Babaápolás

Koraszülött gyermek az autóban – Gyerekülés

“A kislányom túl apró az autós csecsemőüléshez. Nem lenne biztonságosabb neki a karomban?”

Nemcsak hogy nem biztonságos, ha­nem szabálytalan is egy kisbabát (akár koraszülött, akár teljes időre született) gyerekülés helyett valakinek a karjában autóztatni. Minden kisgyereket, füg­getlenül attól, hogy milyen apró, biztonságosan, veszélytelenül és elég szoro­san be kell csatolni mindig, valahányszor mozgó járműben utazik.

A kis születé­si súlyú babák szülei gyakran úgy ta­pasztalják, hogy a különösen apró gye­rekeik elveszni látszanak a szokásos, hátrafelé néző helyzetben felszerelhető csecsemőülésben. A gyerekorvosok a következők figyelembevételét ajánlják a koraszülött számára történő autóülés vásárlásakor.

Ezekre figyeljünk:

  • Olyan autóülést válasszunk, amely illik a gyerekhez. Olyat keressünk, amelynél a lábak közti heveder távolsága a csatla­kozásától a háttámláig kevesebb mint 14 cm. Ez segít megóvni a picit a gör­nyedt testtartástól. Továbbá olyat keres­sünk, amelynél a vállpánt legalacsonyabb állásban 25 cm-nél kisebb távolságra van az üléstől, így a szíj nem a baba fülén megy keresztül.
  • Alakítsuk úgy, hogy jobban illeszked­jen. Csavarjunk össze egy törülközőt vagy egy kis takarót, és úgy igazítsuk el, hogy az ülést a gyerek feje két oldalán kipár­názza, vagy vegyünk készen egy csecse­mőüléshez tervezett fej párnát. Ha túl nagy a rés a gyerek teste és a pánt között, összehajtott törülközővel vagy takaróval töltsük ki, de soha ne tegyük a gyerek alá.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.