Babaápolás

Hagyjuk nassolni a babát?

“A babám szemmel láthatóan állandóan enne. Hány kis étkezés, mennyi »nassolás« tesz jót neki?”

Mivel a szülők fülében ott visszhangoz­nak édesanyjuk nassolásra vonatkozó ki­jelentései („Édesem, vacsora előtt ne, még elrontod az étvágyadat!”), így néha kel­letlenül osztják gyerekeik kérésére az étke­zések közötti nyalánkságokat, még akkor is, ha a gyerekek egész álló nap csipeget­nének. Pedig a kis harapnivalók, korlá­tozott mértékben, valójában fontos ki­egészítő szerepet játszanak a főétkezések mellett, különösen a babáknál.

A nassolás alkalom a tanulásra

Étke­zési időben a babát rendszerint kanállal etetik mélytányérból; a kis étkezések, a „nassolások” idejében lehetősége adó­dik arra, hogy ujjaival felvegyen egy da­rab kenyeret vagy kekszet, és ajkaihoz közelítse, szájába vegye önmaga – ez nem kis teljesítmény, figyelembe véve azt, hogy milyen apró az a száj és mennyire primitívek a koordinációs képességei.

A kis étkezések hiánypótlók

A babák pici gyomra gyorsan telik és gyorsan kiürül, így ritkán tartanak ki a főétkezé­sek között kis étkezések nélkül, ahogy a felnőttek. Ahogy a szilárd étel teszi ki a baba étrendjének legjelentősebb részét, a kis nassolásokra szükség lesz a táplál­kozási követelményeknek megfelelő ét­rend kiegészítése céljából. Szinte lehetet­len, hogy csupán a napi három főétke­zéssel ellássuk a babát a szükséges táp­anyagokkal.

A kis étkezések pihentetnek

A ba­báknak, mint közülünk sokaknak, szük­ségük van az unalmas munka vagy játék (a játék az ő munkájuk) közben szünet­re, és a kis étkezés alkalmat ad egy kis pihenőre.

A nassolás orális kielégülést nyújt

A babák nagyon erősen orális beállított­ságúak – minden, amit felszednek, rögtön a szájukba kerül. A nassolás egy elfogadott lehetőség arra, hogy szájába tegyen tárgya­kat anélkül, hogy büntetést kapna érte.

A nassolás megkönnyíti az elválasz­tást

Ha nem kínálunk a babának szilárd ételeket, jó esélyünk van arra, hogy ra­gaszkodni fog a mellhez vagy a cumisüveghez. A kis étkezések csökkentik a gyakori szoptatások szükségességét, és végső soron – ha eljön az ideje – segíte­nek az elválasztásban.

Azonban minden előnye ellenére a nassolásnak vannak hátrányai is. Hasz­náljuk ki az előnyöket anélkül, hogy a hátrányokat elszenvednénk, ebben segí­tenek a következő tanácsok:

A kis étkezések időzítése

Maminak igaza volt: az étkezési előtti nassolás meg­zavarhatja a baba étvágyát. Törekedjünk arra, hogy a kis étkezéseket a főétkezések között félidőre időzítsük, hogy elkerül­jük ezt a problémát. A nassolás hozzá­szoktatja a babát ahhoz, hogy állandóan legyen valami a szájában, és ez a szokás veszélyes lehet a derékbőségére nézve, és rögzül a gyerekkorban és a felnőtt­korban.

A folyamatosan étellel teli száj fogszuvasodáshoz vezethet – még az egészséges, teljes kiőrlésű kenyérben található keményítő is cukorrá bomlik, amikor a szájban nyállal érintkezik. Le­gyen elegendő egy kis étkezés délelőtt, egy délután, és ha hosszú idő telik el a vacsora és a lefekvés között, egy este. Tegyünk kivételt természetesen akkor, ha egy étkezés a szokásosnál jobban ké­sik, és a baba egyértelműen éhes.

Jó okok a nassolásra

Vannak jó okok a nassolásra (amint az előző részben is­mertettük), és nem olyan jó okok. Óva­kodjunk attól, hogy étellel kínáljuk a babát, ha unatkozik (keltsük fel az ér­deklődését egy játékkal), ha megsérült (nyugtassuk meg egy öleléssel vagy ének­kel), vagy ha valamilyen teljesítményért akarjuk jutalmazni (kapjon dicséretet és egy elragadtatott tapsot).

Nassolás a megfelelő helyen

A kis étkezéseket annyira komolyan kell ven­ni, mint a főétkezéseket. Biztonsági okok­ból (hátán fekve, mászás közben vagy járkálva könnyen félre nyelhet), az illem okán (az illedelmes étkezési szokásokat leginkább az asztalnál lehet elsajátítani) és tekintettel a háziasszonyra (aki taka­rít, méltányolni fogja, hogy nem talál morzsákat a kanapén vagy foltokat a szőnyegen), a nassolások idején a baba üljön, lehetőleg az etetőszékében.

Ha elmegyünk otthonról, és a kicsi a baba­kocsiban vagy az autós ülésében ül, feltálalhatjuk neki ott is. Ne sugalljuk azonban ezzel azt, hogy az étel kárpót­lás a szűk helyen, „fogságban” eltöltött időért; a kocsiba vagy ülésbe szíjazást nem követi automatikusan a keksz és a csőrös pohár megjelenése.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.