Babaápolás

Az egy hónapos baba biztonsága

Bár a kisbabák törékenynek látszanak, meglehetősen ellenállóak. Nem törnek össze, ha felvesszük őket, nem zuhan hátra a fejük, ha elfelejtjük alátámasz­tani, és az esések többségét nagyobb sé­rülések nélkül túlélik. De attól még sérü­lékenyek.

Sokszor még azok sem ússzák meg, akik egy balesethez is túl fiatalok és túl aprónak tűnnek – elég, ha megfordulnak, vagy valami után nyújtózkod­nak. Hogy a kisbabát megóvjuk a kivéd­hető balesetektől, állandóan tartsuk be az itt következő biztonsági előírásokat.

Biztonsági előírások:

 • Autóban mindig csatoljuk be a kisba­bát a biztonsági gyerekülésbe, függetle­nül attól, hogy milyen messzire me­gyünk, milyen gyorsan vagy lassan veze­tünk. A biztonsági övet mi is kapcsol­juk be, és gondoskodjunk róla, hogy az is csatolja be, aki vezet; senki sincs biz­tonságban, amíg a vezető nincs biztonságban. Vezetés előtt soha ne igyunk sze­szes italt (és ne vezessünk, ha fáradtak vagyunk, vagy ha olyan gyógyszereket szedünk, amelyek álmosítanak), és ne en­gedjük el a gyereket olyan sofőrrel autóz­ni, aki alkoholt ivott.
 • Ha a gyereket nagy fürdőkádban für­detjük, tegyünk egy kis törülközőt vagy valamilyen anyagot a kád aljára, hogy ne csússzon. Fürdetés közben egyik ke­zünkkel mindig tartsuk a gyereket.
 • Soha, egyetlen másodpercre se hagy­juk a gyereket felügyelet nélkül a pelenkázóasztalon, az ágyon, a széken vagy a heverőn. Előfordulhat még egy újszü­löttel is, aki nem tud átfordulni, hogy hirtelen kinyújtózkodik, és leesik. Ha nincsenek biztonsági szíjak a pelenkázón, mindig fogjuk a gyereket.
 • Soha ne tegyünk gyerekülést vagy gyerekhordozót asztalra, pultra vagy bármilyen más magas hely­re, soha ne hagyjuk a gyereket felügyelet nélkül gyerekülésben bármilyen felüle­ten, még egy puha ágy közepén sem (fennáll a megfulladás veszélye, ha a kis­baba az üléssel felborul).
 • Soha ne hagyjuk egyedül a kisbabát háziállattal, még nagyon jó magavisele­tűvel sem.
 • Soha ne hagyjuk egyedül a kisbabát 5 évnél fiatalabb testvérrel. Ha egy óvo­dás „kukucs” játékot játszik vele, a kisba­ba megfulladhat. Egy szerető, de túlsá­gosan lelkes ölelés bordatörést okozhat.
 • Soha ne hagyjuk a kisbabát 14 évnél fiatalabb pótmamára, vagy olyanra, akit nem ismerünk jól, vagy akinek a referenciáit nem ellenőriztük. A pót­mamáknak képzetteknek kell lenniük a gyerek biztonsága és az újraélesztés területén.
 • Soha ne szökdécseljünk a gyerekkel, ne rázzuk erősen, ne dobáljuk a levegőbe.
 • Soha ne hagyjuk egyedül a gyereket, még annyi időre se, amíg kimegyünk a postáért, beállunk a kocsival, vagy meg­nézzük a mosást; egy baleset másodper­cek alatt megtörténhet.
 • Soha ne hagyjunk kisbabát vagy gye­reket egyedül autóban. Meleg (vagy eny­he) időben még leengedett ablakok mel­lett is hőgutát kaphat. Gyerekrablók pe­dig időjárástól függetlenül is vannak.
 • Soha ne vegyük le a szemünket a gye­rekünkről, amikor bevásárolunk, sétá­lunk vagy a játszótéren üldögélünk. A gyerekkocsi könnyű célpontja a gye­rekrablóknak.
 • Ne használjunk semmilyen láncot vagy zsinórt se a babán, se a játékszerein vagy egyéb tárgyain, vagyis ne legyen rajta nyaklánc, medál, a cumihoz vagy a csör­gőhöz ne tartozzon zsinór, az ágyról vagy a bölcsőről ne lógjon le 15 cm-nél hosszabb szalag. Győződjünk meg róla, hogy a fejfedők, köpenyek, nadrágok kötői csomóra vannak kötve, és nem tudnak kioldódni, és soha ne hagyjunk semmiféle fonalat, zsinórt, kötelet vagy láncot olyan helyen, ahol a kisbaba eléri. Figyeljünk arra is, hogy a gyerekágy, a járóka és a pelenkázó mellett ne le­gyen elérhető távolságban elektromos vezeték (amely kétszeres veszélyt jelent), telefonzsinór, szalagfüggöny vagy füg­gönyzsinór. Ezek mind fulladást okoz­hatnak.
 • Soha ne tegyünk vékony műanyag fóliát (például amilyet a vegytisztítók használnak) vagy műanyag zacskót a matracra vagy bárhova, ahová a kisbaba elérhet.
 • Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a csecsemőt (ébren vagy alva) párna, ki­tömött játékszerek vagy más plüsstárgyak elérhető közelségében, ne hagyjuk a gyereket elaludni báránybőrön, plüss-tetejű ágybetéten, babzsákon, vízágyon vagy sarokba állított ágyon. Mindig ve­gyük le az élőkét, szedjük ki a haj tűket, haj csatokat, mielőtt a kisbabát letesszük aludni.
 • Amint a baba négykézlábra tud állni (körülbelül négy-hat hónapos kora kö­rül), távolítsuk el az ágyból a játékszere­ket. Fontoljuk meg, hogy eltávolítsuk-e a gyerekágyról a védőpárnákat, amikor a gyerek fel tud emelkedni (nehogy lép­csőnek használja a kimászáshoz).
 • Soha egyetlen másodpercre, még alva se hagyjuk a gyereket rács nélküli ablak közelében.
 • Használjunk füstdetektort és szén-monoxid-detektort az otthonunkban, és a tűzrendészeti előírások szerint sze­reltessük fel. Tartsuk üzemképesen.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.