Fájdalom enyhítése

Bokarándulás és bokahúzódás esetén mik a teendők?

Tünetek

  • A boka fájdalma és érzékenysége nem sokkal a sérülés után.
  • A boka bedagadása és gyulladása.
  • Elszíneződés és véraláfutás.

Veszélyeztetett csoportok

Mindenki átesik élete során egy-két bokaránduláson és/vagy -húzódáson. Ez a fajta sérülés különösen gyakori a futóknál, a kocogóknál, a túrázóknál, a teniszezőknél, a síelőknél és más hobbisportolóknál. Elhízás, alkoholizmus szintén hajlamosít rá.

Kialakulása

A boka rándulása olyankor következik be, amikor az ízület csontjait és izmait összekapcsoló, szívós, rostos anyagból álló kötőszalagok egyike vagy némelyike hirtelen és erősen meghúzódik, bár nem szakad el. Ez gyakran akkor következik be, ha valakinek elesés, a járdaszegélyről való lelépés vagy botlás során kibicsaklik a bokája. A boka rándulása fájdalommal és mérsékelt duzzanattal jár, de általában nem kíséri elszíneződés vagy véraláfutás, és gyorsan, rendszerint három-négy nap alatt el is múlik.

Figyelem!

Noha a súlyosan meghúzódott boka igen fájdalmas tud lenni, az ízületnek meg kell őriznie működőképességét, és a lábfejnek normálisan mozgathatónak kell lennie. Ha nem tudjuk megmozdítani a bokánkat vagy a lábfejünket, akkor lehet, hogy eltört egy csont: ilyenkor a lehető leggyorsabban forduljunk orvoshoz!

A húzódásokra az erőteljesebb duzzanat és fájdalom mellett a bőr alatti vérzésből eredő kiterjedt véraláfutás is jellemző. Gyógyulásuk általában egy-két hétig tart, de a boka ezután még sokáig érzékeny és sérülékeny maradhat.

Mit tegyünk?

A rándulások és húzódások esetén a pihentetés, jegelés, fáslizás és az alápolcolás nagyon fontos. A jeget tartalmazó csomagot (például egy zacskó fagyasztott borsót) csavarjuk vékony törülközőbe, és úgy tegyük rá a megemelt bokára. A jeges borogatást 20 percig hagyjuk fenn, és a kezelést egy-két óránként ismételjük meg. 36-48 óra után, illetve amikor a duzzanat már lohadni kezd, át-térhetünk a melegítőpárna használatára vagy a váltott hideg és meleg borogatásra.

A hő nyugtató hatású, és a kezelt terület vér-ellátásának javításával elősegíti a gyógyulást. A gyulladáscsökkentő szerek, például az aszpirin vagy az ibuprofen a fájdalmat és a gyulladást is csillapítják. Tekerjünk fáslit a sérült bokára, és néhány napig csak keveset járkáljunk. Ha a fájdalom erősödik, ha a duzzanat vagy a véraláfutás fokozódik, forduljunk orvoshoz!

Kezelés

Az orvos megvizsgálja a bokát és a lábfejet, és röntgenvizsgálatot végeztet, hogy kizárhassa a törés lehetőségét. Ha a fájdalom elviselhetetlenül erős, helyi érzéstelenítőszert injekciózhat a bokába, majd kodeint vagy valamilyen erős nem szteroid gyulladáscsökkentő szert írhat fel. Igen súlyos húzódások esetén szükségessé válhat a boka begipszelése, általában azonban az is elég, ha fáslit alkalmaznak. Ha a húzódás többször kiújul, vagy ha a szalagszakadás igen kiterjedt, műtéti helyreállításra lehet szükség.

Megelőzés

A bokasérülések jelentős része megelőzhető:

  • Hordjunk alacsony (legfeljebb 4 cm magas) sarkú cipőt, különösen akkor, ha gyenge a bokánk. Testedzés közben viseljünk az adott tevékenységhez tervezett sportcipőt.
  • Az edzés előtt és után végezzünk nyújtó- és bokalazító gyakorlatokat.
  • Mielőtt olyan tevékenységbe kezdenénk, ahol nagy az elesés vagy a boka kibicsaklásának a veszélye, fáslizzuk körbe a bokánkat.
  • Adjuk le felesleges kilóinkat, és tartózkodjunk az alkoholtól, vagy legalábbis csak mértékkel fogyasszuk. Az elesés veszélyét fokozó gyógyszereket – például nyugtatókat, antihisztamint – este vegyük be, lefekvés előtt.

Alternatív terápiák

  • Gyógytorna: Súlyos húzódás után, vagy ha rendszeresen kiújuló bokarándulásunk, illetve -húzódásunk van, kérjünk tanácsot a gyógytornásztól! Ekkor a szakember elemezni fogja mozgásunkat, és olyan speciális gyakorlatokra tanít meg, amelyekkel kiküszöbölhetők a járás problémái, és megerősíthetők a boka és a lábfej izmai.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.