Babaápolás

Az újszülött portréja

A barátok, rokonok lelkes ujjongásától függetlenül egy ma született csecsemő nem pont olyan ennivaló, reklámkész tündibaba, amilyennek az első gyerekes szülők elképzelték. Drágának drága, de szépnek általában nem mondható. Kezdő szülők szemében az átlagos újszülött feje a testéhez képest arányta­lanul nagynak tűnik (kb. a testhossz egy­negyede), a lába inkább ráncos csirke­comb, mint kisbabás. Ha nagyon nehe­zen kellett átpréselődnie a szülőcsator­nán, a feje deformálódott, esetleg kúpos formát ölthetett, közben a fejbőre is felhorzsolódhatott.

Előfordulhat, hogy haja egyáltalán nincs az újszülöttnek, csak néhány el­szórt piheszál, vagy akkora boglya van a fején, mintha már ráférne egy hajvá­gás. A gyér hajzatú fejbőr az átlátszó kék erektől autóstérképre emlékeztet, a feje lágyán, azaz a kutacsnál látni a pul­zus lüktetését.

Születés utáni “szépséghibák” természetesek!

Normális úton történt szülés után az újszülöttek (és az anyák) többnyire úgy néznek ki, mintha több menetet végigküzdöttek volna a ringben. (Koz­metikai szempontból a császáros babák sokkal jobban vannak eleresztve, főleg ha eleve sem kerültek bele a vajúdás prés­hengerébe.) A szemük a belső zugokban húzódó redőtől ferdének látszik, és a nagy nyomás alatt bedagadt, hát még ha szemcseppet is kaptak. A szem bevérez­hetett az erőlködéstől (ez az anyákkal is gyakran előfordul). A bokszolójelleget belapított orrocska, be- vagy félrevert állacska teszi teljessé.

Az újszülött vékony bőrének az alat­ta lévő erek halvány rózsaszínes árnyala­tot kölcsönöznek (nem csak fehér bőrű gyerekeknél). Közvetlenül születés után még rajta van a magzatmáz krémsajtsze­rű maradványa, amely a magzatvízben védte a bőrét a felázástól (minél koráb­ban születik meg a gyerek, annál több magzatmáz marad rajta. Időn túl szüle­tett csecsemőkről már majdnem vagy tel­jesen eltűnt a magzatmáz védőkenőcse, ezért előfordulhat, hogy ráncos vagy hámlik a bőrük.) Hasonlóképp, minél érettebben születik a gyerek, annál in­kább eltűnik a magzat vállát, hátát, hom­lokát, orcáját borító szőrszerű babapihe.

Végül a közvetlenül a születés előtt a placentától kapott nőihormon-infúzió következtében sok csecsemő (akár kislány, akár kisfiú) duzzadt mellel és szem­betűnő nemi szervvel jön a világra. A mell­bimbóból még tej, a kislányok hüvelyé­ből (néha véres) váladék is szivároghat.

Pár nap vagy hét után ezek a “születési szépséghibák” eltűnnek!

Az új szülőttség jegyeit érdemes gyor­san lefényképezni (bár ezt a szülőknek talán fölösleges is mondani), mert gyor­san elmúlnak. A legtöbb néhány napon, a többi néhány héten belül eltűnik, és helyette megjelenik egy gödröcskés, immár tényleg portréképes kis tündér.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.