Orvosi tanácsok

Fejlessze tapintóérzékét

Bőrünkben rengeteg nyomásérzékeny receptor van – egy részük a fel­szín közelében, más részük mélyebben. A finom érintés élvezetes és megnyugtató lehet, más érintések viszont veszélyre figyelmeztethet­nek. A következő tanácsok a tapintás érzékenységének megőrzéséhez nyújtanak segítséget.

Járjon mezítláb, hogy jobban érezze a lába alatti felületeket! A gyakorlat közben természetesen csukja be a szemét.

  • Vegye le a cipőjét és a harisnyáját, s kérje meg kísérőjét, hogy irányítsa.
  • Sétáljon át több különböző padlófelüle­ten az otthonában, s ha biztonságos, járkál­jon a kertjében is.
  • Összpontosítson a szőnyegek, a csem­pék, a faburkolatok, a beton és a fű különbö­ző felületeire és hőmérsékletére.
  • Az alábbi egyszerű, szintén csukott szem­mel végzendő gyakorlatokkal is megpróbál­kozhat, hogy finomítsa keze és ujjai tapintó­érzékét.
  • Használja kezét és ujjait különféle felüle­tek – pultok, asztalok, bútorkárpitok – végig­simításához, s figyelje meg az általuk előidézett különböző érzéseket.
  • Forgasson a kezében különféle tárgyakat, s tapintsa ki felületük jellemzőit, a barázdá­kat, gombokat, fogantyúkat. Próbálja kitalál­ni, mit tart a kezében, s az miből van.

Ölelgesse kisbabáját!

A legtöbb szülőnek nincs szüksége ösztönzésre ahhoz, hogy magához ölelje kisgyermekét – ez szá­mukra a világ legtermészetesebb dolga. Az vi­szont talán önnek is újdonság, hogy ez a sze­retettel teli testi érintkezés nélkülözhetetlen kisgyermek egészségéhez és fejlődéséhez. A tapintás talán a legősibb érzékünk, és úgy tűnik, hogy a tapintásérzékeny receptorok kisgyermekkori ingerlése létfontosságú agyi kapcsolatok létrejöttét idézi elő.

Azok, akik kisbaba korukban nem részesülnek elegendő testi gyöngédségben, felnőve hajlamosabbak lehetnek az erőszakos viselkedésre, illetve egy sor lelki problémára, például a depresszi­óra. Az érintés hiánya a csecsemők testi egészségére is súlyos hatással lehet – például nem gyarapodik normális mértékben a sú­lyuk, és fogékonyabbá válhatnak a fertőzé­sekre. Adjon kisgyermekének annyi ölelést, amennyit az csak szeretne, s ezzel a kicsi jövőbeli egészségéért is sokat tesz.

Fontos: A sok érintés nagyon jót tesz gyermeke testi-lelki fejlődésének

Figyeljen az érzékelés elvesztésére!

Legyen elővigyázatos, ha ön vagy egy idő­sebb rokona elveszíti tapintásérzékenységét. Bőr sejtjeink érzékenysége és rugalmassága az ötvenes éveinkben kezd csökkenni, ami azt jelenti, hogy valamivel kevésbé könnyen vesszük észre a vágásokat, zúzódásokat és égéseket – s talán csak akkor reagálunk a fájdalomra, amikor a bőr már károsodott. A probléma első jele az lehet, ha a zsebébe vagy pénztárcájába nyúlva egyszer csak az összes pénzérmét egyformának érzi, vagy ha nehézségei támadnak az apró dolgok fölvéte­lekor.

Jegyezzük meg! A cukorbetegséggel élőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk e tünetekre, mivel esetükben a perifériás (környéki) ide­gek károsodásával észrevétlen sérülések kelet­keznek, például a lábfejen. Ha úgy véli, hogy romlott a tapintóérzéke, kérje orvosa taná­csát – lehet, hogy kezelésre van szüksége!

Napozzon!

Érje elegendő napfény a bőrét ahhoz, hogy szervezete D-vitamin­szintje megfelelő maradjon. Erről a vitamin­ról megállapították, hogy véd a jellemzően a cukorbetegeket érintő perifériás neuropátia (környéki idegbántalom) okozta érzékromlás ellen. D-vitamin-szintjének növeléséhez már az is elég, ha naponta 10 percen át éri nap­fény bőre minél nagyobb felületét. Ha ennél hosszabb időt tölt a napon, akkor már véde­keznie kell a leégés ellen. Amikor pedig borús az idő, ügyeljen arra, hogy étrendje bősége­sen tartalmazzon D-vitaminban gazdag élel­miszereket, például olajos húsú halakat (heringet, szardíniát, makrélát), tejet, vajat, májat, tojást, teljes kiőrlésű gabonát.

Pihenjen, ha ismétlődő tevékenysé­get végez!

Mindig célszerű arra törekedni, hogy ne végezze hosszú időn át ugyanazokat a mozdulatokat – akár munkáról, akár sport­ról van szó. A folyamatos ismétlés RSI-t (is­métlődő terheléses sérülést) okozhat, s ennek a mozgásban is korlátozó rendellenességnek az egyik legfőbb tünete az érintett testrész- leggyakrabban a kéz vagy a kar – zsibbadtsága. Tartson szüneteket az ismétlődő tevé­kenységek közben, s ha csak teheti, váltogas­sa feladatait.

Élvezze a simogatást!

A simogatás nemcsak a kutyáknak és a macskáknak jó, hanem az embernek is.

Kutatási eredmények! Az Észak-karolinai Egyetem kutatói nők hormonszintjét mérték meg azelőtt és azután, hogy partnerük tíz percen át simogatta a kezüket, nyakukat és hátukat. A simogatás után vett vérben látványosan megnőtt a „szeretethormonnak” is nevezett oxitocin szintje – ez a hormon egyébként a kötődés érzésének kialakulását is segíti.

A magasabb oxitocinszint több tekin­tetben kedvezően hat az egészségre, például lassítja a szívverést és csökkenti a vérnyo­mást. A simogatás hatására a hormon szintje átlagosan 20 százalékkal emelkedett a nők­ben. A kutatások szerint a simogatás a test bármely részén hathat, és mindkét nem ese­tében kedvező reakciókat vált ki, bár a nők fogékonyabbnak tűnnek rá.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.