Babaápolás

Amit a mellszívóról tudni kell

A tejpumpa mellcsészéjét vagy mellvé­dőjét rá kell helyezni a mell közepére, a mellbimbó és a bimbóudvar köré. Akár elektromos, akár kézi mellszívót haszná­lunk, a művelet megkezdésekor szívóerő lép fel, amely a baba szopását utánozza.

Az alkalmazott pumpától (és a tej ürülési sebességétől) függően tíz perctől negyvenöt percig tarthat mindkét mell leszívása. A mellszívásnak nem szabad fájnia. Ha mégis fáj, győződjünk meg ró­la, hogy helyesen használjuk-e. Ha he­lyesen használjuk, és mégis fáj, akkor a hiba a készülékben van; fontoljuk meg, hogy másikra cseréljük.

Elektromos mellszívók

Hatékonyak, gyorsak és könnyű használni őket (álta­lában). A teljesen automatizált, elektromos tej pumpák híven utánozzák a szo­pó csecsemő ütemes szívását. Akadnak szép számmal olyan elektromos pumpák, amelyekkel egyszerre mindkét mellet le lehet szívni – ez nagy előny, ha gyakran fejünk.

Mindkét mell egyidejű leszívása nemcsak felére csökkenti a leszívási időt, hanem a prolaktin szintjének növekedé­sét is serkenti, amely azt jelenti, hogy gyor­sabban, több tej termelődik. A kórházi fo­kozatú, elektromos pumpák általában drá­gák, de akinél az idő pénz, annál megéri a befektetés. (Ha a tápszer költségével vet­jük össze, lehet, hogy jobban is járunk.)

Kórházi fokozatú, elektromos tej­pumpát lehet kölcsönözni gyógyszer­tárakban, orvosisegédeszköz-boltokban, más kismamák­kal közösen venni vagy bérelni, használ­tan venni vagy ismerőstől kölcsönkérni. Elektromos pumpából vannak hordozha­tó modellek is, amelyek nem feltűnőek (a fekete, hordozható doboz hátizsáknak vagy válltáskának látszik), kevésbé költ­ségesek, kisebbek, mint a kórházi foko­zatú mellszívók, és éppen olyan hatéko­nyak. Némelyik modellhez adapter is tartozik, amely autóhoz csatlakoztatható és/vagy elemről működtethető, így nem kell hálózathoz csatlakoztatni.

Elemes mellszívók

Kevésbé hatéko­nyak, mint az elektromos pumpák, drá­gábbak, mint a kézi tejpumpák, viszont sok típusuk hordozható, és hatékonyan működik. Általában mérsékelt árfekvésűek, de némelyik olyan sebesen fo­gyasztja az elemet, hogy ez drágává teszi a használatát, és megkérdőjelezi a prak­tikusságát.

De az biztos, hogy kényelmesek. Eze­ket a készülékeket fánk nagyságú, lágy mellvédővel gyártják, amely a melltar­tóba helyezhető, és a testhez simuló kis gyűjtőzacskóhoz csatlakozik. A rendszer teljesen diszkrét, hivatalban is viselhető és munka közben használható anélkül, hogy bárki észrevenné. Mivel kéz nem szükséges a működtetéséhez, közben mást is csinálhatunk, számítógépen dolgozha­tunk, telefonon beszélhetünk, vacsorát főzhetünk. Az internet ezen a területen is széles kínálatot nyújt.

Kézi mellszívók

Ezek a kézzel működ­tetett tejpumpák többféle változatban kap­hatók. Némelyik jobb, mint a többi.

Felkészülés a mellszívásra

Mielőtt – bármilyen típusú tej pumpá­val – hozzálátunk a mellszíváshoz, né­hány fontos előkészületet kell tenni, hogy a tej lefejése biztonságos és könnyű legyen:

Fontos az időzítés

Válasszunk olyan napszakot, amikor a mellünk általában tele van. Ha a fejés célja az, hogy a ba­bát távollétünkben láthassuk el anyatej­jel, háromóránként abban az időben próbáljuk meg a fejést, amikor normá­lisan etetnénk. Ha otthon vagyunk és a mélyhűtőt szeretnénk feltölteni anya­tejjel rendkívüli esetekre vagy tartaléknak, egy órával a baba első reggeli etetése után fejjünk, mivel a kismamák többségének a nap kezdetén több teje van.

A késő dél­után vagy a kora este, amikor az anyu­kák teje a kimerültség és az egész napos stressz miatt jellemzően a legcsekélyebb mértékű, általában igen kevéssé megfe­lelő idő a mellszívásra. Esetleg addig szív­juk le az egyik mellet, amíg a másikból dolgozunk. Addig ne próbál­kozzunk ezzel, amíg nem vagyunk gya­korlottak mind a szoptatásban, mind pedig a mellszívásban, mivel kezdőknek ez meglehetősen bonyolult feladat.

Tartsunk tisztaságot

Mossunk kezet, és győződjünk meg róla, hogy a mellszí­vó minden alkatrésze tiszta-e. A pum­pát használat után azonnal mossuk el forró vízben, így könnyebb tisztán tar­tani. Ha nem otthon használjuk a pumpát, vigyünk magunkkal üvegmo­só kefét, mosogatószert és papírtörül­közőt.

Fő a nyugalom

A mellszíváshoz vá­lasszunk nyugodt, kényelmesen meleg helyet, ahol nem zavar meg telefoncsör­gés vagy ajtócsengő, és ahol egyedül le­hetünk. Munkahelyen esetleg saját szo­bában, üres tanácsteremben vagy a női mosdóban építhetjük ki főhadiszállá­sunkat.

Otthon várjuk meg, amíg a baba elszundikál, vagy bízzuk rá valakire, hogy szabadon koncentrálhassunk a mellszí­vásra (hacsak nem szoptatás közben vé­gezzük a fejést).

De a kényelem se árt

Helyezkedjünk el kényelmesen, ha lehetséges, tegyük fel a lábunkat. Mielőtt nekilátunk, pár percig lazítsunk. Meditáljunk vagy hasz­náljunk más relaxációs technikákat, ze­nét, rádiót, bármit, amiről tudjuk, hogy segít az ellazulásban.

Fogyasszunk folyadékot

Igyunk vizet, gyümölcslevet, tejet, koffeinmentes teát, kávét vagy levest röviddel kezdés előtt.

Segítsük elő a tej kiürülését

Gondol­junk a gyermekünkre, nézegessük olyan fényképet, mely róla vagy rólunk készült, amikor együtt vagyunk nagy boldogság­ban, mert ez elősegíti a kiürülést. Nagyon jót tesz, ha mellszívás előtt egy rövid ideig dajkálgatjuk a babát. Ha (a pumpát meg­tartó, speciális melltartó segítségével) testen viselhető vagy kéz nélkül, más­képp működő, elektromos tejpumpát használunk, karunkba is vehetjük a ba­bát – bár sok kisbaba dühös lesz, ha ily közel van a táplálékforráshoz, és mégis oly távol tőle.

Öblögessük meleg vízzel a mellbim­bót és a mellet öt-tíz percen keresztül, vegyünk forró zuhanyt, masszírozzuk, vagy előrehajolva rázzuk a mellünket: ez is elősegítheti a kiürülést.

Az érem másik oldala

Ha nem egyszerre fejjük mindkét mellet, a le nem szívott mell is elkezd szivárogni. A bajok elkerülése érde­kében a használaton kívüli emlőt ala­posan párnázzuk ki (főleg ha mell­szívás után visszatérünk a dolgozó­asztal mellé). De előfordulhat, hogy fel akarunk használni minden csepp tejet: ez esetben gyűjtsük össze a szivárgást egy üvegbe, tiszta csészébe vagy tej csészébe.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.