Babaápolás

Az etetés gyakorisága kisbabáknál

Eleinte gyakran kell szoptatni, egy nap leg­alább 8-12 alkalommal (vagy még több­ször, aszerint, hogy mit igényel a baba), és legalább az egyik mellnek minden al­kalommal ki kell ürülnie. Ha elosztjuk, ez azt jelenti, hogy (az etetések megkez­désétől számítva) 2-3 óránként kell szop­tatni.

A  gyerek szabja meg

De az időpontot ne az óra szabja meg, hanem a gyerek (kivéve ha nem akar evéshez felébredni), hiszen minden csecse­mő más szoptatási rendet igényel. Egyes újszülötteket gyakran (egy-másfél órán­ként) meg kell etetni, másokat ritkábban, esetleg csak háromórás időközökben.

A gyakran evő csecsemő édesanyjának – és fáradt mellének – két etetés között néha alig egy órája marad pihenésre. De nincs ok az aggodalomra. Ilyen gyakori etetésre csak átmenetileg van szükség, ha már több a tej és nő a gyerek, hosszabbak lesznek a szünetek.

Az is eltérő, hogy egy baba ragaszko­dik-e a rendszeres időbeosztáshoz vagy sem – mindenesetre némely gyerek mint­ha a vekkert nézné. Van olyan tapinta­tos baba, aki nappal másfél óránként kér enni, de éjszaka a három-, sőt négy­óránkénti ritmussal is beéri. Az ilyen gyerek nagy szerencse, de időnként meg kell vizsgálni a pelenkáját, hogy kap-e elég folyadékot.

Más csecsemők óraműpontossággal működ­nek:

Minden másfél órában pontosan fel­ébrednek, akár éjjel van, akár nappal. Né­hány hónap alatt azonban az ilyen ba­bák viselkedése is civilizáltabbá válik; ha már meg tudják különböztetni az éjszakát a nappaltól, hálás szüleik boldogan fog­ják tapasztalni, hogy éjszakánként egyre ritkábban kell fölkelni hozzájuk.

Bármilyen jó volna mielőbb elnyúj­tani az etetések közti időt, nem szabad megadni magunkat a kísértésnek! A tejelválasztást főleg az első hetekben erősen befolyásolja a szopás sűrűsége, intenzi­tása, időtartama. A kereslet csökkenését (azaz a szoptatásra szánt idő megrövidí­tését) a kínálat is hamar megsínyli.

Ne hagyjuk tehát, hogy a baba átaludj a az étkezési időt: ha az újszülött a legutób­bi etetés óta már három órája alszik, ideje felébreszteni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.