Babaápolás

Kancsalság egy hónapos babáknál?

„A duzzanat elmúlt a gyerekem szeme környékéről Viszont úgy néz ki, hogy kancsal.”

A gyerekek nagyon előzékenyek: mindig előállnak valami újjal, amitől a szülők aggódhatnak. És a legtöbb szülő valóban aggódik, amikor felfedezi, hogy a gyerek szeme keresztbe áll. Az esetek többségé­ben egyszerűen csak a belső szemzug egy extra bőrredője miatt néz ki a gyerek kancsalnak. Ahogy a gyerek nő, a redők kisimulnak, és a szeme is szabályosabban metszettnek fog látszani. A biztonság kedvéért említsük meg az aggodalmun­kat a baba következő ellenőrzésénél.

Szemmozgás nincs összhangban

Az első hónapokban azt is tapasztalhat­juk, hogy a gyerek két szeme nem min­dig működik teljes összhangban. Ezek a véletlenszerű szemmozgások azt jelentik, hogy most tanulja használni a szemét, és erősíti a szemizmokat. Három hóna­pos korra a szemkoordinációnak már sokkal jobbnak kell lennie. Ha nem így lesz, ha a gyerek két szeme még ekkor sincs szinkronban, beszéljük meg az or­vossal a problémát.

Valódi kancsalság – korai kezelés!

Ha valóban fennáll az igazi kancsalság veszélye (strabismus, amikor a gyerek csak az egyik szemével fókuszál arra, amit néz, a másik szeme máshová irányul), konzultáljunk gyerek­szemésszel. A korai kezelés nagyon fontos, mivel amit a gyerek tanul, azt a szemén keresztül tanulja meg, és az elhanyagolt kancsalság lusta szemet, amblyopiát ered­ményezhet (amikor a nem használt szem ellustul, és mivel nincs használatban, a lá­tása gyengül).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.