Babaápolás

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a baleseteket? (Kisgyerekkel)

Otthonunk, a balesetek helyszíne

A személyes biztonság szempontjából az otthon az egyik legveszélyesebb hely a gyerekek, de még a felnőttek (különösen a háziasszonyok) számára. Az Egészségügyi Világszervezet megállapította, hogy – az autóbaleseteket nem számítva – otthon történik a legtöbb gyerekbaleset. A négyévesnél fiatalabbak körében évente 12 háztartási baleset történik 1000 főre vetítve. A megelőzés tehát a legfontosabb, hogy csökkentsük a gyerekeinket veszélyeztető balesetek számát. A legveszélyesebb helyek kétségtelenül a konyha (a balesetek 35%-a itt történik) és a fürdőszoba.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a baleseteket?

Hat hónapos korig a leggyakoribbak az olyan balesetek, amikor a gyerek leesik valahonnan. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a kicsit, még néhány pillanatra sem. A legnagyobb veszélyforrás az etetőszék és a pelenkázó. Mindig jól kös­sük be a székbe a picit, ellenőrizzük, hogy a lábával nem tudja-e hátralökni magát.

Soha ne hagyjuk a babát a babaülésben sem az asztalon vagy más magasan lévő helyen. Ha néhány percre mégis halaszthatatlan dolgunk akad, mindig tegyük őt a földre. (Sokkal jobb persze, ha egyáltalán nem hagyjuk ott sem, hanem magunkkal visszük a karunkban, vagy kenguruban, ahol a keze szabadon marad.)

Balesetek megelőzése ágyban

Soha ne hagyjuk egyedül a szülők ágyában sem. Ellenőrizzük, hogy a kiságy rácsa rendben van-e. Ha a matraca ugyanakkora, mint a kiságy vagy a bölcső, nem fog a karja vagy lába beszorulni a matrac és a rács közé. A baleseti fulladás elkerülése érdekében a kiságyra függesztett játékokat (különösen a szalaggal felkötötteket) tegyük el a keze ügyéből, és amint fel tud állni, szereljük le. Mindig ellenőrizzük a fürdővíz hőmérsékletét, mielőtt a babát beletesszük, és utólag már ne engedjünk bele vizet.

Tej, cumi, étkezés

Mindig ellenőrizzük a tej hőmérsékletét a cumisüvegben és soha ne melegítsük, mikrobán Soha ne főzzünk a gyerekkel a karunkban, vigyázzunk az égési sérülésekre. Különösen 6-12 hónapos kor között a gyerek képes megragadni és lerántani bármilyen tárgyat. Soha ne vigyük közel a tűzhelyhez. Amikor egyéves kora körül elkezd „önállóan” közlekedni a lakásban, egyre többször eleshet. Ha a konyhában vagyunk, figyeljünk, hogy ne mászkáljon a lábunk alatt, főleg, ha forró étellel közlekedünk. Ügyeljünk, hogy az elektro­mos háztartási gépek se legyenek elérhető távolságban.

Bútorok, bébikomp

A fiókok és a gyerek közelében lévő bútorok ne tartalmazzanak veszélyes tár­gyakat, hogy ne kelljen korlátoznunk a gyereket a felfedezésben, de azért soha ne veszítsük őt szem elől. A szobák ajtaját, ahová nem mehet be, tartsuk zárva, az alacsony asztalok, bútorok éles sarkait lássuk el sarokvédővel. Az üvegekre ragasszunk védőfóliát, így ha betörnek, a darabjai egyben maradnak.

A bébikompot lehetőleg ne használjuk, veszélyes „közlekedési” eszköz – a kicsi felboríthatja, vagy elérhet vele veszélyes területeket (lépcső, tűzhely, bútorokat, amiről magára ránthat valamit) -, ugyanakkor hátráltathatja a mozgásfejlő­dését, illetve hibás járásra tanítja.

Áramütés megelőzése!

A legnagyobb veszélyt talán az elektromos áram jelenti. Ellenőrizzük, hogy a készülékek az előírásoknak megfelelnek-e, a dugójuk földelt és biztonságos. Amint a gyerek elkezd járkálni a lakásban, ellenőrizzük, hogy az aljzatok be vannak-e dugva biztonsági zárral. Vegyünk fel a földről minden vezetéket, drótok és hosszabbítók ne legyenek a padlón, ellenőrizzük, hogy lámpák vagy háztartási eszközök ne kerüljenek a baba keze ügyébe.

Egyéb veszélyek nagyobb korban

Amikor a gyermekünk már önállóan jár, az egész lakás hatalmas veszélyforrás­sá válik. Az erkélyre ne engedjük ki egyedül, soha ne tegyünk asztalt, széket, virágtartót, és semmilyen olyan tárgyat, amire fölmászhat és kinézhet, vajon mi van a korláton túl. Ellenőrizzük azt is, hogy a korlát legalább egy méter magas legyen, és a korlát elemei között ne legyen több 8-10 centiméternél, hogy ne dughassa át a fejét rajta.

Lehetséges háztartási balesetek

  • Felmászhat egy bútorra, a polcokat használva lépcsőként
  • Bemászhat a nyitva hagyott mosógépbe
  • Miközben könyvespolc vagy más bútor alatt játszik, egy rosszul rögzített tárgy a fejére eshet
  • A feje beszorulhat a kiságy rácsai közé, ha az nem a biztonsági előírások szerint készült

A balesetek megelőzésének tízparancsolata!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.