Babaápolás

Séta vagy utazás a babával, mit vigyek magammal?

Mostantól nem léphetünk ki üres kéz­zel a lakásból – de legalábbis a gyerek nélkül. Valahányszor kitesszük a lábunkat, nagy valószínűséggel a következő dol­gokat kell magunkkal vinni:

Pelenkázótáska nélkül egy lépést se!

A táskát rendszeresen utána kell tölte­ni, hogy mindenkor becsomagolva és indulásra készen álljon.

Pelenkázó alátét

Ha nem jár a pelenkázótáskához, tegyünk bele be egy kü­lön vízhatlan lepedőt. A baba alá törül­közőt vagy textilpelenkát is lehet teríteni, de az nem garantálja a házigazda szőnye­gének, ágyának, bútorának megvédését a pelenkázás következményeitől.

Pelenka

A szükséges mennyiség attól függ, mennyi időre megyünk el hazulról. Biztonság kedvéért mindig eggyel többet vigyünk magunkkal, mint amennyire várhatóan szükség lesz.

Popsitörlő

A kisméretű tartó prakti­kusabb, de gyakran utána kell tölteni. Olyasféle minicsomagolásban is kapha­tó, mint a tízes papír zsebkendő. Szük­ség esetén jól jöhet kéztörlés céljára is, pl. Szoptatás előtt, pelenkázás előtt és után, vagy az etetés következtében összekent ruha, bútor stb. letisztogatásához.

Lezárható nejlonzacskók

Az eldobha­tó használt pelenkának, főleg ha nincs szemetes a közelben, illetve a babáról le­vett mosnivalónak.

Tápszer

Tápszeres gyerek esetén, ha a távollét ideje túllépheti az etetési időt. Ha bontatlan tápszeres üveget vagy egy palack vizet és helyben bekeverhető táp­szerport viszünk magunkkal, nem kell hűtésről gondoskodni. Az otthon előre elkészített tápszert azonban egy kisebb jégakkuval vagy jégkockákkal együtt hő­szigetelő tartóba kell tenni.

Vállra teríthető pelenka

A barátnők bizonyára boldogok lesznek, ha felve­hetik a gyereket, de annak már kevésbé örülnének, ha összekeni a ruhájukat. Egyetlen textilpelenka segítségével elejét vehetjük a kínos perceknek, fintorgásnak.

Tiszta ruha a babának

A makulátla­nul elegáns gyermekkel fontos családi vendégségbe megyünk. Megérkezünk, kiemeljük a kocsiból az édes kis poron­tyot, és kiderül, hogy az „utolsó simítás­ról” maga gondoskodott egy szép nagy, mustársárga folt formájában. Hát ezért érdemes még egy – hosszabb távollét ese­tén még két – öltözéket magunkkal vin­ni. Egy jó adag popsitörlővel egyetemben.

Cumi, ha cumizik a baba

A cumit tiszta nejlonzacskóba kell tenni.

Szórakozási lehetőség

Pici babának bármi jó, aminek a látványa elszórakoz­tatja, főleg amikor a kocsiban vagy a gyerekkocsiban ül. Nagyobbacskáknak olyan könnyű játékszer való, amit meg tud fogni vagy himbálni, de nem tud a szájába venni.

Fényvédő

Ha a babát nem tudjuk ár­nyékban tartani, vékonyan kenjük be az arcát, kezét, testét megfelelő minősé­gű napvédő tejjel (ezt ma már féléves kor alatt is javasolják, sőt télen-nyáron, hiszen a hóról visszaverődő napfénytől is le lehet égni).

Egy falat a mamának

Ha szoptatunk vagy hosszabb időt töltünk olyan helyen, ahol nem lehet megfelelő tápértékű enni­valóhoz jutni, vigyünk magunkkal egy almát, egy darabka sajtot, búzából készült péksüteményt, kenyeret vagy egy zacskó aszalt gyümölcsöt. A parkban, ahol nincs büfé, egy dobozos gyümölcslé vagy egy termosz meleg ital se árthat.

Egy (vagy két, vagy három) falat a ba­bának

Ha már szilárd ételt is eszik a baba, és etetési időre nem érünk haza, vigyünk magunkkal néhány üveg bébi­ételt (kinyitás előtt nem kell hűteni, tála­lás előtt nem kell melegíteni), egy kana­lat nejlonzacskóban (később a maszatos kanalat is beletehetjük), egy élőkét és jó sok papírszalvétát.

Később kézbe adható ennivaló is megfelel (természetesen me­leg időben csak olyan, ami nem romlik meg), például friss gyümölcs, kifli, keksz, hogy étkezések között csillapítsa a gye­rek éhségét, és hasznosan tölthesse az időt. Vigyázat, éhség ellen vagy megnyug­tatás céljából nem szabad nasit dugdos­ni a baba szájába, mert a csecsemőkor­ban felvett helytelen étkezési szokások miatt később nagy árat kell fizetni!

Piperecikkek, elsősegélykészlet

A ba­ba egészségi állapotától és a célállomás­tól függően szükség lehet pelenkakiütés elleni balzsamra vagy kenőcsre, sebta­paszra, antibiotikumos seblemosóra (fő­leg ha a gyerek már mászik vagy jár), gyógyszeres kezelés esetén a beadandó orvosságokra (ha a következő beadásra nem érünk haza; a hűtve tartandó or­vosságot jégakkuval együtt hőszigetelt tartóba kell tenni).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.