Egészségmegőrzés

A kihagyott reggeli hatásai

A kár

A reggeli elhagyása súlyos következményekkel járhat a testsúly, az erőnlét, sőt a vércukorszint tekintetében is. A kimutatások szerint a nem reggelizők általában kövérebbek, mint a reggelizők. A napi első étkezés elhagyása miatt az anyagcsere „takarékon” marad, amit a természet azért talált ki, hogy átsegítse a szervezetet a vacsora és a másnapi ébredés közötti körülbelül 12 órán. Ha reggel bekapunk egy pirítóst vagy egy tál zabpelyhet, az anyagcsere jelzést kap, hogy fokozza a kalóriafelhasználást. Az első táplálkozás elmaradása esetén az anyagcsere renyhe marad, ami hízást, rossz erőnlétet, mentális tompultságot okozhat.

Fennáll a cukorbetegség lehetősége

A nem reggelizőket fokozottan fenyegeti a cukorbetegség is. Ennek oka részben az, hogy a nem reggelizőknél magasabb a napi vércukor-ingadozás, részben pedig az, hogy rendszerint kevesebb gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonafélét és tejterméket fogyasztanak, mint a reggelizők.

Jóvátehető? Igen.

Mi sem egyszerűbb, mint újból bevezetni a reggelizést. Kövessük az alább részletezett jó tanácsokat.

A változtatás további előnyei

A reggelizés hatására egyenletesebbé válik a vércukorszint, a nap folyamán nem jelentkeznek mértéktelen evésre késztető éhségrohamok. Mivel a szervezet már korán „fűtőanyaghoz” jut, hamar elpárolog a – sokakra jellemző – reggeli rosszkedv, javul a délelőtti munkabírás, hatékonyabbá válhat a súlykontroll.

A gyógyulás útja

Ne hagyjuk ki a reggelit

A megfelelő, azaz egészséges, tápláló reggeli tökéletes energiaforrás, mely hosszabb időre elegendő energiával látja el szervezetünket. A legjobb és leggyorsabb reggeli a gabona-tejtermék kombináció. A finomított cukor és a fehér liszt a magas glikémiás index miatt rövidebb időre telít el, mint a teljes kiőrlésű kenyér vagy zabpehely.

Összhangban a szervezet jelzéseivel

Ha reggel nem vagyunk éhesek, várjunk 1-2 órát, s csak aztán reggelizzünk, például sovány sonkát teljes kiőrlésű kenyérrel, müzlit, zabpelyhet, zsírszegény joghurtot, alacsony zsírtartalmú sajtot, kemény tojást vagy egy pohár tejet.

Reggeli elvitelre

Ha nincs időnk otthon elfogyasztani a reggelit, vigyük magunkkal a munkahelyre. Készítsünk szendvicset teljes kiőrlésű kenyérből. Bármilyen fehérjeforrás is jó (például gépsonka, vékony csirkemell stb.), két kenyérszelet között, lehetőleg zöldséggel vagy gyümölccsel kiegészítve. Aki szereti a tejet, kávét, kakaót, termoszba töltve vigyen magával azt is.

Egy jó összeállítás

Egy „energiaszelet” (például müzliszelet) és egy pohár ivójoghurt ideális kombinációban tartalmazza az induláshoz szükséges tápanyagokat és kalóriákat. Mindkettő bárhol egyszerűen felbontható, fogyasztható.

Reggeli turmix

Íme, egy fantasztikusan tápláló és finom reggeli ital: turmixoljunk össze zsírszegény natúr joghurtot gyümölcsökkel, fél banánnal, kevés narancslével és némi mézzel (előtte jégkockákat is tehetünk bele, hogy nagyobb tömegű legyen). Olyan lesz, mint egy fagyi, csak sokkal egészségesebb, mert tele van rostokkal, kalciummal, fehérjével és antioxidánsokkal.

Előkészítve gyorsabb

Ha időszűke miatt nem reggeliznénk, előző este készítsük elő a hozzávalókat a reggelihez, hogy másnap már csak le kelljen ülni mellé, és pár perc alatt ,,be tudjuk dobni”: a zabpelyhet töltsük ki egy tálba, szedjük elő az evőeszközöket, főzzük le a kávét, a gyümölcsöket mossuk meg, és feldarabolva hűtsük be.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.