Élelmiszerek

Pisztráng származása, alkozóelemei, élettani hátasi

Mindig csodálatos látvány a halárusoknál a friss jégdarabkákra fektetett, ezüstösen csil­logó pisztráng. A lazac kistestvére igazi ínyencség az édesvízi halak között. A pisztráng­nak és a lazacnak számos közös tulajdonsága van: egyrészt sokféleképpen készíthetők el, másrészt sok azonos összetevőjük van. A pisztráng, akárcsak a lazac, sok fehérjét, ásványi anyagot és zsírban oldódó vitamint tartalmaz. Két ponton azonban nem tud ver­senyre kelni vele: a pisztrángban kevesebb az Omega-3-zsírsav, s minthogy édesvízi hal, kevesebb jódot is tartalmaz.

Honnan származik a pisztráng?

A lazacokhoz tartozó európai pisztrángok a patakokban élő sebes pisztráng, a tavi pisztráng és a szivárványos pisztráng. Napjainkra, sajnos egyre inkább visszaszorult a kizárólag kristálytiszta vizet kedvelő pisztrángok termé­szetes élővize. A piaci igényeket csak mesterséges halte­nyésztéssel tudják kielégíteni.

A biohaltenyésztés ma még gyerekcipőben jár, az elveit azonban már kidolgozták: a halikrát hormon adagolása nélkül kell kinyerni, a halak­nak a szokásosnál nagyobb vízterületet kell biztosítani, a haltápnak ellenőrzötten bio-előállításúnak kell lennie. Gyógyszeradagolás esetén az előírt várakozási idő az egyébként szokásos időtartam kétszerese.

Milyen alkotóelemekből áll?

A lazac és a pisztráng között az alacsony kalóriatartalo­mért folytatott versenyt kétségtelenül a pisztráng nyeri: a sebes pisztráng ugyanis 100 grammonként csupán 102 kilokalóriát tartalmaz, míg ugyanilyen mennyiségű lazac 202 kilokalóriát, a fehérjetartalom mértékét illetően azon­ban megegyeznek.

A nagy különbség abból adódik, hogy a lazac ötször annyi zsírt tartalmaz, mint a pisztráng. A pisztráng tápanyagokban gazdag édesvízi hal, amely az ásványi anyagok közül káliumot és foszfort, a nyomele­mek közül vasat, rezet és cinket tartalmaz. A zsírban ol­dódó vitaminok közül nagy mennyiségben találunk benne

D-vitamint, valamint a sejteket és a bőrt tápláló E-vita­mint, a vízben oldódó vitaminok közül számos B-vitamint, elsősorban B6– és B12-vitamint. Ez utóbbi vitamin igen ke­vés élelmiszerben fordul elő.

Legfontosabb tudnivalók a pisztrángról dióhéjban

  • A háztartások halfogyasztásában a mélyhűtött tengeri halak és halkon­zervek után csak harmadik helyen sze­repel a friss hal. A szokásoknak megfe­lelően karácsonykor emelkedik meg jelentősen a halfogyasztás.
  • A lazacpisztrángot gyakran összetévesz­tik a lazaccal. Valójában nem külön faj­táról van szó, hanem 1,5 kilogrammos pisztrángról, amelynek húsa bolharák­tól vagy speciális táptól válik pirosassá.
  • Hazánkban a Bükk hegység vadregé­nyesen szép vidékén, Szilvásvárad kör­nyékén, másrészt Lillafüred mellett, Garadnán van pisztrángtelep. Mestersé­gesen szaporítják, az ivadékot előneve­lik, majd kiengedik a szabad vízbe. Így a pisztráng a hegyvidék oxigéndús, hi­deg vizű, sebes folyású és kristálytiszta patakjaiban nevelkedik fel.

A pisztráng egészségtani jelentősége

A hazai halkülönlegesség teljes joggal számíthat a fo­gyasztók jóindulatára, mivel bőségesen biztosít olyan ér­tékes fehérjéket, amelyekben valamennyi esszenciális aminosav megtalálható. Kevés zsírtartalma senkinek sem árt, sőt a többszörösen összetett zsírsavak hígítják a vért, segítenek az érelmeszesedés elkerülésében. A vízhajtó hatású káliummal együtt csökkentik a vérnyomást, ezzel a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A ha­lat fogyasztó vegetáriánusok szervezete számára a piszt­ráng valóságos ajándék, minthogy 10 dkg pisztrángfilé a csaknem kizárólagosan a húsokban előforduló B12-vitaminból a napi szükséglet másfélszeresét, D-vitaminból több mint a négyszeresét tartalmazza. A B12 a vassal és a rézzel együtt megóv a vérszegénységtől, a D-vitamin pe­dig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kalcium be tudjon épülni a csontokba, emellett a cinkkel és az E-vitaminnal együttműködve erősíti az immunrendszert. A pisztráng­ban található B-vitaminok erősítik az idegrendszert, elő­segítik az anyagcsere-folyamatokat, segítenek elkerülni a kimerültséget és a koncentrációhiányt.

A friss pisztrángot vásárlás után tartsuk hű­vös, sötét helyen, csak két napig tárolható.

Pisztráng fóliában

Hozzávalók (2 személyre)

2 paradicsom, 1/2 gerezd fokhagyma, 1/2 csokor újhagyma, ugyanannyi petrezse­lyem, bazsalikom és tárkony, 2 konyha­kész pisztráng, 1 citrom leve, só, őrölt bors, kb. 2 evőkanál vaj

Elkészítés

A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, negyedekbe vágjuk, kimagozzuk. A fokhagymát kockákra vágjuk. Az újhagymát karikákra, a fűszernövényeket finomra vágjuk. A pisztrángokat leöblítjük, szárazra töröljük, belsejüket meghintjük citromlével, kívül belül sózzuk, borsozzuk. A halakat kü­lön-külön kivajazott alufóliára fektetjük, hasüregüket megtöltjük paradicsommal, új-hagymával és fokhagymával. A halakat megszórjuk a fűszernövényekkel, ráteszünk néhány apró vajdarabkát. Az alufóliát szoro­san összenyomkodjuk, és a halakat a 220 °C-ra előmelegített sütőben a rácson kb. 30 percig sütjük.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.