sportág, de az ismétlődő gyakorlatok kisebb sérülé­seket okozhatnak (porc, ínszalagok, kéz izmai). A ritmikus sportgimnasztikában még ritkábban fordulnak elő balesetek. A gimnasztika ellenjavallatai ugyanazok, mint a többi aerob sportágnak.

  • Torna: Ebben a sportágban talajgya­korlatok mellett a lányoknál a gerenda, a szekrényugrás és a felemás korlát szerepel. A fiúknál a talajgyakorlaton kívül lólengés, gyűrű, szekrényugrás, korlát és nyújtó. A sportágat egyénileg űzik. Az edzésre dressz, speciális bőrcipő, ujj nélküli kesztyű szükséges, ami a tenyeret megóvja az alapos igénybevételtől.
  • Ritmikus gimnasztika: Ez csak a lá­nyok sportja, öt eszközzel űzik: labda, szalag, buzogány, karika, kötél. Mindegyik típust zene kíséri, a gyakorlatsor közben meg kell tartaniuk a tornaszereket, és időn­ként akrobatikus elemeket is bemutatnak a koreográfia szerint. Tornadressz vagy megfelelő ruha szükségeltetik, és speciális cipő, ami a lábat védi.

Vívás

A félénk, visszafogott gyermekeknek javasol­juk: a vívóálarc mögé bújva jobban ki tudják fejezni magukat, és önbizalomra tehetnek szert. A hirtelen és erőszakos gyerekeknek is hasznos lehet, mert megtanítja őket arra, hogy udvariasak, becsületesek legyenek, hogy a saját erejük felett uralkodni tudjanak. A vívás többnyire anaerob sportág, ami rövid, ismételt erőbedobást igényel, fej­leszti az egyensúlyérzéket, a figyelmet, a koncentrációt, hogy egy mozdulatot bizonyos cél elérése érdekében rögtön megtegyen. Aszimmetrikus sport, ezért jó, ha mellette úszik, kerékpározik vagy fut a gyerek.

A fegyvernem szerint három ágazata van:

A tőr, az alapmozdulatokat ezzel érdemes elsajátítani, a párbajtőr az érettebb, spe­ciálisabb mozdulatokhoz való fegyver és a kard, amely a leggyorsabb, legdinamiku­sabb fegyver, az élénk temperamentuma agresszív gyerekeknek ajánlott. A bevezető edzéseket 7-8 évesen lehet elkezdeni, miután az alaptechnikákat megtanulta, saját mozgását kontrollálni tudja, képes a gyors reakciókra, és elég kitartása van. A versenyzésbe csak akkor érdemes bele­vágni, ha mindez megvalósult. Az öltözet igen különleges: ing, kesztyű, maszk acélráccsal, a lányoknak mellvédő.

Lehetséges balesetek (vívás)

A balesetek igen ritkák, ha az öltözék szabályos. A csukló és a kéz porcai begyul­ladhatnak abban a kézben, amelyikben a fegyvert tartják, valamint veszélyben lehet a sarok és a térd is.

Ezt a sportágat nem javasoljuk a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő, valamint a magatartászavaros gyerekeknek, akik veszélyesek lehetnek fegyverrel a kezükben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.