Magasvérnyomás gyógyítása

Genetika és cukorbetegség

Az inzulininjekcióra szoruló, 1-es típusó cukorbetegséggel küzdőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy esetükben a magas vérnyomás és a szívinfarktus kockázata sokkal magasabb.

Jegyezzük meg! Ezek a páciensek az injekción keresztül juttatják hozzá szervezetüket ahhoz az inzulinhez, amit egyébként normális működés kapcsán a hasnyálmirigy termelne.

Hogyan hat a fölösleges inzulin a szervezetre?

A többletinzulin hatására a vér koleszterinszintje túl magas lesz. Alapvetően kétféle koleszterin van jelen, melyek közül a káros, LDL-koleszterin szintje érdemel említést. Ez ugyanis lerakódik az érfalakon, és érelmeszesedéshez, majd szív-, és érrendszeri megbetegedésekhez vezet.

A 2-es tiípusú cukorbetegek esetben a vérben levő hasznos, HDL-koleszterin értéke kezd csökkenni, s ezáltal borul fel a vérzsír-egyensúly. A vérben levő fölösleges inzulin egyértelmű hatást gyakorol a szinpatikus idegrendszerre, amely magas vérnyomáshoz vezet.

KoplalásMilyen hatásai vannak a többletinzulinnak?

A szervezetben megnő a noradrenalin mennyisége, amely szapora pulzussal, és az idegrendszer egyfajta „támadj vagy menekülj” reakciójával jár együtt. Mindezek hatására nyilvánvaló, hogy a többletinzulin vérnyomás emelkedéssel is társul, rendszeres jelenlétében pedig hipertóniát okoz.

A koplalás egészségtelen, a túlevés magas vérnyomást okoz.

Míg a böjt, vagy az alacsony kalóriabevitel elnyomja a szimpatikus idegrendszer működését, és csökkenti a vérnyomást, addig a zsírok és a finomított szénhidrátok túlzott bevitele, a túlevés egyértelműen fokozza az anyagcserét, ami a szimpatikus idegrendszerre élénkítő hatással bír. A magas vérnyomás ennek olyan következménye, amely további egészségügyi kockázatokkal bír.

Inzulin mérésAz inzulinrezisztencia örökölhető

Nem csak az elhízás és a mozgásszegény életmód vezethetnek inzulinrezisztenciához, hanem örökletes tényezők is felelőssé tehetőek. Aki tehát nem túlsúlyos, és vérnyomása sem magas, annak is van esélye arra, hogy inzulinrezisztencia alakuljon ki. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a megelőzést illetően is ajánlott a túlevés elkerülése, néha a koplalás, valamint a rendszeres mozgás is kiemelt jelentőséggel bírnak. A rendszeres, tudatos életmód mindenképpen pozitív hatással van az egészség alakulását illetően. Sok esetben a gyógynövények és a gyógyteák is kiválóan bevethetőek a cél érdekében.

Hogyan mérjük a vér inzulinszintjét?

Éhgyomorra, valamint egy adag étel elfogyasztása után is mérni kell a vér inzulinszintjét. Abban az esetben, ha a vércukorszint végig normális marad, de az inzulinszint abnormálisan kiugrik, valószínűleg inzulinrezisztenciával állunk szemben. A cukorbetegek esetében a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása fokozott. A túlsúlyos embereknél még ugyan termelődik elegendő inzulin ahhoz, hogy a cukor a sejtek belsejébe jusson, de amint a hasnyálmirigy felmondja a szolgálatot, a diabétesz diagnózisa egyértelműen felállítható.

Az inzulinszint alakulását illetően nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, mikor, mit eszünk. Nem mindegy, hogy két étkezés között egy almát fogyasztunk el, vagy egy igazi kalóriabombának számító csokoládéval csillapítjuk pillanatnyi éhségünket. Nem jó az sem, hogyha a vércukorszint hirtelen emelkedik, és utána hamarosan vissza is esik.

Káros a magas vércukorszint

A magas vércukorszint önmagában is károsítja az erek belső felszínét, és hozzájárul a magas vérnyomás, valamint az érelmeszesedés kialakulásához. Az csak további negatívum, hogy a kiugró vércukorszint-értékeket produkáló étrend általában elhízással is társul, ami csak további kockázati tényezőt jelent a szív-, és érrendszeri megbetegedéseket illetően.

Nyers tápanyagok

Nem mindegy, mikor eszünk

Az elhízás és a hasnyálmirigy működésének szempontjából sem mindegy, hogy mikor nyúlunk ételhez. Ahhoz, hogy a hasnyálmirigy megújíthassa önmagát, pihenésre van szüksége, tehát nem szabad folyamatosan terhelni. Ha két étkezés között is folyamatosan eszünk, nassolgatunk, nem hagyjuk pihenni a szervet, ami hosszú időn keresztül nem tud megfelelően eleget tennei a rá szabott feladatoknak, vagyis az inzulin kibocsátása terén hiányosságokkal kell majd számolni, egro kialakul a cukorbetegség.

Alacsony cukor-, és zsírbevitel: fontos a mértékletesség!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az ételekben levő cukor és zsír mennyiségére való odafigyelés fontosságát. Ha ezekre  odafigyelünk, akkor a vérnyomás értékek csökkenek, és még akkor sem kell hipertoniával számolni, ha egyébként örökletes tényezők is jelen vannak a páciens egészségi állapotát illetően.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.