Babaápolás

Milyen általános házi gyógymódok vannak a babáknak?

Az orvosok azt javasolják, hogy a meg­hűlés okozta orrdugulás megszüntetésé­re ki kell szívni a kisbaba orrát. A hideg borogatás, mint tudjuk, a legjobb mód­szer az égés okozta fájdalom enyhítésé­re. És a gőz ideális a kruppos kisbaba kezelésére. De hogyan lehet leszívni a kisbaba orrát? Mi az a hideg borogatás? Miként lehet elegendő gőzt előállí­tani a krupp enyhítésére? A házi gyógy­módok alábbi áttekintése megadja a vá­laszt.

A folyadékbevitel növelése

Ha a folyadékbevitel növelését tanácsol­ták, a szopós kisbabát szoptassuk gyak­rabban. A cucliból etetett kicsinek, ha az orvos másképp nem rendelkezett, ad­junk tápszert. Vizet hat hónaposnál idő­sebb kisbabáknak adjunk az etetések között, ha az orvos javasolja. Ha a kis­baba gyümölcslevet iszik, hígítsuk fel fele-fele arányban. Idősebb babák eseté­ben kérdezzük meg az orvost a rehidráló folyadékokról. Csak akkor erősza­koljuk az ivást, ha az orvos kifejezetten ezt tanácsolja. Ha a baba hány, a meg­felelő időközökben ismételt kis kortyok hatásosabbak, mint a nagyobb adagok (a megfelelő folyadékokat lásd az adott betegségeknél).

Áztatas hideg vízben

Töltünk meg egy edényt (hungarocell­doboz vagy hűtő táska a legjobb) hideg vízzel, és néhány jégkockát tegyünk be­le. Merítsük bele a sérült testrészt lehe­tőleg 15-30 percre. Ismételjük meg az első áztatás után 30 perccel, ha szük­séges. Jeget ne tegyünk közvetlenül a ba­ba bőrére.

Áztatás meleg vízben

Töltsünk meg egy edényt meleg vízzel, amely kellemes a csuklónk belső olda­lán vagy a karunkon (de nem az ujjun­kon). Soha ne használjunk olyan vizet, amelyet előtte nem ellenőriztünk. Me­rítsük bele a sérült részt az edénybe.

Forró borogatások

Soha ne hasz­náljunk forró borogatást kisbabánál!

Gőz

A levegő nedvesítésére meleg vizes párá­sítót vagy gőzölőt használjunk (vigyáz­zunk, hogy a kisbaba ne érhesse el), vagy tegyünk egy tál forró vizet a meleg ra­diátorra (a baba hatótávolságán kívül), vagy egy kanna/kancsó forró vizet a tűz­helyre ugyanabban a helyiségben, ahol a baba tartózkodik.

Ha kruppos baba számára nagy mennyiségű gőzt akarunk gyorsan előállítani, csukjuk be a fürdőszobaajtót, nyissuk ki teljesen a zuhanyozó meleg vizes csapját, és töltsük meg a helyiséget gőzzel. Ad­dig maradjunk a babával a fürdőszobá­ban, amíg a kruppos köhögés meg nem szűnik. Ha a köhögés 10 percen belül nem javul, hívjuk fel a gyerek orvosát.

Hideg borogatások

Töltünk meg egy edényt (hungarocell­doboz vagy hűtő táska a legjobb) hideg vízzel, és egy vagy két jégkockatartónyi jeget dobunk bele. Egy tiszta törlőruhát merítsünk a vízbe, csavarjuk ki, és helyez­zük az érintett területre. Ismételjük meg, amint a törülköző már nem hideg.

Jegelés

Használhatunk boltban kapható jégtar­tót, amelyet a mélyhűtőben tárolunk. Vagy töltsünk meg egy műanyag zacs­kót jégkockával, kössük el gumigyűrű­vel vagy zsinórral (és tegyünk mellé pár papírtörülközőt, hogy felszívja az olvadó jeget). Egy bontatlan doboz fagyasztott gyümölcslé vagy étel is használható. Soha ne tegyünk jeges pakolást közvet­lenül a baba bőrére.

Langyos borogatások

Töltsünk meg egy edényt hideg vízzel. Egy tiszta törlőruhát vagy törülközőt me­rítsünk a vízbe, csavarjuk ki, és helyez­zük az érintett területre. Ismételjük meg, amikor a ruha már nem nedves vagy nem hűvös.

Meleg borogatások

Töltsünk meg egy edényt (hungarocell­doboz vagy hűtő táska a legjobb) meleg, de nem forró vízzel (ne legyen kellemet­len a karunknak). Merítsünk egy tiszta törlőkendőt a vízbe, csavarjuk ki, és he­lyezzük az érintett felületre.

Melegítőpárna

Csecsemőknél általában biztonságosabb az olyan meleg vizes palack, amelynek nincsen zsinórja vagy fűtőszálai. Ha me­legítőpárnát használunk, minden alkal­mazás előtt olvassuk el még egyszer a használati utasítást, ellenőrizzük, hogy a párna és a zsinórok jó állapotban van­nak-e, és az egészet borítsuk be textilpe­lenkával, ha a párnának nincs textilborí­tása. A hőmérsékletet tartsuk alacsonyan. Ne hagyjuk egyedül a babát a kezelés alatt, mely ne tartson 15 percnél tovább.

Meleg vizes palack

Töltsünk egy meleg vizes palackba olyan meleg vizet, amely forró az ujjunknak. A palackot csavarjuk törülközőbe vagy textilpelenkába, mielőtt a baba bőréhez érintenénk.

Orrtisztítás

A babát tartsuk függőlegesen, a leszívó gumilabdáját nyomjuk össze, és óvatosan helyez­zük az egyik orrlyukba. Lassan engedjük el a gumilabdát, amely a nyálkát leszívja. Ismételjük meg a másik orrlyukkal is. Ha a nyálka beszáradt és megkeményedett, egy kis sós vízzel öblítsük ki (lásd alább), és próbáljuk újra meg kitisztítani.

Sós vizes irrigálás

Bár házilag készült sóoldat is használható (egynyolcad teáskanál sót adjunk fél po­hár lehűtött, forralt vízhez), a kereskede­lemben kapható sóoldatok biztonságosab­bak, ezért ilyet érdemes otthon tartani. Egy kis tiszta cseppentővel csöppentsünk mindegyik orrlyukba két cseppet, hogy feloldja a beszáradt nyálkát, és megszün­tesse az orrdugulást. Várjunk 3-5 percet, majd az orrszívóval szívjuk ki.

Szemborogatás

Merítsünk egy tiszta törlőkendőt me­leg, de nem forró vízbe (a csukló belső oldalán vagy az alkarunkon ellenőrizzük, hogy kellemes-e a hőmérséklete), és háromóránként 5-10 percre tegyük a baba szemére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.