Babaápolás

Baba látása egy hónapos korában

„A mobiltelefonomat a gyerekágy fölé helyeztem abban a reményben, hogy a színek érdekelni fogják a gyerekemet, de látszólag nem vette észre. Lehet, hogy baj van a látásával?”

Sokkal valószínűbb, hogy a mobilkészü­lékkel – pontosabban a hellyel, ahová felfüggesztették – van a baj. Az újszülött legjobban olyan tárgyakra tud fókuszál­ni, amelyek 20-35 cm távolságra vannak a szemétől; ez az a távolság, amelyből a szopós csecsemő jól látja az anyja arcát. A gyerekágyban fekvő babának az ennél közelebb vagy távolabb lévő tárgyak csak elmosódott foltot jelentenek, bár ha nincs semmi megfigyelésre érdemes a látóteré­ben, megnéz távolabbi, fényes vagy moz­gó tárgyakat is.

Az első hónapokban ideje túlnyomó részében jobbra vagy balra néz

Ritkán pillant egyenesen a feje fölé. A közvet­lenül az ágya felett lévő mobiltelefon aligha vonja magára a tekintetét, míg az egyik vagy a másik oldalon lógó va­lószínűleg igen. Sok kisbaba azonban egyáltalán nem érdeklődik a mobilké­szülékek iránt három- vagy négyhetes koráig, és sokan csak még később. (Biz­tonsági okokból ne felejtsük el eltávo­lítani a mobilokat és a játékszereket a gyerekágyból, mire a baba négykézlábra tud állni, ami általában négy-hat hóna­pos korban következik be.)

Az újszülött tehát lát…

Csak nem úgy, ahogy három vagy négy hónapos kor­ban fog látni. Ha vizsgálni kívánjuk a baba látását, tartsunk egy vékony fény­sugarú zseblámpát látóterének egyik ol­dalára, az arcától körülbelül 25-30 cm-re. Az első hónap során a baba általában csak rövid ideig fókuszál a fényre, de ez elegendő, hogy megbizonyosodjunk a látásáról. Az első hónap végére egyes ba­bák követik, ahogy a fényt lassan a látó­mezőjük közepe felé mozgatjuk. Általá­ban három hónapos korban kezdik el a gyerekek követni a tárgyakat 180 fokos ívben, egyik oldalról a másikra.

A baba szeme továbbfejlődik az első életév alatt

Néhány hónapig valószínű­leg távollátó lesz, és a kilencedik hónapig nem képes megfelelően észlelni a mély­séget (ezért esik le könnyen a pelenkázó­asztalról és az ágyról). Bár a látása nem tökéletes, mégis élvezettel néz dolgokat, és tanulásának ez az időtöltés az egyik legfontosabb módja. Ügyeljünk rá, hogy rengeteg vizuális inger érje, de ne ter­heljük túl az idegpályáit. Egy vagy két látnivaló egy időben elég, ennyit még kezelni tud. Mivel a figyelme rövid ideig tart, gyakran változtassuk a díszletet.

Erősen kontrasztos  dolgokat néz

A kisbabák többsége még akkor is szeret arcokat nézegetni, ha csak elna­gyoltan látja őket, és kíváncsian figyeli a saját képét is a gyerekágy tükrében (bár természetesen még sok hónapig nem is­meri fel magát). Jobban szeret olyan dol­gokat nézni, amelyek erősen kontrasztosak – fekete-fehér, piros-sárga —, és a bonyolult tárgyaktól kezdve az egysze­rűekig minden érdekli.

Szeret fénybe néz­ni: a csillár, a lámpa, az ablak (főleg olyan, ahol a fény vízszintes vagy függőleges re­dőny lécein szűrődik keresztül) mind elmélyült vizsgálódás tárgya, és általában jobban érzi magát jól megvilágított szobában, mint félhomályban.

A látásvizsgálat a gyerek rendszeres ellenőrzésének része

Ha azonban úgy érezzük, hogy a gyerekünk nem fókuszál tárgyakra vagy arcokra, vagy nem fordul a fény felé, említsük meg az orvosnak a legközelebbi vizit alkalmával.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.