Fájdalom enyhítése

Kismedencei gyulladás tünetei és gyógyítása

Tünetek

A kismedencei gyulladásnak korai stádiumaiban általában nincs tünete, ám ha elhanyagolják, a következőket okozhatja:

  • A vakbélgyulladásra emlékeztető heves fájdalom.
  • Enyhétől egészen súlyosig terjedő alhasi és háti fájdalom.
  • Kellemetlen szagú folyás.
  • Szabálytalan időközönként jelentkező menstruációs vérzés, a menzeszek között is előforduló vérzés.
  • Fájdalmas közösülés.
  • Láz, általános gyengeség, hasmenés és hányás.

Veszélyeztetett csoportok

Bármely szexuálisan aktív nőnél kialakulhat kismedencei gyulladás; előfordulása mégis a tizenéveseknél és a huszonéveseknél a leggyakoribb. A legtöbb esetben nemi úton terjedő betegségek eredménye, ezért azok a nők, akik partnerükkel nem kölcsönösen monogám kapcsolatban élnek, és partnerük nem használ óvszert, nagyon nagy kockázatnak vannak kitéve. Azok, akik spirált használnak, valamivel nagyobb arányban fertőződnek meg, különösen közvetlenül a spirál felhelyezését követően. A tampon is kockázatos, ha nem cserélik megfelelő gyakorisággal. Szülés, művi vagy spontán vetélés után is bekövetkezhet kismedencei gyulladás, ha a méhbe kórokozók kerülnek.

Kialakulása

A kismedencei gyulladás akkor alakul ki, amikor a baktériumok bejutnak a méhbe, innen a petevezetékbe és a petefészekbe, majd elszaporodva gyulladást okoznak. A kismedencei gyulladás gyakori oka a tripper és a chlamydia-fertőzés. Kezelés nélkül a lappangó fertőzés fájdalmat, lázat, általános legyengülést és hányingert okoz; az idült gyulladás a kismedencei szervekben összenövéseket okozhat, és a petevezetékben elzáródást idézhet elő. Az elzáródás meddőséghez vagy méhen kívüli terhességhez vezethet. A kismedencei gyulladás emellett az érintett szerveken tályogok (gennyel telt üregek) kialakulását is előidézheti. Ha ez utóbbiak megrepednek, és tartalmuk a hasüregbe jut, rendkívül fájdalmas és életveszélyes hashártyagyulladás léphet fel.

Forradalmi újdonságok

A női meddőség leggyakoribb oka a kismedencei gyulladás. Megelőzésére és leküzdésére számos ígéretes módszert vizsgálnak. Ezek között vannak a következők:

  • Lactobacilusokat tartalmazó hüvelykúpok. A bennük lévő mikroorganizmusok gátolják a nemi úton terjedő kórokozók megtelepedését és elszaporodását a hüvelyben.
  • Otthon is használható tesztek, melyek segítségével a nő maga is megállapíthatja, fertőzött-e a gonorrhoea kórokozójával vagy chlamydiával. Így időben fordulhat orvoshoz.

Mit tegyünk?

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha arra gyanakszunk, hogy gonorrhoeát, chlamydia-fertőzést vagy bármely más, nemi úton terjedő betegséget kaptunk. Erkölcsi, illetve a szifilisz és a gonorrhoea esetében jogi kötelességünk a partnert értesíteni. Addig is, amíg eljutunk az orvoshoz, az alhasra helyezett jeges tömlő elzsibbaszthatja a fájdalmat; az aszpirin vagy az ibuprofen csökkentheti a lázat.

Feltétlenül szedjük be azt az antibiotikum-adagot, amit az orvos felírt, mert csak így gátolhatjuk meg, hogy kialakuljanak szervezetünkben a kezeléssel szemben rezisztens baktériumtörzsek. A teljes gyógyulásig nem szabad nemi életet élni. Ha a partnerrel együtt meggyógyultunk, használjunk gumi óvszert, függetlenül attól, hogy szedünk-e fogamzásgátló tablettát vagy alkalmazunk-e spirált.

Kezelés

Ha az orvos kismedencei gyulladásra gyanakszik, a nőgyógyászati vizsgálat mellett vér- és vizeletvizsgálatot végez, továbbá a hüvelyből vett váladék mikrobiológiai vizsgálatát is kéri. Az eredmények alapján fogja eldönteni a szükséges kezelést. Ultrahangvizsgálatra is sor kerülhet, ha az orvos olyan képletet tapint, amely esetleg tályog lehet. Enyhébb esetekben a medence-gyulladást antibiotikumokkal kezelik, amelyeket vagy egyetlen nagy adagban injekcióban adnak be az izomba, vagy 7-10 napon át kell szedni kisebb adagokban.

Súlyosabb esetekben, ha a láz igen magas és a hasfájás igen heves, kórházi kezelés is szükségessé válhat. Ott a fájdalomcsillapítás mellett infúziókat és antibiotikumokat adnak. A tályog eltávolítására műtéti beavatkozásra is sor kerülhet.

Megelőzés

A kismedencei gyulladást ugyanúgy lehet megelőzni, mint a ne¬mi úton terjedő betegségeket: gumi óvszer és spermaölő készítmények használatával. Ezek együttes hatásaként a hímivarsejtek és a kórokozók nem jutnak be a hüvelybe, vagy ha az óvszer kiszakad, elpusztulnak. A nőknek rendszeres nőgyógyászati ellenőrzésen kell részt venniük. Ha a fertőzés gyanúja felmerül, a hüvelyváladékot bakteriális szempontból is tesztelik, ugyanis a kismedencei gyulladás kezdeti stádiumban többnyire nem produkál tüneteket, viszont súlyos károsodást okozhat. Azok, akik már korábban átestek ilyen betegségen, vagy akik nem monogám kapcsolatban élnek, nem használhatnak spirált.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: a kismedencei gyulladást antibiotikumokkal kell kezelni; így a betegségre nincs alternatív kezelési mód.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.