Babaápolás

Dongaláb és egyéb láb­ vagy bokadeformitások

Mi ez?

Olyan boka- vagy lábdeformitás, amely háromféle formában fordul elő. A legenyhébb formájú rendellenesség a metatarsus varus („sarlóláb”), amikor a talp elülső része befelé hajlik. Ez a típus csak a baba néhány hónapos korában fedezhető fel, bár már születéskor jelen van. A leggyakoribb lábrendellenesség a pes calcaneovalgus („sajkaláb”), amikor a láb a saroknál élesen megtörik, a láb felfelé és kifelé mutat.

A legsúlyosabb és a legkevésbé gyakori forma a pes equinovarus, a „dongaláb”, amikor a talp be­felé és lefelé csavarodik. Ha mindkét láb dongaláb, akkor a lábujjak egymás felé mutatnak. A dongalábúság vagy más láb­deformitás általában nem fájdalmas, és nem zavarja a babát, amíg itt nem lesz az ideje a felállásnak vagy a járásnak.

Mennyire gyakori?

Minden 800 baba közül egyet érint.

Ki hajlamos rá?

A fiúknál kétszer olyan gyakori a láb- vagy bokadeformitás, mint a lányoknál.

Mi okozza?

Nem az anyaméhben elfog­lalt helyzet, mint egykor hitték (az ilyen esetek a születés után maguktól helyre-állnak). Valószínűleg örökletes és környe­zeti tényezők együttes hatása, amelyek többnyire a bokát és a talpat mozgató izmokban és az idegekben okoznak el­téréseket; egyes esetekben azonban spina bifidához (nyitott gerinchez), idegi vagy izombetegségekhez társul.

Társuló problémák

Dongalábúság (equinovarus deformitás) esetén a talp nem tud fel-le mozogni, ahogy normá­lis esetben járáskor szokott, a gyerek úgy jár, mintha falába lenne. Ha mindkét láb érintett, akkor a gyerek a talp élén vagy akár a lábfejen jár, ez a szövetek károsodását okozza, és a láb abnormális fejlődéséhez vezet. Esetenként más hi­bákkal együtt is előfordulhat.

Kezelés

A láb és a boka enyhe rendel­lenességei csak tornagyakorlatokkal is kezelhetők. Gipszelést vagy műtétet sú­lyosabb esetekben alkalmaznak, hogy a kicsavarodott talpat fokozatosan, fino­man a helyére térítsék vissza, hogy az nor­málisan fel-le tudjon mozogni. A don­galábúságnál a korai felismerés és a gyermekortopédus orvos által végzett szak­szerű kezelés alapvető a lehető legjobb kimenetel érdekében.

Kilátások

Korai, szakértő kezelés mel­lett a többségük rendes cipőt képes hor­dani, sportolhat, és aktív életet él.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.