Fájdalom enyhítése

Nyálkatömlő-gyulladás tünetei és gyógyítása

Tegnap az egész kertet fölgereblyézte – karjai órákon át végezték az előre-hátra fűré­szelő mozdulatokat -, s ma úgy érzi, mintha lángolna a könyöke? Vagy tegnap este táncolt egy jót, de ma reggel már a tánc az utolsó, amihez csípőjének kedve volna? Netán a gyerekeket dobálta a levegőbe, és most mozdítani is alig bírja a vállát? Lehet­séges, hogy gyulladás alakult ki a nyálkatömlőkben (bursák; ejtsd: burzák), ezekben az apró, folyadékkal teli zsákocskákban, amelyeknek az a feladatuk, hogy csökkentsék a súrlódást az ízületek körüli inak és izmok között, és mozgás közben párnaként védjék egymástól a csontokat és a hozzájuk nyomódó lágy szöveteket.

Mikor alakul ki?

Több mint 150 nyálkatömlő könnyíti a test mozgásait, ám ha túlter­heljük az ízületeket – különösen a könyököt, a vállat és a csípőt, illetve valamivel ritkábban a térdet, a sarkat és a nagylábujjat -, akkor kialakul­hat a nyálkatömlő-gyulladásnak (bursitis; ejtsd: burzitisz) nevezett igen fájdalmas állapot. Előidézheti túl nagy nyomás is, például sok könyöklés vagy térdelés, sőt az okok között autóbaleset, elesés és fertőzés is szere­pelhet. Már meglévő gyulladásos állapot – mint reumás ízületi gyulla­dás vagy köszvény – esetében a nyálkatömlő-gyulladás veszélye is nőhet. Azok a hobbik vagy szakmák természetesen szintén emelik a kockázatot, amelyek bizonyos ízületek túlerőltetésével járnak: egy kertész például az állandó térdelés miatt kerülhet veszélybe, míg egy bolti eladó azért, mert napi nyolc órát állva tölt.

Akkor gyanakodhat nyálkatömlő-gyulladásra, ha mozgásra rosszab­bodó érzékenységet és sajgást tapasztal. A gyulladt ízület fölötti terület megduzzadhat, meleggé válhat s ki is vörösödhet – annak ellenére, hogy esetleg semmi nem jut eszébe, amivel megerőltette volna.

Jegyezzük meg! Az esetek többségében az állapot egy-két héten belül rendeződik olyan, egyszerű gyógymódok hatására is, mint a pihenés és a jegelés, valamint a gyulladáscsökkentők szedése. Ha nem, keresse föl orvosát. A kezeletlen nyálkatömlő-gyulladás – különösen a vállban – fokozódó elmerevedést okozhat, s idővel az ízület mozgástartományának maradandó csökkené­séhez vezethet.

Az első teendők

Talán túlságosan nagyratörő terv volt a kert egy nap alatt való kigyom­lálása. Szerencsére néhány egyszerű lépéssel máris hozzákezdhet a fájó ízület gyógyításához.

1. Pihentesse!

Hagyja abba azt a tevékenységet, amelyről úgy gondolja, hogy túlterhelte nyálkatömlőit. A gyógyszertárba is elmehet, hogy fáslit vagy az adott ízü­letre tervezett rugalmas kötést vásároljon: ezekkel a gyulladás megszűné­séig kissé korlátozni lehet az ízület mozgását.

2. Elő a jeges borogatással!

Tegyen 15-20 percre jeges borogatást vagy jégdarabokkal teli, rongyba bugyolált zacskót a fájó területre, és ezt három-négy napon át négy-hat óránként ismételje meg, amíg a duzzanat le nem lohad. Ezután általában már többet segít a nedves meleg.

3. Szedjen gyulladáscsökkentőket!

A fájdalomcsillapító hatású NSAID-ok, mint az ibuprofen és a naproxen, a fájdalmat és a gyulladást is enyhítik. Kövesse a címkén található adagolási utasítást, hacsak orvosa mást nem tanácsol.

4. Forduljon orvoshoz!

Ha a fájdalom és a duzzanat néhány hét alatt sem javul, vagy ha a duz­zanat rendkívül nagy mértékű, keresse föl orvosát. Akkor se tétovázzon, ha lázas, vagy ha éles, nyilalló fájdalmat érez. Ha már reumás ízületi gyulladásban, cukorbetegségben vagy lupusban szenved, vagy ha olyan gyógyszert szed, amely miatt könnyebben fennáll a fertőzések veszélye, idejekorán forduljon szakemberhez panaszával.

Azonnali enyhülés

Ha a nyálkatömlő-gyulladás tönkretenné a napját, gyors enyhülésre van szüksége – ebben segíthetnek az alábbi egyszerű módszerek.

Melegítse! Ha az ízület már nem gyulladt, de még mindig fáj, tegyen a sajgó pontra meleg, nedves törülközőt vagy melegítő­párnát, és hagyja rajta legfeljebb 20 percig. Ez a fájdalmat és a merevséget is enyhíti.

Polcolja fel! Az érintett ízület felpolcolása csökkentheti a duz­zanatot, enyhítve a kellemetlen érzést.

Használjon mentolos krémet! Menjen el egy drogériába, és vegyen mentolt tartalmazó krémet vagy balzsamot: segít a fájdalom enyhítésében, és kitágítja az ereket, így több vér áramlik az adott területre. Próbálkozhat kapszaicines krémmel is, mely ugyanazt a hatóanyagot tar­talmazza, mint a csípős paprika.

Mit tehet az orvos?

Van, amikor a házilagos gyógymódok – mint a gyulladáscsökkentők sze­dése, a pihentetés és a jegelés – nem elegendőek a nyálkatömlő-gyulladás megszüntetésére. Ilyenkor orvosa megvizsgálhatja a fájó ízületet, megkér­dezheti, mit csinált, s talán röntgenfelvételt és vérvizsgálatot is kér, hogy kizárja az egyéb lehetséges problémákat. Ezután az alábbi megoldásokat kínálhatja fel.

Kortikoszteroid-injekció. Gyakran egyetlen, a fájdalmas területbe adott injekció is elég a gyulladás enyhítéséhez, s általában szinte azonnal megszünteti a kellemetlen tüneteket is.

Lecsapolás. Ha a nyálkatömlők erősen megduzzadtak és folyadékkal vannak tele, orvosa injekciós tűvel és fecskendővel leszívhatja a folyadék­fölösleget. A folyadék egy részét laboratóriumi vizsgálatra küldheti, hogy kiderüljön, bakteriális fertőzésről van-e szó.

Antibiotikumok. Amennyiben a nyálkatömlő-gyulladást valamilyen fertőzés okozza, orvosa antibiotikum-kúrát ír elő.

Segítsen magán!

Többféle lehetősége van állapota javítására, mint gondolná – most csak néhányat mutatunk be a fájdalom enyhítését és a kiújulás megelőzését segítő, házilag is bevethető módszerek közül.

Párnázás. Itt a remek alkalom, hogy vastagon párnázott karosszékbe süppedjen, kertészkedés közben habgumi alátétet vagy térdvédőt hasz­náljon, ha pedig a könyökére szokott támaszkodni, könyökvédőt vegyen magának. Ha már régóta gondolkozik azon, hogy vásárolna egy kényelmes matracot, tegye meg. Az „emlékező” hab és a latex különösen jó válasz­tásnak számít, mivel alkalmazkodnak a test alakjához, s így csökkentik az ízületekre nehezedő nyomást. Ha a probléma a lábfejét, a térdét vagy a csípőjét érinti, viseljen kényelmes, kellően párnázott cipőt.
Mozgás. Ne üldögéljen sokáig egy helyben. Ha ülő munkát végez, akkor is minél gyakrabban álljon föl, és mozgassa meg ízületeit.

Gyakori szünetek. Valahányszor olyasmit tesz, amihez ismétlődő moz­dulatok szükségesek – például porszívóz vagy gereblyéz -, illetve amihez hosszú időn át kell terhelnie egy ízületet – például tartós térdeléssel -, tartson gyakran pihenőt, vagy váltson át néha másfajta tevékenységre.

Erősítés. A fájdalom és a gyulladás elmúltával érdemes lehet képzett gyógytornász segítségét kérnie ahhoz, hogy megerősítse az érintett ízület körüli izmokat. Az erős izmok szinte testőrként óvják izmait.

Nyújtás. Az érintett ízület körüli izmok kíméletes nyújtásával enyhít­hető a fájdalom, mivel ez csökkenti az ízületet érő nyomást, emellett elő­segíti a mozgástartomány megőrzését.

Kímélje magát! Mostantól kezdve mérsékelje ízületei terhelését. Ha például nehéz szerszámot használ, két kézzel támassza meg, a nehéz tár­gyak emelésére pedig kérjen meg valaki mást.

Fekete cseresznye. Ez a régi népi orvosság egy kvercetinnek neve­zett, antioxidáns hatású növényi pigmentet tartalmaz, amely gyulladás­csökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Igyon meg naponta két pohár­ral, hogy lássa, segít-e.

Ha nagyobb a baj

Előfordul, hogy az orvos komolyabb beavatkozással járó módszereket kénytelen alkalmazni – ilyenkor az alábbiakkal próbálkozhat.

Intravénás antibiotikumok. Ha a gondot a nyálkatömlőkben kialakult súlyos gyulladás okozza, intravénás antibiotikumokra lehet szükség a fer­tőzés szétterjedésének megakadályozásához. Előfordulhat, hogy a kezelés miatt néhány napot kórházban kell töltenie. Később valószínűleg tabletta formájában kell folytatnia az antibiotikum szedését.

Bursectomia (ejtsd: burzektómia). Ezt az eljárást csak ritkán alkal­mazzák: ha orvosa nem tudja kellően leszívni a nyálkatömlő folyadék­fölöslegét, vagy ha a fertőzéses nyálkatömlő-gyulladás állandóan kiújul, a szakember úgy dönthet, hogy leszívja, majd műtétileg el is távolítja a nyálkatömlőt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.