Babaápolás

Pelenka-dermatitisz (bőrkiütés)

Kézenfekvő a magyarázat: a pelenka-dermati­tisz szinte a pelenkaviselés kötelező következ­ménye. A kisbabák pelenkája a vizeletet, szék­letet megfogja, de a bőrrel érintkezve irritálja azt, a baba bőre kivörösödik, fáj, és ez szemmel láthatóan zavarja őt. A probléma általában néhány nap alatt rendeződik enyhítő krémek használatával és a baba popsijának levegőztetésével. Ha mégis megmaradna, és a kiütések fájdalma­sak, fel kell keresni a gyermekorvost. Ilyenkor többnyire gombás- vagy bakteriális fertőzés áll­hat a háttérben

A pelenka-dermatitisz megoldása egysze­rűnek tűnik:

Gyakrabban kell pelenkát cserélni, és gondosan meg kell tisztítani a baba popsiját. Mégis majdnem minden kis­babánál előfordul. Otthoni körülmények között kezelhető, és lágyító krémekkel akár egy héten belül megszűnnek a tünetek.

Pelenkacsere

Ha elég gyakran cseréljük a pelenkát, csökkentjük a kiütések kialakulásának esélyét.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a kiütés súlyosabb, és egy hétnél tovább tart, gyermekorvoshoz kell fordulnunk. Ha gombás fertőzést talál, akkor gombaellenes kenőcsöt vagy oldatot fog rendelni az emésztőrendszerben a Candida gomba mennyiségének csökkentésére. Ha bakté­riumfertőzés gyanítható, akkor pedig anti­biotikumot fog adni.

Hogyan előzhetjük meg a pelenka-dermatitiszt?

  • Cseréljünk gyakran pelenkát a babán.
  • Mossuk és gondosan törölgessük át a pelenkával borított felületet a baba bőrét.
  • Amint észrevettük az első kellemetlen jeleket, használjunk bőrlágyító krémet.
  • Kerüljük az illatosított babakozmeti­kumokat.
  • Minden nap tartsunk rövid „pelenka­mentes” időszakot.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.