Gyermekbetegségek

Labdajátékok gyermekkorban: rögbi, röplabda, tenisz

Röplabda

Nagyon népszerű sportág, a szocializáció szempontjából is hasznos, hiszen csakúgy, mint a focit, bárhol játszhatják: réten vagy salakon, hálóval vagy a nélkül, strandon vagy zárt helyen. Fiúk és lányok is űzhetik; a röp­labda anaerob sportág, ezért az egészséges életmódhoz válasszuk mellé a kerékpározást, az úszást vagy a hosszú távfutást. A röplabda fejleszti az egyensúlyérzéket, a reflexeket, a testtudatot, és nagyon javasolt a finommo­toros problémákkal küzdő gyermekeknek. 7 éves korban kezdik a miniröplabdával, és 12 évesen térnek át a normális röplabdára.

Röplabda veszélyei:

A sérülések az esésekből adódhatnak elsősorban a térd a könyök és a kéz van kitéve veszélynek. A labdaérintés is okozhat sérülést.

Rögbi

A rögbi aerob sportág, a kardiovaszkuláris és légzőrendszert jelentősen fejleszti. Nagyon összetett, mert a játékos pszichés fejlődé­sére is hat. A játék közben kell futni, labdát elkapni, az ellenfelet megakadályozni abban, hogy a célt elérje, harcolni és szenvedni a győzelem érdekében, miközben teljesen tiszteletben kell tartani az ellenfelet és a játékszabályokat.

Kifejezetten javasolt az erőszakosabb gyerekeknek, akik így levezet­hetik az energiájukat, de a félénkeknek is, akiket arra serkent, hogy beálljanak a játékba és határozottabbak legyenek. Szabadtéren játsszák, a rögbi pályán, egy ovális formájú labdával. A rögbit 6-8 évesen lehet elkez­deni, egy kisebb méretű pályán, nagyon gyenge ütközésekkel. Valójában 15 éves kor felett érdemes komolyan foglalkozni ezzel a sporttal.

Rögbi veszélyei:

Mivel a rögbiben a játékosok közötti testi kontaktus igen jelentős, a ficamo­kon és a zúzódásokon kívül előfordulhat kulcscsonttörés, váll-, kar- és kéztörés. Nem javasoljuk olyan gyerekeknek, akik félnek a testi érintkezéstől, vagy akik szív-, illetve csontváz-betegségekben szenvednek.

Tenisz

Túlnyomóan anaerob sportág, egy időben aszimmetrikus sportnak tartották, napja­inkra már nyilvánvalóvá vált, hogy az egész testet megmozgatja, sőt már a kétkezes játéka is kialakult.

A teniszezés elősegíti a taktikai érzék fejlő­dését, a megfigyelőképességet, csökkenti a reakcióidőt, erősíti a versenyszellemet. A játék technikája összetett, a gyerek éret­tebb lesz tőle és felelősségteljesebb. A miniteniszt 5-6 évesen látogatják, de a valódi edzések 7 évesen kezdődnek. Az öltözék póló, rövidnadrág vagy szoknya, teniszcipő. Az ütő súlyban és méretben legyen a gyerekhez méretezett.

Tenisz veszélyei:

A tenisz krónikus porc- és ínfájdalmat okozhat a vállban, a könyökben és a térdben. Ebben a sportágban is gyakoriak az izom­szakadások a bemelegítés vagy az edzettség hiánya miatt. A gerincoszlop-problémákkal küzdő, aszimmetrikus tartásban szenvedő gyerekeknek nem ajánlott. Ezekben az ese­tekben mindenképpen úszni kell mellette.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.