Babaápolás

Az újszülött hallásvizsgálata

A csecsemő kizárólag érzékszervein ke­resztül ismerkedik a külvilággal: a mo­solygós apai arc látványával, a ringató ka­rok bőrének melegével, a virágok illatá­val, anyja gügyögő hangjaival. Sajnos azonban Amerikában minden 700-2500 gyerekből egy halláskárosultan születik, holott a hallás tudvalévőleg a beszéd­készség elengedhetetlen feltétele.

Hallásvizsgálat fontossága

A kisgyerekek süketségét a közel­múltig csak óvodáskorban, esetleg még később vették észre. Ma már, amikor lehetőség van az újszülöttkori hallásvizs­gálatra, könnyen kiküszöbölhető a baj. Amennyiben a kórházban a hallásszűrés­re nem kerülne sor, úgy a vizsgálatot a gyermekaudiológiai szakrendelésen lehet elvégeztetni, bejelentkezés alapján.

A szűrővizsgálatok igen eredménye­sek!

Az otoakusztikai emissziós (OAE) teszt elnevezésű vizsgálat lényege a hang­ra adott reakció mérése a baba hallójá­ratába vezetett apró szonda segítségével. Az egészséges fül a hanghatásra gyenge visszhanggal válaszol, amit a szondába he­lyezett mikrofon rögzít. A semmiféle fáj­dalommal, kellemetlenséggel nem járó, néhány perces vizsgálatot alvó gyereken is el lehet végezni.

Egy ABR-teszt nevű másik vizsgálat az agytörzs hallásért fele­lős területének a csecsemő fülében kel­tett „kattogásra” adott reakcióját méri a koponyára helyezett elektródák segítsé­gével. A szintén gyors és fájdalommentes vizsgálathoz a babának éber, nyugodt állapotban kell lennie. Ha egy baba el­ső vizsgálata nem sikerül, a tévedés ki­zárása érdekében megismétlik a tesztet.

Hallást befolyásoló kockázati tényezők

Ahol nincs intézményes hallásvizs­gálat, ott feltétlenül el kell intézni, hogy még a kórházban elvégezzék a gyereken. Süketség bárkinél előfordulhat, de van néhány rizikófaktor, mint például az olyan állapotok, amely miatt a gyereknek két vagy több napot az újszülött inten­zív osztályon (perinatális intenzív cent­rumban, PIC) kell töltenie: az úgynevezett Usher-szindróma, a Waardenburg-szindróma, a családi előzmények; vala­mint méhen belüli infekciók, pl. toxoplazmózis, szifilisz, rubeóla, citomegalovírus, herpeszfertőzések.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.