Egészségügyi kérdezz-felelek

Műanyagok

Mely műanyagokban lehet biztonságosan ételt melegíteni és tárolni?

Azt javasoljuk, hogy üveg vagy kerámiaedényben melegítse az ételeket és italokat a mikrohullámú sütőben a műanyagot inkább kerülje a biztonság kedvéért. Ez utóbbiakból ugyanis még akkor is különböző anyagok kerülhetnek melegítés során az élelmiszerekbe, ha az van feltüntetve rajtuk, hogy mikrózhatók. A legtöbb műanyag áru alján egy kis háromszögben feltüntetik az úgynevezett környezetvédelmi termékjelet (az összetételre utaló és az újrahasznosítást segítő adat), amely eligazítást nyújthat arra vonatkozóan is, hogy mennyire biztonságos a termékben ételt tárolni.

A tárolás szempontjából legbiztonságosabbak a #2, #4 vagy #5 számmal ellátott termékek. A legtöbb márkás ételtároló olyan ellenálló műanyagból készül, mint a nagy sűrűségű polietilén (#2), az alacsony sűrűségű polietilén (#4) vagy a polipropilén (#5).

Ne használja újra az #1, #3, vagy #6 jelű műanyag edényeket! Az ásványvizes és üdítős palackok általában az #1es jelölést kapják, és polietiléntereftalátból készülnek. Formájuk miatt nehéz őket tisztítani, így a baktériumok könnyen elszaporodhatnak bennük. Egyes vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a #6os kódú polisztirolból gyártott hungarocell dobozokból sztirol nevű mérgező vegyület válhat ki. A környezetvédők felhívták a figyelmet, hogy szintén veszélyes lehet a #3as PVC tárolók, például mogyoróvajas tégelyek újrafelhasználása is.

Vizes flakonok, ütésálló ételhordók

Dobja ki a polikarbonát (tartós) vizes flakonokat és más kemény, ütésálló ételtartókat!

Ezeket általában #7es vagy „PC” kóddal jelölik. A polikarbonátokban biszfenol A (BPA) található, mely állatkísérletek szerint összefüggésbe hozható a rákkal, vetéléssel és elhízással. Számos országban már betiltották a BPA-t tartalmazó cumisüvegek gyártását és forgalmazását, s helyettük széles választékban elérhetők BPA-mentes termékek. A polikarbonátok újabb típusaiban nincs biszfenol A, de még vizsgáljak, hogy egyéb káros anyagok nem szivárognak-e belőlük. A legjobb, ha rozsdamentes acélból készült kulacsot vagy vizes palackot vásárol.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.