Anyagcsere

Öregedés – mit kell róla tudnunk?

Hiába érezzük magunkat fiatalnak, bizony felettünk is eljár az idő. A szervezet fokozatosan elhasználódik. Hetvenesztendősen már nem olyan a járásunk, húszévesek voltunk, és a belső szerveink – a máj, a hasnyálmirigy, a vese, valamint a gyomor-bélrendszer – is lassabban műkődnek. Aki mindezt tudomásul veszi, és ennek megfelelően él, sok gondot, bajt megelőzhet.

Az évek múltával a bőrünket nem kíméli az idő.
Az évek múltával a bőrünket nem kíméli az idő.

Az egészséges szervek minden életkorban teszik a dolgukat, igaz, idővel kicsit komótosabban. A májnak például tovább tart a gyógyszerek lebontása, a felesleges anyagok ezért lassabban ürülnek ki a vizelettel. Az orvosságok tovább keringenek a vérben, ezért hosszabb ideig hatnak, vagyis kisebb adag is elég belőlük.

A vesére ugyancsak igaz mindez

Lassabban üríti ki az anyagcsere végtermékeit és az idegen anyagokat a vizelettel. Jól mutatják ezt a funkciós vizsgálatok adatai, ezért idősebb korban alacsonyabb értékek számítanak normálisnak.

Fontos, hogy bőséges folyadékbevitellel segítsük a vese munkáját, ügyeljünk a vércukorszintre, és purinban szegény táplálékokat fogyasszunk.
Fontos a bőséges folyadékbevitel!
Fontos a bőséges folyadékbevitel!

 A beleket sem kíméli az idő

Tovább tart, amíg az egyes tápanyagok (például a kalcium) felszívódnak. Meg ugyan nem gyorsíthatjuk a folyamatot, a bevitt meny-nyiséget azonban a megváltozott működéshez igazíthatjuk. Hatvan év fölött a napi bevitel minimuma 1200 milligramm. Ennyi szükséges ahhoz, hogy elegendő kalcium jusson a véráramba.

Sejtek működése is lassul

Végül, de nem utolsósorban bizonyos szerveink sejtjei sem olyan reakcióképesek, mint fiatalabb korban. Nem képesek például olyan hamar felvenni a vérből a glükózt, ezért a hasnyálmirigynek több inzulint kell termelnie. Ha a hasnyálmirigy nem bírja az iramot, idővel kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. A kellemetlen és súlyos szövődményekkel járó kór elkerülése érdekében bölcsebb összetett szénhidrátokat fogyasztani egyszerű cukrok helyett. így nem emelkedik meg olyan hirtelen a vércukorszint, vagyis több idő jut az inzulin-termelésre, illetve kevesebbre is van belőle szükség.

Már szerveink sejtjei sem a régiek?
Már szerveink sejtjei sem a régiek?

 Mi okozza az öregedést?

Az öregedés folyamatát a genetikusok az úgynevezett telomerelmélettel magyarázzák.

Kutatási eredmények: A telomerek kis sapkaként borítják az öröklődésért felelős kromoszómákat alkotó DNS-szálak két végét. Amikor a sejtek – és velük a kromoszómák -osztódnak, a telomerek gondoskodnak arról, hogy minden rendben történjék, és ne sérüljön az örökítőanyag. Eközben viszont maguk is „elhasználódnak”, s egy ponton túl röviddé válnak ahhoz, hogy kivédjék az osztódás során bekövetkező károsodást: a sejtek elpusztulnak.

E jelentős felfedezésért négy kutató 2009-ben megosztott orvosi Nobel-díjat kapott.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.