Babaápolás

A balesetek megelőzésének tízparancsolata!

  • Ellenőrizzük, hogy a kiságy, illetve bölcső rácsa elég magas-e, és a rácsok közötti távolság kisebb-e 8 centiméternél. A matrac legyen akkora, mint az alvóhely. Soha ne hagyjuk a babát egyedül olyan magas felületen, amit nem vesz körbe rács.
  • Ha a lakásban van lépcső, szereljünk kis ajtócskát a lépcső tetejére és aljára. Az ablakok és az ajtók legyenek biztonságosan zárhatóak, az erkélyek és az ablakok korlátai legyenek elég magasak. Soha ne tegyünk az ablak elé széket, bútort, amikre fölmászhat a gyerek.
  • Fürdőkád, víz és fürdés. Soha ne hagyjuk a gyereket egyedül a vízzel teli fürdőkád közelében. Állandóan tartsuk szemmel akkor is, ha tóparton, medence vagy természetes víz mellett játszik, sőt még akkor is, ha felfújható gumimedencében van.
  • A konnektorokba mindig tegyünk biztonsági dugót. Tartsuk távol a gyerekektől az elektromos vezetékeket, és legyünk óvatosak az elektromos háztartási gépekkel.
  • Konyhában. Soha ne hagyjuk egyedül a gyereket a konyhában, a fazék fogantyúját fordítsuk mindig a fal felé, és ha lehet, használjuk a belső melegítőlapokat. Ne hagyjuk őrizetlenül a gyufát, öngyújtót.
  • Gyógyszerek és háztartási szerek. Tartsuk a gyógyszereket, a tisztítószereket, mosóporokat, rovarirtókat és más ártalmas anyagokat a gyerek számára elérhetetlen helyen, ha lehet, kulcsra zárva. Soha ne tartsunk más anyagot olyan tartókban, ami nem arra való. Pl. hypót ásványvizes üvegben, ártalmas élelmiszert ételes dobozban, stb.
  • Játékok. Figyeljünk arra, mivel játszik gyermekünk. A négy centiméter átmérőjűnél kisebb tárgyakat egy négyévesnél kisebb gyerek könnyen lenyelheti. Különösen veszélyesek a gombok, tűk, szétszedhető játékok, pénzérmék, ugyanígy az olyan tárgyak, amelyeket a gyerek belélegezhet, bejutnak a tüdőbe, és megfulladhat tőlük (pl. lufidarab). Vásároljunk biztonságos játékokat, ezeket CE-jelöléssel látták el a címkén. Figyeljünk a vágóeszközökre is (olló, kés, penge, üveg porcelán), műanyag zacskókra, kötelekre vagy cipőfűzőkre, s ne adjunk a gyerekre nyakláncot, medált, karkötőt, különösen alvás közben.
  • Autóban. A tízévesnél fiatalabb gyerekeknek az autóban hátul, hitelesített gyermekülésben kell utaz­niuk.
  • Közlekedés az utcán. Beszéljünk gyermekünknek az utca veszélyeiről, a közlekedési szabályokról, tanítsuk meg az úton való körültekintő átkelésre, hogy vegye figyelembe a szabályokat és a közlekedési lámpákat. Ha biciklizik, győződjön meg róla, hogy biztonságos helyen teszi.
  • Orvosi elérhetőség. Tartsuk mindig magunknál a gyerekorvos telefonszámát. Ha bármilyen vészhelyzetben bizonytalanok vagyunk (pl. valóban ivott-e az elöl hagyott vegyszerből, próbáljuk megtudni, mikor, mit és mennyit), hívjuk a gyerekorvost. Ha az orvosi ügyeletre visszük gyermekünket, vigyük magunkkal a veszélyes/mérgező anyag csomagolását.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.