Fittség

Mozogjunk, hogy fiatalok maradjunk!

Sokan arra hivatkoznak, hogy nincs idejük testedzésre. Valójában ennek az ellenkezője az igaz: a mozgás hiánya rabolja el az időt, mégpedig az értékes élettartamot.

Régen az embereknek mozogniuk kellett ahhoz, hogy ne haljanak éhen. Napjainkban a mozgás gyakran arra korlátozódik, hogy a hűtőszekrénytől elmegyünk a fotelig. Ahhoz, hogy magas kort érjünk meg, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű testmozgás.

Mozgás, mozgás!!!

Testünk egy folytonosan mozgásban levő szerkezet, amely csak úgy képes működni, ha megfelelő mennyiségű oxigén áll benne rendelkezésre. Ehhez viszont a szervezetnek jelentős mennyiségű mozgásra van szüksége. A rendszeres séta, kerékpározás, úszás és a számomra különösképpen kedves trambulinedzés a legoptimálisabb testmozgások ennek elősegítéséhez.Futás

Az emberi testet arra teremtették, hogy mozogjon. Elég kihagyni a mozgásból egyetlen napot, s máris megindul a leépülési folyamat. Minden izmunknak napi 200 mozdulat megtételére van szüksége ahhoz, hogy fitt maradjon, ahhoz pedig, hogy újraépüljön, 300 mozdulatra. Természetellenes, hogy ötven év felett úgymond természetes módon megfogyatkozzon izomrendszerünk, mert az izmok még hetvenéves korban is képesek növekedésre, és egész idős korig edzhetők.

Tegyünk szívünkért!

Legfontosabb izmunk természetesen a szív, minthogy annak naponta 11 000 liter vért kell pumpálnia, nap mint nap – 120 éven át. Testünk minden egyes izma fiatalos külsővel, feszes, karcsú testtel, erős csontozattal, optimális immunrendszerrel, erős szívvel, maximális teljesítőképességgel, éber szellemmel és magas életkorral hálálja meg a rendszeres testmozgást.Szívritmus

A szükséges testmozgás biztosítja a szervezet normális glükóztoleranciáját és véd az inzulin-anyagcsere káros elváltozásai ellen. A kielégítő testmozgás erősíti az immunrendszert és véd a betegségek ellen.

A testzsír csak a mozgásban levő izomzatban képes elégni. Mindaddig, amíg kellő mennyiségű testmozgást végzünk, a zsír ég el bennünk, nem az izomzat. Ez különösen érvényes a súlyzóval végzett mozgásokra, ami késő öregkorig igen hatékony.

Személyre szabott mozgás!

Találjuk meg saját ritmusunkat. Az egészségmegőrzés legfőbb titka a rendszeresség. Ha hetente egyszer két órát teniszezünk vagy fellabdázunk, a többi nap meg csak üldögélünk, az inkább ártalmas. A járás igen jelentős egészségünk szempontjából, különösen ha lépcsőzünk le vagy fel. A helyes testtartás ugyancsak igen fontos, elsősorban ülés közben, de egész életünkben.

A rossz testtartás következménye nemcsak fejfájás lehet és különféle izomfájdalmak, de jelentős mértékben csökkenti a teljesítőképességet és az életkedvet is. Találjuk meg helyes test-tartásunkat. Alkossuk meg egyéni életfilozófiánkat, és élvezzük életünk minden egyes pillanatát. Tegyük könnyűvé életünket úgy, hogy ne cipeljünk magunkkal egyetlen felesleges kilót sem.Testtartási hibái hibák

Testsúlyunkat nem csupán génjeink határozzák meg, hanem az is, amit eszünk és amit teszünk – vagy éppenséggel amit nem teszünk. Ha izommá alakítjuk át a felhalmozódott zsírmennyiséget, hosszú időre megőrizhetjük testünk mozgékonyságát. Lényeges ugyanakkor, hogy ügyeljünk a helyes légzésre is, mert oxigén nélkül nincs élet. Az oxigén igen fontos a szervezet savtalanítása szempontjából is. Ha nem lélegzünk, a szervezetben fel-halmozódó szén-dioxid következtében elsavasodástól halunk meg. Minden élettani folyamathoz oxigénre van szükségünk.

A new-aging életmód nélkülözhetetlen kelléke az életkornak megfelelő testmozgásprogram.

A mozgás jótékony hatása

A rendszeres testmozgás energiát ad, és biztosítja, hogy időnket ne vesztegessük betegségekre. A mozgás lassítja a sejtek öregedését, így azok tovább maradnak fiatalok. A rendszeres sport segítségével visszafordíthatjuk életünk óráját valamennyi aerob területen, így azok biológiailag fiatalabbak lesznek.jogging

Nincs semmilyen más eljárás vagy gyógyszer, aminek olyan fiatalító hatása lenne, mint amilyen a mozgásnak van, s ez ráadásul nem kerül sok pénzbe és nincs mellékhatása sem. Szinte bizonyítottnak tekinthető, hogy rendszeres testedzéssel csaknem minden megbetegedés elkerülhető vagy kedvezően befolyásolható, minthogy a külső mozgás befolyásolja a belső mozgásokat, ez pedig előfeltétele a hosszú és egészséges életnek.

Veszélyes a sportolás?

Mértékletesen űzve nem létezik káros sportág. Ami káros lehet, az a túlzásba vitt sportolás, s ami végképp ellenjavallt, ha hosszú és egészséges életre vágyunk, az a teljesítménysport és az extrém sportok űzése. Tilos a teljes kifárasztás, nem erre van szükség, hanem kitartásra. Az ideális megközelítés az egyéni minimumprogram: aki eddig semmiféle testmozgást nem végzett, kezdje napi egy perccel, majd ezt naponta egy perccel növelve jusson el ahhoz, hogy heti négy alkalommal mozogjon 30 percet.

Rendkívül veszélyes viszont, ha erős napsütésben űzünk bármilyen sporttevékenységet, ezért az feltétlenül kerülendő. Még többet ártunk magunknak, ha ezután még elszívunk egy cigarettát vagy szeszes italt fogyasztunk. Ezek összhatásaképpen ugyanis rendkívül megterheljük a szervezetnek a szabad gyökökkel szembeni védekezési szükségletét, s ennek hosszú távú káros hatásai lehetnek. A sport, napfény, nikotin és alkohol kombinációja halálos méreg a szervezet számára.

Az egyenletes, kitartó testmozgás, amelynek során soha nem kapunk légszomjat, béta-endorfint termel. Ez a test saját „morfiumfélesége”, ez biztosítja a testi és szellemi jó közérzetet. A rendszeres, kitartó testmozgás emellett még az endorfin, a boldogsághormon termelését is fokozza, így rosszkedvünk, de esetleg még a depressziónk is elmúlik. A testmozgás fokozásával izzadni kezdünk, ami erősíti immunrendszerünket és segíti a salak-anyagok kiválasztását.

Csak óvatosan!

Nagyon fontos, hogy a mozgás közben testünk ne váljon túlságosan savassá. Ez azt jelenti, hogy a testmozgásnak soha nem szabad kimerítőnek lennie. Ha légszomjunk lesz, az annak a jele, hogy valamit nem jól csináltunk. így túlterheljük az anaerob területet, megindul az izomsejtek savasodása, és a sav a sportolás folyamán már nem tud lebomlani.

Ha tovább folytatjuk a mozgást, a szív- és érrendszer fokozatosan alkalmazkodik az izomműködéshez, ehhez azonban négy-öt percre van szükség. Ezalatt tudatosan csökkentsük a mozgás mértékét, mégpedig olyan szintre, hogy közben megerőltetés nélkül tudjunk beszélni. Csak öt perc múltán kezdődik meg a tényleges edzési szakasz, ami után folyamatosan fokozhatjuk a teljesítményt.Nyújtás

Aki korábban nem végzett semmiféle testmozgást, az napi egy perccel fogjon hozzá, s ezt emelje napi egy-egy perccel. így minden különösebb megterhelés nélkül juthatunk el egy hónap alatt a 30 perces testmozgáshoz.

Ha rendszeresen eddzük anaerob területünket, szervezetünk zsírt éget és izmot épít. Mozgás közben a zsír sokkal könnyebben lebomlik, mert a vérben ekkor nincs szénhidrát. Épp ezért lehetőleg ne étkezés után kezdjünk sportolni.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.