Babaápolás

Babapatika – milyen gyógyszereket tartsunk otthon?

A gyógyszert jobb előre beszerezni, mint megvárni, amíg az éjszaka kellős közepén vagy hóviharban szükség lesz rá. A gyógy­szerfajták megválasztásában és adagolásá­ban kövessük a gyermekorvos tanácsát. S ami a legfontosabb: a gyógyszert kis és nagy gyerekek elől egyaránt el kell zárni!

Folyékony lázcsillapító:

Például acetaminofen-tartalmú szer.

Sebekre:

Fertőtlenítő balzsam vagy krém kisebb vágott vagy horzsolt sebek kezeléséhez. hidrogén-peroxid sebek lemosására. Legjobb a fájdalmat is tompító vagy csil­lapító szagtalan spray.

Csípésekre:

Cinkpát kenőcs szúnyogcsípésre és visz­kető kiütésre.

Szájon át bevehető rehidrálóoldat

Hasmenésre (csak ha az orvos javasolja).

Napvédő krém:

Ma már hat hónapos kor alatt is javasolt. Csecsemőknek való finomságút kell vásárolni.

Alkohol:

A köldökzsinórcsonk letörlésé­hez, a hőmérő tisztításához. Ledörzsölésre nem használható!

Gyógyszerbeadáshoz:

Mércés kanál, cseppentő és/vagy száj­fecskendő gyógyszerbeadáshoz. (Lehe­tőleg a gyógyszerhez mellékelt eszközt kell használni.)

Steril kötszer, többféle nagyságú és alakú sebtapasz, csipesz szálka eltávolításához.

Orrszívó:

Öblös fecskendő az eldugult orrocska tisztításához.

Fülmosó fecskendő:

Ha a gyermekor­vos javasolja a felgyülemlett fülzsír ki­mosásához.

Langyos párologtató:

Csak ilyen típu­sú párásítót szabad használni. A forró gőzt párologtató vagy hideg vizet perme­tező régebbi típusokat nem javasoljuk (az egyik forráz, a másikban elszaporod­hatnak a baktériumok, és a permettel a szoba légterébe jutnak).

Digitális hőmérő:

Bár jóval modernebb, mint a higanyos lázmérő, higanymér­gezéstől az utóbbinál sem kell tartani. A gyerekek testhőmérsékletét pontosab­ban lehet mérni végbélben vagy hónalj­ban, mint fülbe dugható (dobhártya-) lázmérővel. A halánték ütőerére helye­zett legújabb homlokhőmérő mérési ered­ményei pontosak, így várhatólag széle­sebb körben és elérhetőbb áron beszerez­hetők lesznek.

Apró zseblámpa segítségével megnéz­hetjük, nem piros-e a gyermek torka, vagy fejsérülés után megvizsgálhatjuk a pupilláját.

Spatula a nyelv lefogásához torokvizs­gálat esetén.

Melegítőpárna és/vagy meleg vizes palack hasfájás esetén vagy izomfájda­lom csillapításához.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.