Babaápolás

Hogyan szoptassuk a koraszülött gyermeket?

„Én már régen elhatároztam, hogy szoptatni fogom a kicsinyemet, és mióta a kislányom időnek előtte megszületett, fejem magam, hogy csövön keresztül kapja a tejet. Gondot fog majd okozni számára a szoptatásra való áttérés?”

Minél tovább fog szopni, annál jobb

A kisbaba a születésétől kezdve a kora­szülött csecsemők számára lehető legjobb táplálékot kapja – az anyatejet – azon az egyetlen módon, ahogy a nagyon pici babák a táplálékot fel tudják venni. Ter­mészetes, hogy aggódik, hogy a kislá­nya akkor is hozzá fog-e jutni ehhez a tökéletes ételhez, amint szopásra alkal­massá válik.

Kutatások bizonyítják, hogy nincs sok ok az aggodalomra!

Egy vizsgálat­ban kimutatták, hogy 1300 g-ot nyomó, koraszülött csecsemők nemcsak hogy képesek voltak szopni mellből, hanem sokkal jobban is ment nekik, mint az üvegből való szopás. Ezeknél a csecse­mőknél 1-4 héttel tovább tartott meg­tanulni üvegből szopni, mint mellből. Ezenfelül a szervezetük is jobban rea­gált a szoptatásra. Amikor szoptak, oxi­génszintjük csak csekély mértékben in­gadozott, míg cumiztatás közben az oxigénszint jelentősen csökkent, és ete­tés után is alacsonyabb maradt egy ideig.

Testhőmérsékletük is jobban megma­radt szoptatás közben, ami fontos do­log, mivel a koraszülöttek hőháztartása még nem működik kielégítően, ezért nehéz melegen tartani őket. Ez és ha­sonló vizsgálatok szerint egyes kora­szülött csecsemőknél a szopási reflex a 30. Terhességi hétre kezd kialakulni (bár más babáknál a szopóreflex csak később válik elég erőssé).

Amint egyszer ténylegesen mellre veszi a kisbabáját, a következőképpen alakíthatja ki a legkedvezőbb körülményeket:

  • Legyen türelmes, ha a szakorvos vagy a nővér szeretné a kisbaba hőmérsékletét és/vagy oxigénszintjét a szoptatás alatt figyelemmel kísérni. Ez önmagában nem gátolja a szoptatást, sőt védi a gyereket, ha rosszul reagálna a szoptatásra.
  • Lazuljon el, míg a kisbaba legyen éb­ren és éber. Egy nővér valószínűleg gon­doskodni fog róla, hogy a pici melegen legyen felöltözve a nevezetes pillanathoz.
  • Kérdezze meg a személyzetet, hogy van-e kijelölt hely a koraszülöttek anyu­káinak a szoptatáshoz, egy meghitt sarok karosszékkel, vagy egy paraván, amely mögött meg lehet húzódni.
  • Helyezkedjen el kényelmesen, a babát párnákkal alátámasztva, a fejét tartva. Sok kismama úgy találja, hogy a futball-labda-tartás kényelmesebb és kímélőbb a mellbimbókra nézve.
  • Keresőreflex. Ha a kisbabában (mint valószínű) még nem alakult ki a keresőreflex, segítse a kezdeményezésben, és helyezze a mell­bimbóját a bimbóudvarral a szájába. Gyengén nyomja össze a mellét az ujjai­val, hogy könnyebb legyen számára el­kapni, és addig pró­bálkozzon, amíg nem jár sikerrel.
  • Figyelje, hogy a kisbaba biztosan kap-e tejet. A mellen töltött első percekben a baba szopása nagyon gyors lehet, ami nem a táplálkozást, hanem a tejkiürü­lés beindítását szolgálja. A mell mecha­nikus pumpához szokott, időbe telik, míg alkalmazkodik a baba szájának el­térő szívásához, de hamarosan észre fogja venni, hogy a mozgás lelassul, és a baba nyelni kezd. Ez mutatja, hogy a tejkiürülés beindult, és a baba tej­hez jut.
  • Ha a kisbaba nem mutat érdeklődést a szopás iránt, próbáljon meg néhány csepp tejet a szájába fejni, hogy egy kis ízelítőt kapjon.
  • Addig szoptassa a kisbabát, amíg mel­len szeretne maradni. A koraszülött kis­babák szoptatását vizsgáló szakértők sze­rint két perccel tovább kell őket a mellen hagyni, hogy az aktív szopást abbahagy­ták. Az apró koraszülöttek majdnem egy óráig szopnak, amíg eltelnek.
  • Ne csüggedjen, ha az első szoptatások nem hoznak sikert. Sok, teljes időre szü­letett kisbabának is időre van szüksége, hogy rákapjon, és a koraszülöttek is megérdemlik, hogy megkapják legalább ugyanazt az esélyt.
  • Kérje meg, hogy minden etetést, amelynél nem tudott szoptatni, inkább (az orrán keresztül levezetett) szondán keresztül végezzenek el, és ne cumis­üvegből. Ha a babának cumisüveget adnak, miközben ön a szoptatásra pró­bálja szoktatni, a cumizavar hátráltat­hatja az erőfeszítéseket. Ha dúsított anyatejet vagy más sűrítményt kap a baba kiegészítésként az anyatej mellé, kérjük meg, hogy ezt is csövön keresz­tül vagy Kiegészítő Táplálási Rendsze­ren keresztül juttassák be a szervezetébe.

A baba napi súlygyarapodásának nyomon követésével meg lehet ítélni, hogyan fej­lődik a baba az anyatejen. Ha a napi súly­növekedés folyamatosan a testsúlyának 1-2 százaléka vagy körülbelül 100-200 g hetente, akkor szépen fejlődik. Mire eléri az eredetileg várt születési dátumát, a tel­jes időre született babák súlyát, vagyis 2700-3600 g-ot meg kell közelítenie.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.