Babaápolás

A baba átalussza az étkezési időt?

„Az orvos szerint két-három óránként kellene enni adnom a gyereknek, de néha öt-hat óráig a hangját se hallani. Ébresszem fel az etetéshez?”

Sok csecsemő – főleg az első hetekben – szívesen átalussza az etetési időt. Ha azonban hagyják, hogy evés helyett aludjon, nem jut elegendő táplálékhoz, szoptatás esetén pedig az anya nem kapja meg azt a kezdeti lökést, ami a bőséges tejelválasztáshoz szükséges.

Ha ön is ilyen alvómasinával van meg­áldva, evésidőben próbálj ki az alábbi módszereket:

 • Az alvási szakasz helyes megválasztá­sa. A nyugtalan vagy REM-szakaszban sokkal könnyebben ébred a baba. Azt, hogy mikor került ebbe a kevésbé mély (az alvásidő felét kitevő) szakaszba, a vég­tagok megmozdulásából, az arckifejezé­sek váltogatásából és a szemhéj rebegéséből lehet megállapítani.
 • Levetkőztetés. A baba néha már attól is felébred, ha kitakarják. Ha ez nem elég (és nincs túl hideg), tanácsos levet­kőztetni, hogy csak a pelenka maradjon rajta, hátha a bőrkontaktus segít.
 • Pelenkacsere. Még ha nincs is rá szük­ség, a vele járó hercehurca talán felrázza.
 • Fénytompítás. Bár a kívánt hatáshoz egy erős fényű lámpa meggyújtása lát­szana logikusnak, de éppen ellentétes hatást válthat ki. A csecsemők szemét bántja a fény, ha tehát a szoba túlságosan világos, védekezésből szorosan lehuny­ják. A teljes elsötétítés sem jó, mert a sö­tét szoba újra álomba ringatja.
 • Alvóbabamódszer. Ha egy csecsemő álló helyzetbe kerül, általában felpattan a szeme (mint az alvóbabáknak). Gyön­géden emeljük álló vagy ülő helyzet­be, és paskoljuk meg a hátát. Csak arra kell vigyázni, nehogy előreessen a feje (ne döntsük előre).
 • Szórakoztatás. Énekeljen neki vala­milyen vidám dalt, beszélgessen hozzá, és ha felébredt, nézzen a szemébe (szemkontaktus). A társas élet kedvéért talán hajlandó ébren maradni.
 • Masszázs. Cirógassuk meg a tenyerét és a talpát, dögönyözzük a karját, hátát, vállát. Vagy végeztessünk vele babator­nát, például karhajlítgatást, biciklizést.
 • Ha a kis álomszuszék nem hajlandó felébredni, tegyünk a homlokára langyos (nem hideg) borogatást, amivel óvato­san az arcát is megtörölgethetjük.

Természetesen a baba felébresztéséből még nem következik, hogy ébren is ma­rad – különösen ha altatónak már bevett néhány korty tejecskét. Egy álomittas csecsemő egy kis szopás után képes azon­nal elaludni, holott még messze van a jóllakástól.

Ilyenkor a következő lehető­ségek vannak:

 • Büfiztetés. Ha nincs is rá szükség, talán felrázza a gyereket.
 • A testhelyzet megváltoztatása. Bölcső­tartás helyett szoptassuk vagy etessük futball-labda-tartásban (az utóbbiban ritkábban szoktak elaludni).
 • Szelíd zuhany. Étvágygerjesztőnek fröcsköljünk egy kis anyatejet vagy táp­szert a baba szájára.
 • Rázogatás. Nem rossz ötlet megforgat­ni a baba szájában a mellbimbót vagy a cumit, vagy megcirógatni az állát, hogy újra szopni kezdjen.
 • És ismétlés. Az egészen pici babák fel­váltva esznek és alszanak, mintha az ét­kezés több fogásból állna. Nem kizárt, hogy az ilyen gyereket minden „fogás” után újra kell büfiztetni, tisztába rakni, lespriccelni, rázogatni, míg végig nem eszi a menüt.

Néha-néha békén maradhat a gyerek, nem baj, ha egy-egy előétel után azonnal álomba merül, és minden költögetés el­lenére sem folytatja a lakomát. Ebben a korban azonban a szoptatott gyereket legalább három-, a tápszereseket pedig legalább négyóránként rendesen meg kell etetni. Az se jó ötlet, ha egész nap ne­gyed- vagy félóránként hagyjuk eszegetni-alukálni. Amennyiben ezt a szokást akarja bevezetni, könyörtelenül zavarjuk fel, valahányszor evés közben elszundít.

Ha krónikus aluszékonyság lép fel, amely a gyereket akadályozza a táplálko­zásban, és ezért nem gyarapszik rendesen, orvoshoz kell fordulni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.