Anyagcsere

Mennyire fontos a reggeli?

Reggelente a szervezetnek szénhidrátokra, rostokra, vitaminokra és fehér­jére van szüksége, hogy az éjszaka folyamán kiürült energiatartalékok újból feltöltődjenek. Éppen ezért a reggeli a nap legfontosabb étkezése, még akkor is, ha a hétköznapok forgatagában sok ember hajlamos megfeledkezni róla. Egyesek túl későn kelnek, és már nincs idejük enni, mielőtt elindulnának otthonról. Mások egy falatot sem tud­nak lenyelni rögtön ébredés után.

Reggeli nélkül soha!

Ha valaki nem reggelizik, üres hassal kezdi a napot. A motor ilyenkor aka­dozhat, és nem pörög a megfelelő for­dulatszámon. Egyébként a szervezet idővel úgyis követelni kezdi a magáét, és ilyenkor fennáll annak a veszélye, hogy bekapunk valami nyalánkságot. Az édesipar által bőszen ajánlgatott tíz­óraiknak sokkal magasabb az energiatar­talmuk, mint az egészséges reggeliknek. A hatás pedig hamar megmutatkozik a csípőn.

Ha reggel nincs is időnk vagy étvá­gyunk, próbáljuk hozzászoktatni magun­kat ahhoz, hogy legalább egy keveset együnk, például egy joghurtot vagy egy banánt. Az is jó megoldás, ha turmixot készítünk tejből és gyümölcsökből. Min­denképpen igyunk meg egy csésze teát vagy kávét, egy pohár vizet vagy gyü­mölcslevet – a szervezetnek szüksége van a folyadékra. Az „igazi” reggeli aztán következhet később.

Az édesszájúak az alábbiakból választhatnak:

  • Joghurt vagy túró friss gyümölcsökkel
  • Aludttej, író vagy kefir gyümölcsökkel
  • Teljes kiőrlésű kenyér cukor nélkül készített szilvadzsemmel
  • Cukormentes müzli tejjel és gyümölccsel

Az édesített gabonapelyheket felejtsük el! Ha kell, inkább mi magunk éde­sítsük a müzlit: adjunk hozzá adagonként egy evőkanál juharszirupot. Még ennél is jobb, ha saját kezűleg állítjuk össze a müzlit például teljes kiőrlésű zabpehelyből, mogyorófélékből, magvakból és apróra vágott aszalt gyümöl­csökből. Bár nagyon írnom a dzsem, a méz és a csokoládés mogyorókrém, sok bennük a cukor, vitaminokat viszont alig-alig tartalmaznak. Ezért nem árt velük csínján bánni.

Ha azok közé tartozunk, akik éhgyomorra nem képesek semmi édeset enni, válasszunk a következő laktató reggelik közül:

  • Kenyér sajttal, natúr vagy zöld fűszeres túróval
  • Zsemle sonkával vagy pulykamell felvágottal
  • Omlett paradicsommal vagy gombával és zöld fűszerekkel

Mindig válasszunk teljes kiőrlésű termékeket, és egészítsük ki a reggelit egy-egy paradicsommal, uborkaszeletekkel, zöldpaprikával vagy néhány darab sárgarépával.

Mit fogyasszunk a főétkezések között?

És ha a főétkezések között megéhezünk? Először is mér­legeljük, hogy valóban éhesek vagyunk-e, esetleg csak nas­solni támadt kedvünk. Ha ez utóbbi eset áll fenn, együnk egy kevés friss gyümölcsöt, aszalt almakarikát, sárgabarac­kot vagy fügét. Valamivel lak­tatóbb egy marék mogyoróféle vagy diákcsemege. Ha nem bírjuk ki édesség nélkül, kap­junk be két kocka étcsokoládét. Olykor-olykor megengedhetünk magunk­nak egy szelet süteményt is. A következő étkezés ilyenkor legyen a szokott­nál valamivel szerényebb!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.