Babaápolás

Hogyan fejjük az anyatejet?

Az alapelv ugyanaz, bármilyen mellszí­vót használunk is (a bimbóudvar ingerlé­se és összenyomása a mellbimbón keresz­tül kipréseli a tejcsatornákból a tejet), apró kis különbségek azonban előfordul­hatnak a módszerekben a használt pum­pa típusától függően.

A tej útja

Sok mellszívóhoz tartozik gyűjtőedény is, amely tároló- és etetőüvegnek is használható. Másoknál hagyományos cumisüvegekben gyűjtjük a tejet. Mélyhűtéshez kényelmesek a speciá­lis anyatej tároló zacskók. (Az eldob­ható cumisüvegbetétek vastagabb műanyagból készülnek, mint az anya­tejtároló zacskók, és könnyebben tör­nek.)

Egyes pumpáknál a lefejt tej közvetlenül a tárolózacskókba gyűjt­hető, így tárolás előtt nincs szükség további lépésre, nem kell a tejet az üvegből a zacskóba áttölteni. Leszí­vás után a tej gyűjtésére szolgáló valamennyi tárolóedényt és üveget forró, szappanos vízzel vagy mosoga­tógéppel mossuk el.

Fejés kézzel

Először is helyezzük a ke­zünket az egyik mellünkre, a hüvelyk­és a mutatóujjunk egymással szemben a bimbóudvar szélét fogja körül. Nyomjuk a kezünket a mellkasunk felé, gyengé­den nyomjuk-préseljük a hüvelyk- és a mutatóujj unkát, közben húzzuk kissé elő­re. (Ne csússzon az ujjunk a mellbim­bóra.)

Ütemesen ismételjük, hogy a tej folyni kezdjen, közben a kezünk helyze­tét változtassuk a mellbimbó körül, hogy valamennyi tejcsatornát kipréseljük. Ismételjük meg a másik mellünkkel is; a fejések között masszírozzuk, ha szüksé­ges. Folytassuk megint az először fejt mel­lel, majd térjünk vissza a másodikra.

Kézzel fejni lassú művelet. Ez a módszer csak kis mennyiségek lefejésére alkalmas, amikor például a mell túlságosan feszül, hogy a baba kényelmesen a szájába vegye.

Miközben dolgozunk a mellünkön, he­lyezzünk alája egy tiszta, széles szájú csé­szét, amely felfogja a kifejt tejet. A másik mellből is felfoghatunk minden csep­pet, ha mellvédőt teszünk a melltartó­ban a bimbóra. Az összegyűjtött tejet üvegekbe vagy tárolózacskókba töltjük, és amint lehet, tegyük hűtőszekrénybe.

Gyors ötlet

A mélyhűtőbe szánt anyatej tároló edényeket vagy zacskókat csak há­romnegyedéig töltsük, hogy a tejnek legyen helye tágulni, és írjuk rá a dátumot (mindig a legrégebbi tejet használjuk fel).

Fejés kézi mellszívóval

Kövessük az alkalmazott pumpára vonatkozó haszná­lati útmutatást. Előfordulhat, hogy ha a perem külső szélét vízzel vagy anyatejjel megnedvesítjük, jobb lesz a szívás, de ez nem szükségszerű teendő. A peremnek körül kell fognia a mellbimbót és a bimbóudvart úgy, hogy a mellbimbó tel­jesen, a bimbóudvar részben benne le­gyen. Eleinte rövid, gyors nyomásokkal próbáljuk utánozni a baba szopó mozgá­sát.

Amint a tejkiürülés beindul, hosszú, folyamatos nyomásokkal folytat­hatjuk. Ha kézi tej pumpát akarunk hasz­nálni az egyik mellünkön, miközben a másikon a gyermekünk szopik, helyez­zük a gyermeket egy párnán a mellünk­re (de vigyázzunk, nehogy leessen az ölünkből).

Fejés elektromos mellszívóval

Kö­vessük az alkalmazott pumpára vonat­kozó használati útmutatást. Egyidejűleg mindkét mell leszívása ideális, mivel időt takarít meg, és növeli a tej mennyisé­gét. Előfordulhat, hogy ha a perem kül­ső szélét vízzel vagy anyatejjel megned­vesítjük, jobb lesz a szívás. Kezdjünk mi­nimális szívási erővel, és amint a tej el­kezd folyni, növeljük a szívást, ha szük­séges.

Ha a mellbimbó fáj, állítsuk a pumpát alacsonyabb fokozatra. Lehet, hogy azt tapasztaljuk, hogy az egyik mel­lünkből több tej jön, mint a másikból, amikor egyszerre mindkettőt fejjük – ez normális dolog, mivel a két mell egy­mástól függetlenül működik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.