Babaápolás

Az etetés kelléktára

Az alábbi kellékekből természetesen több­re van szüksége annak, aki cumisüvegből etet, illetve a szoptatást etetéssel kombi­nálja. A biztonság kedvéért néhány dol­got a csak szoptató mamának is célszerű beszereznie.

4 db 120 ml-es és 10-12 db 250 ml-es cumisüveg cumival és karimával:

Ha a baba csak üvegből kap enni. A szopta­tást kiegészítő etetéshez 4-6 db 250 ml-es, csak szoptatás esetén pedig 1 db 250 ml-es “biztonsági” cumisüveg szükséges a hoz­zá tartozó cumival és peremmel.

Három­féle cumisüveg kapható: a hagyományos üveg palackja és nyaka egyenes; a döntött nyakút úgy alakították ki, hogy a cumit kitöltse a folyadék, és a baba ne nyeljen sok levegőt (a kevesebb levegő kevesebb gázt jelent), emellett a ferde nyakú palack állítólag a fülfertőzés megelőzésére is al­kalmas, mert cumizás közben a baba egye­nesebben tartja a fejét), végül az egyszer használatos, amely voltaképpen egy tar­tóba helyezett műanyag zacskó, amely tartalma fogyásával leenged, ezáltal kisebb lesz a lenyelt levegő mennyisége.

Cumisüveghez való feltét (etető-cumi) különböző formákban (például fogszabályozós vagy a mellbimbót szé­les peremmel utánzó) és lyukmérettel kapható (a kellék követi a baba fejlődé­sét). A szilikoncumi szagtalan, íztelen, nem lesz nyúlós, valamint áttetsző, így látni, hogy tiszta-e. Érdemes többfélét is kipróbálni, hogy melyiket szereti leg­jobban a kisbaba.

Tápszerkeverő edényekre akkor van szükség, ha a baba üvegből kap enni. Az edények típusa a tervezett tápszertől függ, de a beszerzési listáról nem hiá­nyozhat a cumisüveg, a cumimosó kefe, a mércés kancsó és csésze, esetleg kon­zervnyitó, hosszú nyelű keverőkanál, va­lamint a mosogatógépbe való cumitar­tó kosárka, hogy a cumik, karimák, pe­remek ne röpködjenek szerteszét.

Mellszívóra a szoptató anyáknak van szükségük: segítségével lefejhetik a tejet, és más is megetetheti vele a babát, mialatt ő a munkahelyén dolgozik vagy néhány órára elmegy hazulról.

Nyugtató cumi nem feltétlenül szüksé­ges. Nem az etetést hivatott pótolni, ha­nem kielégíti a szopási ösztönt, amely a csecsemőket akkor is szopásra készteti, amikor nem éhesek. A jó erős cumi száj része szellőző nyílásokkal van ellátva. A cumira kötött zsinór vagy szalag nem lehet hosszabb 15 centinél.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.