Anyagcsere

Úton az egészségesebb táplálkozás felé

Ne próbálkozzunk azzal, hogy étrendünket egyik napról a másikra a feje tetejére állítsuk. Kezdésnek megteszi, ha tízóraira és uzsonnára csokiszelet helyett gyümölcsöt eszünk. Két hét elteltével refor­máljuk meg a reggelit, majd újabb két-két hét után változtassunk az ebéden, illetve a vacsorán. És legyünk elnézőek magunkkal, ha néha elcsábulunk!

Haladjunk lépésenként!

Elsőként nézzük át a hűtőszekrényt – bele­értve a mélyhűtőt is! Tömve van mirelit pizzá­val? Jobb lenne, ha fagyasztott zöldségek fog­lalnák el a helyét. Ezek nemcsak egészségesek, de többféleképpen is fel lehet őket használni. A majonézt és zsíros tejfölt cseréljük le zsír-szegényebb változatra és natúr joghurtra. Száműzzük a kólát és az üdítőitalokat, a he­lyükre kerüljön almaié és ásványvíz. Tanulmá­nyozzuk a hűtőszekrényben található vala­mennyi élelmiszer címkéjét, és szabaduljunk meg azoktól, amelyeken cukorfélék és E szá­mok hosszú sora olvasható, vagy legalábbis legközelebb ne vegyünk ilyeneket. Ezzel szem­ben legyen mindig tojás, sovány sonka, tej, sok zöldség és salátának való a hűtőben: uborka, zöldsaláták, sárgarépa.

Ne vásároljunk készételeket!

Főzzünk minél gyakrabban, és kerüljük a készételeket. Hamarosan rájövünk, hogy az ebéd elkészítése nem tart olyan sokáig, mint hinnénk, és még élvezetet is okoz. Hiszen mi dönthetjük el, milyen hozzávalókat használunk, és az étele­ket kedvünk szerint ízesíthetjük, fűszerezhetjük. Jóleső érzés, ha a saját főztünket ízletesnek találjuk, vagy ha mások dicsérik meg konyhaművésze­tünket. Ha van mélyhűtőnk vagy fagyasztóládánk, főzzünk dupla adagokat, és a felét fagyasszuk le, hogy azokon a napokon is legyen mihez nyúlnunk, amikor időhiánnyal küzdünk.

Tervezzünk előre!

Készítsünk menütervet egy hétre előre – ez jelentősen megkönnyíti az életet. Találjuk ki minden napra, mit fogunk enni reggelire, ebédre, vacso­rára, tízóraira és uzsonnára. Ez a vásárlást is leegyszerűsíti. Igazodjunk az évszakokhoz, amivel két legyet üthetünk egy csapásra: gondoskodhatunk a változatosságról, és pénzt takaríthatunk meg. Tartsuk szem előtt a ki­egyensúlyozott táplálkozást: egyenlő arányban fogyasszunk szénhidrátot, fehérjét, zsírt, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot. Tegyük el a menüterveket, hogy később ötleteket meríthessünk belőlük.

Vegyük fel a harcot a spontán vásárlás ellen, készítsünk bevásárló listát!

Pénzt takaríthatunk meg, ha bevásárló listával indulunk a szuper­marketbe, így elejét vehetjük a spontán vásárlásnak, és hazatérve nem érnek meglepetések: nem talá­lunk olyasmit is a kosárban, amit egyáltalán nem volt szándékunkban beszerezni, csak éppen nem tud­tunk ellenállni a kísértésnek. A bevásárló lista másik haszna, hogy az alapvető élelmiszerek, például a liszt, a tésztafélék, a só, az ecet vagy az olaj megvásárlását beoszthatjuk, és nem kell egyszerre annyi mindent cipelni.

Válasszunk egészséges, gyomorkímélő ételeket!

Nem kell lemondanunk a finom ízekről, rengeteg egészséges és ízletes fogás közül választhatunk. Például:

  • Saláta vagy zöldségleves
  • Grillezett hús vagy hal
  • Párolt zöldségek
  • Tésztafelfújt zöldségekkel
  • Rukkolás sonkás pizza
  • Tészta paradicsommártással
  • Főtt vagy héjában sült burgonya
  • Gyümölcssaláta vagy csak kávé

Kis odafigyeléssel könnyen, és szenvedés nélkül válthatunk egészségesebb életformára, viszont a zsíros, és nehéz ételeket érdemes kerülni.

Ételek, melyeket jobb, ha mellőzünk: Vegyes előétel kenyérrel, Rántott hús vagy csülök, Rántott zöldségek, Sajtos tészta, Szalámis pizza, Tészta tejszínes mártással, Hasábburgonya, rosti vagy krokett, Csokoládékrém, tiramisu, fagylalt.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.