Babaápolás

Balanitisz – hímvessző gyulladásának kezelése

Balanitisz a hímvessző végének és a fitymának a fertőzése, gyulladása. Gyermekkorban gyako­ri, és általában baktérium, ritkábban gomba is okozhatja. Ötéves kor körül már ritkább, mert ekkorra a kisfiúk nagy részénél a fityma már visszahúzható.

Tünetek és teendők

Balanitisz esetén a kisfiú hímvesszejének csúcsa és fitymája viszket, fáj. Esetleg váladékozhat, vagy kiütés is megjelenhet rajta. Ha ilyen tüneteket veszünk észre gyermekünkön, forduljunk a gyermekor­voshoz, aki megvizsgálja a hímvesszőt, és kenetet is vehet belőle a fertőző kórokozó kimutatására. A probléma magától is el­múlhat, de antibiotikumot is rendelhet az orvos.

Néha szteroid tartalmú kenőcsöt ad­nak. További kezelés csak akkor szükséges, ha a gyermeknek fitymaszűkülete van, mert ekkor a tünetek kiújulhatnak. Súlyosabb esetben sebészi beavatkozás kerül sor.

Fitymaszűkület

A fitymaszűkület (fimózis) a hímvessző végét beszűkíti, nehéz visszahúzni rajta az előbőrt. A következő tünetei vannak:

  • A gyermek érzékenyebb a balani­tiszre;
  • a vizeletürítés nehezítve lehet;
  • a fityma vizeléskor ballonszerűen megduzzad;
  • visszatérő fertőzéseket okoz.
Jegyezzük meg! Ötéves korig gyakran fordul elő a balani­tisz, mert addig az előbőr (fityma) még nem egészen visszahúzható, így tisztítása nem oldható meg tökéletesen.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.