Egészségmegőrzés

Folyton nassolok, akár éhes vagyok, akár nem. A nassolás elhagyása

A kár

Ha nem érzékeljük, vagy figyelmen kívül hagyjuk az éhség és a teltségérzet természetes jelzéseit, krónikus evési kényszer léphet föl, ami azután elhízáshoz, cukorbajhoz, szívbetegséghez és más súlyos problémákhoz vezet. Svéd kutatók szerint az elhízottak többet nassolnak, mint a normál testsúlyúak. A sok gyors- és készétel, chips meg édesség fogyasztása rendkívül egészségtelen, mert transzzsírok, telített zsiradékok, valamint só, cukor és finomított szénhidrátok tömegét juttatja a szervezetbe.

Jóvátehető? Igen!

Kellő akaraterővel bármikor áttérhetünk az egészségesebb étrendre. Az állandó evési kényszer mögött rejlő pszichés okok feltárása után felismerhetjük, hogy az evésen kívül más lehetőségek is kínálkoznak szükségleteink kielégítésére, a feszültség levezetésére. Az éhség és a teltségérzet természetes jelzéseinek figyelembevételével, egészséges ételek fogyasztásával elmúlik az evési kényszer, szervezetünk értékes tápanyagokhoz jut, javul erőnlétünk, közérzetünk.

A változtatás további előnyei

Testsúlyunk előbb-utóbb visszaáll a normál értékre. Az egészségtelen transzzsírok, telített zsiradékok, cukrok, finomított szénhidrátok és sótöbblet helyett rostokban gazdag, tápláló élelmiszerek gondoskodnak a szervezet energia-utánpótlásáról.

A gyógyulás útja

Az éhség újrafelfedezése

Aki folyton tömi magát, és nem tudja, milyen az éhségérzet, addig ne fogyasszon semmit, amíg a gyomra teljesen ki nem ürül. Így újra megtanulhatjuk, hogyan jelzi a szervezet, amikor tényleg enni kér – a próba remélhetőleg némi önfegyelemre is sarkall.

Segít az éhségskála

Képzeljünk el egy úgynevezett éhségskálát, melyen az 1. fokozat a szédüléssel járó éhezés, az 5. fokozat a normál érték (sem éhség, sem teltségérzet nincs), míg a 10-es érték arra vonatkozik, aki annyira teleette magát, hogy hánynia kell. A cél: csak a 3. fokozatnál együnk.

Evéskontroll

Az evést akkor kell abbahagyni, amikor az éhségskálán elértük a 6. fokozatot – az enyhe, kellemes jóllakottságot, (így a következő étkezés idejére valóban megéhezünk).

A „pszichés éhezés” leküzdése

Az evési kényszert gyakran a stressz, az unalom, a szomorúság vagy a depresszió idézi elő. Ne a csokoládétól várjuk a megváltást, inkább relaxáljunk, sétáljunk, tervezzünk összejövetelt a barátokkal. Indulatainkat osszuk meg naplónkkal, egy jó baráttal – vagy azzal, aki az egészet okozza.

A beidegződött nassolás ellen

Ha az evési kényszer csupán rossz beidegződés, mely átsegít a mindennapokon, tüntessük el a nassolnivalókat a nappaliból és a dolgozóból.

Nassolás egészségesen

A főétkezések között fogyasszunk gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonapelyheket és ezekből készült rágcsálnivalókat, dióféléket, zsírszegény, natúr tejtermékeket, cukormentes rágógumit, teát. Ha már nassolunk, tegyük egészségesen!

Nassolásból étkezés

Együnk rostokban gazdag gyümölcsöket és friss zöldségeket, például zsenge sárgarépát vagy koktélparadicsomot, kiadósabb nassoláshoz pedig müzlit vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret, abonettet, kekszet, kevés sovány sonkával. Tegyük tányérra, s egy pohár vízzel vagy egy csésze teával fogyasszuk el, az étkezőasztalnál – legyen ez a normál étkezés.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.