Gasztroenterológia

Anorexia nervosa és bulimia nervosa (táplálkozási zavarok)

Az akaratlagos fogyás típusos példája az anorexia nervosa, amely a táplálkozási zavarok körébe tartozó kórkép. Az elnevezés bizonyos módon megtévesztő, mivel ezek a betegek valójában nem szenvednek étvágytalanságtól. Ellenkezőleg, állandó krónikus éhségérzetről panaszkodnak, amelyet a kórképből való kigyógyulásuk esetén megvallanak.

Előfordulási gyakorisága (prevalenciája)

Az anorexia nervosa prevalenciája az utóbbi évtizedekben drámai módon növekedett, előfordulása a legóvatosabb becslések szerint is 0,5-1% közé tehető. Legjobban a serdülő korosztály veszélyeztetett, különösen gyakori a 15-25 éves lányok között és az olyan foglalkozásokban, ahol a soványság a példakép, mint a baletttáncosok, modellek stb. körében.

Etiopatogenezise nem tisztázott, hajlamosító tényező a genetikai prediszpozíció, a családi és a szociokulturális környezet, precipitálo faktor a stressz, a szexuális és fizikai abúzus, a diétás szokások, a fogyást elindító betegségek, tünetamplifikáló tényezők, a társadalmi elvárások (pl. a fogyás egyenlő a sikerrel), a viselkedészavarok (a beteg nincs megelégedve a testsúlyával vagy testfelépítésével), a kudarcok miatt kifejlődő önbecsülési anomáliák.

A beteg egy jellegzetes negatív spirálba kerül, amelyben kétségbeesetten küzd az általa áhított soványság eléréséért vagy fenntartásáért.

Anorexia nervosa tünetei

Az anorexia nervosás beteg jellegzetesen csontsovány, a betegség súlyos pszichiátriai (szorongás, depresszió, öngyilkossági késztetés), neurológiai (meglassult reflexek, agyi atrophia, vízintoxikáció okozta epileptiform görcsök), gasztrointesztinális (lassult gyomorürülés, obstipáció), kardiológiai (bradycardia, hypotensio, mitralis prolapsus, hirtelen szívhalál), endokrinológiai (amenorrhoea, hypothyreosis, mellatrophia), bőrgyógyászati (száraz, sárgás bőr, lanugo), csont- és izomrendszeri (osteoporosis, izomatrophia).

További jellemzői:  immunológiai (csökkent fertőzésekkel szembeni védekezés), vese (isostenuria, vesekő, veseelégtelenség) és szemészeti (enophtalmus) szövődményekhez, illetve tünetekhez vezethet, a fatális kimenetel sem ritka. Terminálisán komplex hipometabolikus állapot alakulhat ki bradycardiával, hipotenzióval, hypothermiával, agykárosodással és kómával.

Bulimia nervosa

A bulimia nervosa prevalenciája az anorexia nervosánál magasabb, 1-3% között mozog. Szintén gyakoribb nőkben, és szintén a fiatal felnőttkorban jelentkezik. Az anorexia nervosás betegek tartósan éheznek, a bulimia nervosás betegekre inkább a kényszeres étkezési rohamok (binge eating) és az ezt ellensúlyozandó purgálási szokások a jellemzőek. A két kórkép között lehetnek átfedések, így a bulimia nervosás beteg is koplalhat és fogyhat a bűntudat miatti extrém diétázási kényszer következtében.

Az anorexia nervosások mintegy fele viszont bulimiássá válhat a betegség lefolyása során. Míg az anorexia nervosára a tartós starvatio kóroki szerepe, addig a bulimia nervosára a tartós „purgálási” epizódok és az ezek következményeként kialakult súlyos metabolikus és elektrolitzavarok a jellemzőek. A bulimia nervosás beteg külleme gyakran normálisnak tűnik.

A viselkedési zavarokra és a pszichiátriai tünetekre inkább az impulzivitás, a szexuális étvágy fokozódása, függőségre való hajlam, személyiségváltozás a jellemző, de ezekben a betegekben is gyakori a szuicid késztetés.

Klinikai tünetei (Bulimia nervosa)

A klinikai tünetek az akaratlagos hányásból, az erőltetett purgálásból (laxativ abusus, beöntések, vízhajtók, pszichostimulánsok alkalmazása) és az extrém kalórialeadást célzó fizikai aktivitásból fakadnak. Jellegzetes a conjunctiva bevérzése, a fogak eróziója és cariesképződés, a bőrön megfigyelhető ún. Russel-jel (kézhátakon jellegzetes callositas), a kardiológiai (aritmiák, ipekakuána okozta cardiomyopathia, hirtelen szívhalál).

Továbbá: gasztrontesztinális (hasmenés, melanosis coli, gastrooesophagealis reflux és szövődményei, Mallory-Weiss szindróma), vese- (pszeudo Bartter-szindróma), endokrin (menstruációs zavarok, hyperal-dosteronismus) és izom (ipekakuána okozta myopathia) tünetek széles skálája.

A táplálkozási zavarok diagnosztikus stratégia

A táplálkozási zavarok diagnosztikájában az anamnézis felvételnek döntő szerepe van. A kikérdezés során feltárhatók a kórképre jellegzetes diagnosztikus kritériumok, úgymint az étkezési anomáliák, a purgálási procedúrák, a jellegzetes személyiségjegyek és kóros testértékelési zavarok, a betegség súlyosságának elhárítása stb.

Az anorexia nervosa anamnézisfelvétele során feltárható specifikus diagnosztikus kritériumok a normál testsúly elutasítása, a hízástól való intenzív félelem, a saját testalkat és testsúly patológiás megítélése és fogamzóképes nőkben az amenorrhoea.

A bulimia nervosásokra a kényszeres étkezési rohamok (binge eating legalább heti 2-3 alkalommal), nagymennyiségű étel fogyasztása, megkezdett étkezés abbahagyásának képtelensége, a bűntudat miatt végzett inadekvát hízást gátló eljárások alkalmazása (akaratlagos hányás, laxatív abúzus, koplalás, excesszív fizikai terhelés), felhangolt viselkedés és a saját testalkat és testsúly inadekvát önértékelése a jellemző.

Fizikális vizsgálatok

Fizikális vizsgálattal a fentiekben részletezett fizikális jelek hívhatják fel a figyelmet a helyes diagnózisra. Az anorexia nervosás betegekben a jellegzetes és ijesztő cachexiás küllem esetén a diagnózis könnyű, míg a bulimia nervosa esetén a gyakran megtartott testsúly megtévesztő lehet.

Laborvizsgálatok

Laboratóriumi vizsgálat során nyilvánvalóvá válnak a hipometabolikus állapot (hypoglycaemia, ketosis, alacsony T3-, T4-szint stb.) vagy a purgálás következtében kialakult súlyos elektrolitzavarok (hypokalaemiás alkalosis, hypochloraemia, hyponatraemia, hypomagnesaemia, hypophosphataemia, hypocalcaemia, cinkhiány) és az egyéb paraméterek kóros értékei.

EKG-vizsgálat jelezheti a súlyos hypokalaemiát, bradycardiát, aritmiákat, hasi UH-vizsgálat az éhezés következtében kialakult zsírmájat, csontsűrűség-vizsgálat az osteoporosist, a koponya CT a súlyos agyi atrophiái.

Differenciáldiagnosztikában a hasonló kóros fogyáshoz vezető organikus gasztroenterológiai (coeliakia és egyéb malabsorptiós állapotok, artéria mesenterica superior szindróma, achalasia stb.), endokrin (hyperthyreosis, diabetes mellitus 1 típus, Addison-kór stb.), malignus (főleg metasztatikus tumorok) vagy egyéb senyvesztő (tuberkulózis, AIDS stb.) betegségeket és pszichiátriai (depresszió, pszichózisok, szkizofrénia, kokain- és amfetamin-függőség, dysmorphophobia stb.) kórképeket, hyperemesis gravidarumot kell kizárni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.