Babaápolás

Pohár bevezetése az öt hónapos babánál?

“A gyerekem nem használ cumis­üveget, de az orvos azt mondta, hogy most már adhatok neki gyümölcslevet Túl korai a pohár használatának elkezdése?”

Függetlenül attól, hogy a baba az ötö­dik, a tizedik vagy a tizennyolcadik hó­napban kezdi el használni a poharat, biztos, hogy végül az összes folyadékot abból fogja fogyasztani. De számos elő­nye van korán megtanítani a pohár­ból inni. Először, megtanulja, hogy van más folyadékforrás, mint a mell vagy a cumisüveg, ez később elősegíti bár­melyiktől vagy mindkettőtől az elvá­lasztást. Másodszor, így is adhatunk folyadékot, amikor anya nem tud szop­tatni, vagy nincs kéznél cumisüveg.

Még egy előnye a korai pohárhoz szoktatásnak:

Az öt hónapos csecsemő határozottan befolyásolhatóbb, nyitot­tabb az új tapasztalatokra. Ha a baba el­ső születésnapjáig várunk a pohár beve­zetésével, igen valószínű, hogy komoly ellenállásba fogunk ütközni. Nem elég, hogy makacsul ragaszkodni fog a meg­szokott dolgokhoz, de meg fogja sejteni, hogy a pohár elfogadása a cumisüveg vagy a mell feladásához fog vezetni. És még ha elfogadja is a poharat, idő­be telik, míg gyakorlott lesz a haszná­latában, így hetekbe-hónapokba ke­rülhet, mire jelentős mennyiséget tud belőle inni – és ennek következtében hetek-hónapok telnek el, mielőtt elvá­laszthatjuk.

A baba korai és sikeres pohárhasz­nálatának megkönnyítésére vegyük figye­lembe a következőket:

Várjunk, amíg feltámasztva képes ülni

Akár két hónapos babák is elkezd­hetik a pohár használatát, de az öklendezés kisebb probléma lesz, ha a baba már tud feltámasztva ülni.

Válasszunk biztonságos poharat

Még ha mi fogjuk is a poharat, a baba feldöntheti vagy türelmetlenül elütheti, amikor nem kér többet, tehát használ­junk törhetetlen poharakat. Előnyös a nehéz fenekű, így nehezebben felboruló pohár. A papír- vagy műanyag poharak, bár törhetetlenek, nem jók a szoktatáshoz, mivel – a baba nagy örömére – össze­nyomhatok vagy összeroppanthatók.

Használjunk megfelelő poharat

A kedvelt pohár típusa gyerekről gye­rekre változik, lehet, hogy több válto­zattal is kísérletezni kell, mielőtt megta­láljuk azt, amelyiket a mi gyerekünk kedvence lesz. Némelyik gyerek kedveli a megragadható, egy- vagy kétfülű poharakat, mások a fül nélküli poharakat szeretik (ha az ilyen pohár hajlamos ki­csúszni a baba nedves kis kezéből, teker­jük körbe néhányszor ragasztószalaggal, cserélve őket, amikor elkoszolódnak).

A kiöntős tetővel ellátott poharak (ami­ket csőrös pohárnak is hívnak) elméletileg átmenetet kínálnak a szopásról a kortyolásra (valószínűleg inkább a cumisüveg­ből etetett babák, mint a szoptatottak szá­mára), de némelyik baba egyszerűen nem szereti – lehet, hogy úgy találják, nehe­zebb hozzáférni a folyadékhoz, lehet, hogy inkább olyan pohárból kívánnak inni, mint anya és apa. És bár kezdetben kevesebb folyadékot lötyögtetünk ki a csőrös pohárból (a kilötyögtetésbiztos változatokból pedig valószínűleg sem­mit), a babának vennie kell ezt az aka­dályt is.

Védelem mindenkinek

A babát meg­tanítani pohárból inni nem lesz sima ügy, számíthatunk arra, hogy több folyik le az állán, mint amennyi a hasába jut. Amíg nem tud elég jól inni, borítsuk be egy nedvszívó vagy vízhatlan partedlivel az ivóleckék alatt. Ha ölben etetjük, mi magunk is használjunk vízhatlan kötényt.

A baba legyen kényelmes helyzetben

Úgy ültessük, hogy biztonságban érezze magát ölben, csecsemőszékben vagy ete­tőszékben egyaránt.

A poharat töltsük meg a megfelelő folyadékkal

A legkönnyebb és legtisz­tább vízzel kezdeni. Miután ezt már meg­tanulta (valamennyire), átállhatunk lefejt anyatejre vagy tápszerre (de tehéntejre egyéves kor előtt nem), vagy ha megkós­tolta, hígított gyümölcslére. Igazodjunk a baba ízléséhez, némely gyerek kezdet­ben csak gyümölcslét fogad el pohárban és tejet nem, mások kizárólag tejet.

Egyszerre egy kortyot

A pohárba csak kevés folyadékot tegyünk. Tartsuk a po­harat a baba ajkához, és lassan pár csep­pet öntsünk a szájába. Ezután vegyük el a poharat, és adjunk rá időt, hogy öklen­dezés nélkül lenyelhesse. Hagyjuk abba a próbálkozást, ha a baba a feje elfordítá­sával, a pohár eltolásával vagy nyűgösködéssel jelzi, hogy elege van.

Még ezzel az eljárással is körülbelül annyi folyadék fogja elhagyni a baba szá­ját, mint amennyit beleöntünk. Előbb-utóbb, sok gyakorlással, türelemmel és állhatatossággal több marad benn, mint amennyi mellémegy.

Bátorítsuk a baba részvételét

Lehet, hogy a baba „inkább én csinálom” hozzá­állással megpróbálja elvenni a poharat. Engedjük. Néhány baba már ilyen fiata­lon is megbirkózik a pohárral. Ne ideges­kedjünk, ha mindent kiont – ez is a tanu­lási folyamat része. Tanulhat munkameg­osztással is, velünk együtt fogva a poharat.

Fogadjuk el a visszautasítást

Ha a ba­ba még több próbálkozás után is vissza­utasítja a poharat, és már több külön­böző folyadékot és poharat kipróbáltunk, ne erőszakoskodjunk vele. Halasszuk el pár héttel az újabb kísérletet. Amikor újra próbálkozunk, az érdeklődés fel­keltésére használjunk egy új poharat, és csapjunk egy kis felhajtást („Nézd, anya mit hozott neked!”). Vagy engedjük, hogy a kis makacs egy darabig játéknak használjon egy üres poharat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.