Babaápolás

Baba vitaminok, adjuk vagy ne a kisbabának?

„Bárkivel beszélünk, mindenkinek más a véleménye a baba vitaminok­ról. Nem tudjuk eldönteni, hogy adjunk vagy ne adjunk újszülött kisfiúnknak.”

A táplálkozástudomány még gyerekci­pőben jár, és ez vonatkozik a vitaminok kutatására is (1912 előtt még nevük se volt). Sokkal többet kellene tudnunk, ráadásul nap mint nap új információk látnak napvilágot, így nem csoda, ha a vitaminadásra vonatkozó ajánlások ál­landóan változnak, és folyton ellentétbe kerülnek egymással. És az sem csoda, ha a fogyasztó, beleértve az új szülőket, gyakran kétségek között hányódik.

Egy dolog biztos:

A tápszerrel etetett babáknak nincs szükségük semmilyen kiegészítő vitaminra, mivel a tápszerben minden, számukra szükséges tápanyag megtalálható (csak olvassuk el a címkét, és láthatjuk). Kevésbé egyértelmű a dolog a kizárólag anyatejjel etetett babák­nál. Újabb kutatások szerint az egészsé­ges szopós csecsemők a feltételezhetőleg szükséges vitaminok és ásványi sók több­ségét (ha nem is valamennyit) az anya­tejből szerzik be (ha az anyuka megfe­lelően táplálkozik, és naponta szedi a terhességi-szoptatási kiegészítőket). Az anyatejből hiányzó vitaminok, első­sorban a D-vitamin, cseppek formájá­ban adhatók.

Egyes csecsemőknek nagyobb szük­ségük lehet kiegészítő tápanyagokra, pél­dául akkor, ha a babának olyan egész­ségügyi problémája van, amely kihat a táplálkozására (ide azok a gyerekek tar­toznak, akik nem képesek bizonyos táp­anyagokat felvenni a táplálékból, és/vagy megszabott diétára szorulnak), vagy ha a szoptató anyuka vegetáriánus, nem eszik állati terméket és nem szed kiegészí­tőket.

Ez utóbbi esetben a csecsemőknek legalább B12-vitamint kell kapniuk, mert az teljesen hiányozhat az anyatejből, és valószínűleg folsavat is, bár a legjobb megoldás egy teljes, vassal kiegészített vi­tamin- és ásványianyag-kiegészítő.

Egészséges, idősebb gyermekeknél megfelelő táplálkozás mellett valószí­nűleg nincs szükség rendszeres vitaminozásra – még akkor se, ha egyik nap a zabpehely a padlón végzi is, másnap a joghurt zöme az etetőszék tálcáján kenő­dik szét, az este kínált pépesített csirke­húst pedig a baba próbaképpen meg­kóstolja, majd kiköpi.

Egyes orvosok mindazonáltal ajánlják vitamincseppek napi adását megelőzésképpen, és valószí­nűleg recept nélkül kapható kiegészítőt is javasolnak, amelyek nagyobb babák napi vitamin- és ásványianyag-pótlékát biztosítják.

Jegyezzük meg! Ne adjunk a gyermekünknek semmilyen más vitamin-, ásványianyag- vagy gyógynövény-kiegészítőt, hacsak nem a gyermekorvos javasolja.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.