Anyagcsere

Hogyan kezeljük a köszvényt?

Heveny köszvényes roham esetén az elsődleges feladat a fajdalom csillapítása és a gyulladás csökkentése. A fájdalomcsillapítóként gyakran használt acetil-szalicilsav nem ajánlott, mert megemelheti a vérben a húgysav szintjét. Ez a szer ugyanis ugyanazon az úton ürül ki a veséből, mint a húgysav, és ezért blokkolja ez utóbbi távozását. A vérben felhalmozódó húgysav aztán újabb rohamot vált ki. Ezért fájdalomcsillapításra inkább ibuprofén-vagy diclofenactartalmú gyógyszert kell alkalmazni.

Az akut köszvényes roham kezelése két-három napot vesz igénybe, ám utána hosszú távú megelőző intézkedéseket kell tenni. Ha a vérben tartósan magas a húgysavszint, újabb rohamokra lehet számítani. Ezek következtében az ízületi porc egyre inkább károsodik. Legrosszabb esetben az ízület akár merevvé is válhat, és állandó fájdalmat okozhat. Ezért a problémát nem szabad elhanyagolni.

A heveny köszvényes roham kezelése során soha ne tegyünk jeget közvetlenül a bőrre!
A heveny köszvényes roham kezelése során soha ne tegyünk jeget közvetlenül a bőrre!

 A heveny köszvényes roham kezelése

  1. Hűtsük az érintett ízületet jégtömlővel. Soha ne tegyünk jeget közvetlenül a bőrre! Csomagoljuk be törülközőbe, nehogy fagyási sérülést okozzon. A sportbaleseteknél alkalmazott jégpárna is jó szolgálatot tehet. Kíméljük az érintett ízületet – ezt feltehetőleg a fájdalom miatt amúgy is megtesszük -, és polcoljuk fel a lábat.
  2. A fájdalmat és a gyulladást általában úgynevezett nem szteroid gyulladásgátlókkal (NSAID-kkel) kezelik. Ilyen a diclofenac és az ibuproíén.
  3. A kortizonkészítmények (kortizolszármazékok) is alkalmasak a gyulladás csökkentésére és a fájdalom csillapítására. Ha a beteg cukorbajban is szenved (ami gyakori eset), ezeket csak injekció formájában szabad alkalmazni. Az injekciót közvetlenül az érintett ízületbe kell beadni, akkor kevesebb a mellékhatás.
  4. Megemlítendő még egy régi, igen hatékony gyógyszer, a kolchicin. Ez a hatóanyag az őszi kikericsben található, és már az ókori görögök is alkalmazták köszvény ellen – Hippokratész is leírja a használatát. Súlyos rohamok esetén jóval hatékonyabb, mint a nem szteroid gyulladásgátlók – különösen, ha az első tizenkét órán belül beadják. Mivel azonban mellékhatásai lehetnek (elsősorban hasmenés), csak súlyos rohamok esetén folyamodnak hozzá.
Figyelem! A túlsúlyos köszvényes betegnek le kell fogynia!
Figyelem! A túlsúlyos köszvényes betegnek le kell fogynia!
FIGYELEM! Óvatosan az alacsony szénhidráttartalmú fogyókúrával! A túlsúlyos köszvényes betegnek le kell fogynia, de nem alacsony szénhidráttartalmú diétával. Ha ugyanis a szervezet nem jut elegendő szénhidráthoz, az energiát zsírok lebontásából nyeri. Ez úgynevezett ketontestek keletkezéséhez vezet, ami megemelheti a vér húgysav-koncentrációját. Célravezetőbb a változatos vegyes étrend.
Az alkoholt is kerülni kell!
Az alkoholt is kerülni kell!

 Mi a teendő a roham elmúltával?

Ha vége a rohamnak, a legfontosabb feladat a húgysav-koncentráció csökkentése és normális szinten tartása. Ebben a betegnek is aktív szerepet kell vállalnia: étrendváltoztatásra van szükség. 

Kerüljük a purinban gazdag élelmiszereket és az alkoholt!

A purin egy része főzés során eltávozik, így csökken az adott élelmiszer purintartalma. A főzővizet ne használjuk fel! A Német Táplálkozástudományi Társaság ajánlása szerint a napi purinbevitelnek nem szabad meghaladnia azt a mennyiséget, amennyiből 500 milligramm húgysav keletkezik. Ha azon­ban hivatalosak vagyunk egy ínyenceknek rendezett vacsorára, bátran bűnözhetünk, ha ügyelünk arra, hogy a húgysav egész hétre jutó mennyi­sége ne haladja meg a 3000 milligrammot.

Ételek purin tartalma:

ÉlelmiszerPurintartalom mg/100 gKépződő húgysav mg/100 gKépződő húgysav adagonként
Tej, joghurt, túró000
Kemény sajtok4105
Uborka3612
Gyümölcs (alma, banán, bogyósok)7,5-1015-2522,5-32,5
Burgonya6.31530
Káposzta19-2540-6040-60
Spárga10.52575
Zöldbab204284
Borsó63150300
Hal60-70150225
Sovány hűs (marha, borjú, sertés)60-70150225
Csirkemell75180270
Olajos szardínia200480432
Borjú-, sertésmáj150300450
Sör (fajtától függően)6-4215-10075-500
Kutatási eredmények: A kutatók megállapították, hogy az immunrendszer sejtjei egy közvetítőanyagot – az úgynevezett interleukin-1 bétát (Il-l béta) – termelnek, amikor az ízületi húgysavkristályokkal találkoznak. Ez az anyag váltja ki a köszvény gyulladásos tüneteit: a bőrpírt, a duzzadást és a fájdalmat.
TIPP: Ha le kell adnunk a túlsúlyunkat, igyunk meg naponta két liter folyadé­kot, hogy megakadályozzuk a húgysavkristályok keletkezését.
Tudományos kutatások során kimutatták, hogy a sovány tejtermékek (például a joghurt, a kefir vagy az író) csökkentik a köszvényes rohamok kockázatát. Az ajánlás 500-750 gramm naponta. Az nem derült ki egyér­telműen, mi rejlik e hatás hátterében.
A gyógyszerek szedését se hanyagoljuk!
A gyógyszerek szedését se hanyagoljuk!

 Ha a vér húgysavszintje mindezek ellenére nem csökken a határérték alá…

Orvosságot kell szedni! A húgysavképződést gátló szerek, elsősorban az allopurinol, a purinanyagcsere egyik enzimjét gátolják, amelynek köszönhetően kevesebb húgysav keletkezik. Helyette xantin képződik, a purin­anyagcsere egy másik végterméke, amely problémamentesen ürül ki a szervezetből.

Újabb csoportot alkotnak a húgysavkiválasztást fokozó készítmények, többek között a benzobromaron vagy a probenecid. A két csoport szereit gyakran együttesen alkalmazzák, hogy megakadályozzák a túlzott húgysavképződést, és egyúttal elősegítsék a kiválasztást is. A kombinált készítmény szedése a tapasztalatok szerint nem okoz prob­lémát. Más a helyzet, ha külön-külön szedjük őket: ekkor fokozottan oda kell figyelni mindkét orvosság helyes adagolására. A döntés előtt minden­képpen beszéljük meg a kérdést orvosunkkal, és közösen döntsünk a megfelelő kezelésről.

Nos a sebészi beavatko­zás csak korlátozottan hatékony.
Nos a sebészi beavatko­zás csak korlátozottan hatékony.

 Műtéti beavatkozás

Az ismétlődő köszvényes rohamok végérvényesen elpusztíthatják az ízületi porcot, vagyis a csontvégek védelem nélkül maradnak. A sebészi beavatko­zás csak korlátozottan hatékony, mivel az okot nem szünteti meg, és a foko­zott húgysavképzőclés következtében a rohamok továbbra is jelentkeznek. A porcsérülést „kulcslyukműtétekkel” kezelik, melyek során valamelyest elsimítják a porc felszínét. Az ízület károsodásának mértékétől függően végső esetben ízületi protézis beültetésére is sor kerülhet, elsősorban a térdben.

Beültetett húgysavszint-szabályozó

A zürichi műszaki főiskola kutatói megtalálták a módját, hogyan lehet a vér húgysav-koncentrációját szabályozni. Különböző géneket kapcsoltak hálózatba, miközben egy szenzor állandóan mérte a vérben a húgysav-koncentrációt. Ha ez elért egy küszöbértéket, a szenzor jelzést továbbí­tott egy áramkörhöz, amely beindította az urát-oxidáz nevű enzim terme­lését, és gondoskodott az enzim eljuttatásáról a véráramba. Hatására a húgysav oxidálódott, ártalmatlan anyaggá alakult át.

Egy-egy beültetésre kerülő zselatinkapszulában kétmillió, sejtekbe pakolt hálózat kap helyet. A kapszula pórusai biztosítják a sejtek oxigén-és tápanyagellátását, valamint a szenzorok működését. Az implantátum bármikor eltávolítható. A találmány szabadalmaztatás alatt áll, már ter­vezik az ipari gyártását is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.