Babaápolás

A liofilizált és a homogenizált termékek

Ezeknek az ételeknek hasonló tulajdonságaik vannak, csak az elkészítésük módja különböző.

Liofilizált ételek

A liofilizálás egy különleges konzerválási technika: először gyorsan lefagyasztják az élelmiszert, majd a vizet szublimálják belőle (vagyis a jégből rögtön gőz lesz), teljesen kivonják a vizet a húsból, a halból és a zöldségekből. Ezzel az eljárással az ételek mikrobiológiai összetétele nem változik meg, sokáig eltartható lesz  azután is, hogy felbontottuk a csomagolást. Hogy a liofilizált élelmiszer ne vegyen fel újra vizet és ne történjen baktériumfertőzés, vákuumban kell tartani.

A teljes csomag eltarthatósága a készítéstől számítva öt évig tart, anélkül, hogy tartósítószerek lennének benne. A gyerekeknek készült liofilizált ételeket mikronizálják, azaz porrá őrlik, kis darabokra (mikronokra) bontják, így könnyítik meg az emésztésüket, és ez által a bennük lévő tápanyag is könnyebben felszívódik. Ez a tartósítási technika lehetővé teszi, hogy az ételek vitamin- és fehérjetartalma változatlan marad, és vizet hozzáadva az ételek gyorsan vissza­nyerik eredeti tulajdonságaikat.

A babáknak szánt liofilizált húsok mindig egyfélék, hozzáadott anyagok nélkül (bárány, disznó, hal, csirke), tej- és gluténmentesek. Alkalmasak a hozzátáplá-láshoz, fehérjetartalmuk 50g/100g, kalóriatartalmuk pedig 400-470 kcal/100 g. A legnépszerűbbek a disznó, a borjú, a csirke, a bárány, a hal (lazac és pisztráng) és a vegyes zöldség rizzsel. Sok előnyével szemben (biztonságos, higiénikus, a főbb tápanyagok változatlan tartósítása, elfogadható íz) csak egy hátránya van, hogy drágák.

Homogenizált ételek (bébiételek)

Készételek (hús, hal, gyümölcs, zöldség, sajt). Előállításukkor az eredetileg heterogén keverék homogén lesz, vagyis a fizikai-kémiai összetétele állandó. Az összetevőket megmossák, ha kell, meghámozzák, kis darabokra vágják, időnként előfőzik. Ezeket az ételeket általában leforrázzák, hogy az enzimek működését meggátolják, és a fertőzést okozó baktériu­mokat kiöljék. Ultra gyorsan lefagyasztják őket (rövid idő alatt -35°C-ra hűtik), eközben kis, homogén kristályokká alakulnak. Ezután finom darabokra (mikronok) tördelik.

Ez az eljárás nagyban megkönnyíti az emésztést, a mikronokra darabolt étel nagyobb felületet enged az enzimeknek az emésztés során, és az 5-6 hónapos csecsemők is, akik nem rendelkeznek elegendő enzimmel a húsok és a zöldségek megemésztéséhez, képesek lebontani, mert az enzimek így hatékonyabban és gyorsabban működnek. Püré formájában, hermetikusan lezárva, kis üvegekben hőke­zeléssel konzerválják. Ezzel az eljárással hosszan eltarthatóak lesznek, ugyanakkor viszont sokat veszítenek vitamintartalmukból.

Mindezek ellenére a homogenizált gyümölcsök, amelyeket a legérettebb állapotban szedtek le, mindenféle környezetszennyezéstől mentesek, termesztésükhöz nem használtak vegyszereket, megőrzik friss gyümölcs ízüket és tápanyagtartalmukat, az elveszített vitaminokat pedig a melegítés után újra pótolják.

Az ellenőrzött állattenyésztésből származó húst zárt folyamatban homogenizálják:

  • kis darabokra vágják, ezáltal könnyen emészthetővé válik;
  • hozzáadják a főzőlevet, ezekkel együtt a fehérjét és az ásványi sókat;
  • nem adnak hozzá sót;
  • garantálják a sterilitást és higiéniát;
  • teljesen légmentesen zárják, így nincs szükség tartósítószerekre, színezőanyagokra és más adalékanyagra.

Többféle homogenizált hús és hal készül gyerekeknek, minden életkorúnak.

A gyermekeknek szánt élelmiszerek védelme

Az európai normák szigorúan szabályozzák a gyermekeknek szánt élelmiszerek előállítását és kereskedelmét. A három évnél fiatalabb gyermekeknek készült termékek (homogenizált ételek, müzlik, kekszek, tészták, lisztek) sokkal szigorúbb ellenőrzés alá esnek, mint a többi élelmiszer. A gyermekételekben nem lehet több mint 1% a GMO (genetikailag módosított) alapanyagok aránya.

Abiohomogenizált ételek

Nehéz biztosan meggyőződnünk arról, hogy egy termék 100%-ig biominőségű (vagyis nincsenek benne hormonok, kémiai anyagok, gombaölőszerek, GMO-anyagok). Habár drágábbak, mégis jobb, ha igazoltan bioélelmiszereket vásárolunk.

A homogenizált étel címkéjén szerepelnie kell, hogy nem tartalmaz hozzáadott sót, csak az alapanyagokban természetesen jelen lévő nátrium van benne, hozzáadott aromáktól mentes, nincs benne glutén, tej, színezék és tartósítószer, genetikailag módosított anyagoktól mentes, bioter­mékekből készült, és az európai normáknak megfelel (speciális logó jelzi). Lehetnek húsok, sonkák, halak, gyümölcsök és sajtok.

Püré formájában az 5-6 hónaposoknak, a kicsit nagyobb darabokkal készülnek a 8-10 hónaposoknak, a nagydarabos ételek pedig az egy év körülieknek, mert ők már hatékonyan tudják használni a fogukat.

Ezek az ételek tehát mind előre elkészítettek, nem kell őket megfőznünk, elég vízgőzben (esetleg mikrohullámú sütőben) felmelegíteni néhány perc alatt. Felbontás után az el nem fogyasztott maradékot tartsuk a hűtőben, és 24 órán belül használjuk fel.

Bébiételek hátrányai

Sok vitathatatlan előnyük mellett – hosszan eltarthatóak, egyszerűek – a bébi­ételeknek vannak hátrányos tulajdonságai is: habár aránylag finomak, mégis mindegyiknek nagyjából ugyanolyan íze van, így a baba nem ismer meg újakat. Az elveszett vitaminokat is pótolni kell, ami sajnos nem mindig megfelelő módon történik. Végül, és nem utolsósorban, igen drágák: állandó használatuk felboríthatja a családi kassza egyensúlyát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.