Egészségügyi kérdezz-felelek

Lábkörömgomba, lábszag

Hogyan lehet újra egészséges a kérges, elsárgult köröm?

Szedjen vényköteles gombaölő tablettát. Ezek a gyógyszerek a lábgombáért is felelős dermatofita kórokozók 5075 százalékát elpusztítják. A legjobb választás a terbanifin, amely vizsgálatokban hatékonyabban vette fel a harcot a gombákkal, mint két másik típus, az itrakonazol és a flukonazol. A tabletták hátránya ugyanakkor, hogy májkárosodást okozhatnak, növelik a szívbetegségek kockázatát, és kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel.

Ha el szeretné kerülni ezeket a veszélyeket, kérje meg orvosát, hogy inkább ciklopiroxos gomba elleni körömápolót írjon fel. Ez a színtelen „lakk” egy 48 hétig tartó megfigyelés során a résztvevők 36 százalékánál teljesen megszüntette az érintett körmök gombásodását.

A kezelés még eredményesebb lehet, ha 12 hetes időtartama alatt az orvos több alkalommal kimetszi a fertőzött részeket.

Lábszag

A lábam olyan büdös, hogy nem merem levenni a cipőmet mások előtt. Mit tudok tenni a kellemetlen szag ellen?

A legalapvetőbb szempont, hogy a lábát, zoknijait és cipőit is mindig tartsa tisztán és szárazon, hogy ne jelentsenek hívogató közeget a baktériumok számára. Az izzadásra különösen oda kell figyelni, hiszen a tenyerünket leszámítva egész testünkben a talpunkon található a legtöbb izzadságmirigy. Amikor nedves lábbal órákat töltünk ugyanabban a cipőben, a baktériumok az izzadságban lévő fehérjékből táplálkozva bűzös toxint termelnek.

A lábizzadás ellen naponta legalább egyszer cseréljen zoknit, viseljen természetes, lélegző anyagból, például bőrből, vászonból készült cipőket, és hagyja legalább egy napig szellőzni, mielőtt újra felvenné őket. A baktériumok eltávolítása érdekében naponta mossa meg lábát antibakteriális szappannal. Ha ezek sem válnak be, egy héten át minden nap áztassa lábát 1 rész ecet és 2 rész víz keverékében; savas környezetben a baktériumok elpusztulnak.

A lábszagért előrehaladott lábgomba nyomán kialakult bakteriális fertőzés is felelős lehet. Ha a lábujjak között és a talpon hámló foltokat lát, és a lábgomba elleni krém vagy spray nem használ, orvos segítségére van szükség.

Egyszerűen fújja a spray-t vagy kenje a golyós dezo­dort a lábára, mielőtt felhúzza a zokniját. Ez féken tartja az izzadást.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.