Babaápolás

Egy hónapos baba táplálása

A szülői szerepnek ebben a korai szaka­szában az anyuka és a baba valószínűleg nem tölt külön egy vagy két óránál töb­bet, ha egyáltalán elválnak, de minden szoptatós kismama életében eljön az az idő, amikor az állandó szoptatásnál több szabadságra van szüksége vagy több sza­badságot szeretne, amikor nem tudja megszoptatni a csecsemőjét, mert dol­gozik, utazik, esti programja van, de nem akar lemondani az anyatejes etetésről. Ilyenkor jöhet jól a lefejt tej.

Mire jó a fejés?

Itt nem annyira a fizika, mint inkább az anyai túlhajszoltság törvénye műkö­dik: nem mindig lehet garantálni, hogy a baba és az anyai mell ugyanabban az időben ugyanazon a helyen legyen. Akkor is van azonban lehetőség anya­tejjel táplálni a babát (és így fenntartani a tejelválasztást), ha anya és gyermeke kilométerekre van egymástól, ez pedig a tej lefejése.

Sokféle (rövid vagy hosszú távú, rendszeresen előforduló vagy csak alkal­mankénti) helyzetben szükséges vagy érdemes leszívni az anyatejet.

Az aláb­biakban felsoroljuk a fejés leggyakoribb okait:

 • Enyhíteni a feszülést, amikor a tej ter­melődés megindul.
 • Összegyűjteni a tejet a baba táplálásá­hoz, amikor a kismama dolgozik.
 • Tartalékot képezni arra az esetre, ha a mama távol van otthonról.
 • Serkenteni vagy fenntartani a tejelvá­lasztást.
 • Mélyhűtőben tárolni a tejet, rendkí­vüli esetekre.
 • Megelőzni a mell feszülését, fenntar­tani a tej termelődést, amikor a szoptatás ideiglenesen nem lehetséges, például a mama vagy a baba betegsége miatt.
 • Fenntartani a tej termelődést, amikor a szoptatást ideiglenesen abba kell hagy­ni, mert az anya olyan gyógyszert szed, amely mellett nem szabad szoptatni.
 • Anyatejet biztosítani a kórházban lé­vő, beteg vagy koraszülött babának.
 • Anyatejet biztosítani cumisüveg feltöl­tésére vagy más mesterséges tápláláshoz, amikor a (koraszülött vagy más bajjal küszködő) baba gyenge ahhoz, hogy szopjon, vagy valamilyen szájüregi rend­ellenesség akadályozza a szopásban.
 • Újból beindítani a tejelválasztást, ha az anya csak később dönt a szoptatás mel­lett, vagy ha a babáról korai elválasztás után kiderül, hogy allergiás a tehéntejre.
 • Megindítani a tejelválasztást örökbe fogadó anyánál, illetve a biológiai anyá­nál, ha tej termelődése lassan indul be.

A mellszívó kiválasztása

Régen kizárólag kézzel fejtek hosszú, nehéz munkával, amely gyakran nem is eredményezett jelentős mennyiségű tejet (és igencsak fájdalmas volt). Ma­napság a szoptatás reneszánsza arra ösz­tönözi a gyártó cégeket, hogy mellszívók széles választékát kínálják, kezdve az egyszerű, kézzel működtetett, olcsó modellektől egészen a drága, kórházi hasz­nálatra is alkalmas elektromos berende­zésekig (amelyek ma már otthoni használatra is megfizethető árúak).

Ezekkel az eszközökkel a mell leszívása könnyebb és kényelmesebb

Bár még ma is van­nak anyák, akik a mellfeszülés enyhí­tésére kézzel fejnek, a legtöbben inkább elektromos, elemes vagy kézi mellszívót használnak.

Mielőtt eldöntjük, milyen típusú tejpumpa lenne számunkra a legkedvezőbb….

Végezzünk el egy kis házi feladatot:

Gondoljuk át az igényeinket

Rendsze­resen akarjuk-e fejni a tejet, mert vissza­térünk a munkába, vagy várhatóan na­ponta házon kívül leszünk? Csak alkal­manként egyszer-egyszer kívánunk le­szívni egy tartalék üvegre valót? Vagy folyamatosan mellszívót fogunk használ­ni, mert a beteg vagy koraszülött újszülött hetekig vagy hónapokig is a kórházban tartózkodhat?

Mérlegeljük a lehetőségeket

Ha hosszabb időn keresztül naponta többször le fogjuk szívni a tejet (például munkába állás miatt vagy idő előtt született csecse­mő etetéséhez), valószínűleg egy dupla elektromos mellszívó a legjobb megol­dás. Ha alkalmi távollétek miatt van szükség a tej pumpára, ahhoz a néhány üveghez egy elektromos, elemes vagy kézi mellszívó is megfelel.

Ha terveink szerint csak akkor fejünk, ha feszül a mellünk, és csak nagy ritkán töltünk meg egy tartalék üveget, akkor valószínűleg kézzel is boldogulunk (bár egy olcsó ké­zi tej pumpa ilyenkor is jól jöhet, kézzel sokat kell dolgozni egyetlen üveg meg­töltéséhez is).

Tájékozódjunk

Beszéljünk mellszívót használó barátnőinkkel, hogy melyiket kedvelik. Óriási különbségek vannak a tej pumpák között. Némelyik elektro­mos pumpa használata kényelmetlen, néhány kézi tejpumpa kétségbeejtően lassú nagyobb mennyiségű tej lefejésekor. Vitassuk meg a lehetőségeket szop­tatási szakértővel vagy az orvosunkkal. Kutassuk fel, milyen típusú mellszívók állnak rendelkezésünkre (nézzük meg a gyártó cégek weboldalait), és a választás előtt vegyük számításba a pénztárcánk lehetőségeit, valamint a modellek elő­nyös tulajdonságait.

További kapcsolódó cikkek az anyatej fejéséről:

Amit a mellszívóról tudni kell

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.