Fájdalom enyhítése

Bokasüllyedés tüneteinek kezelése

Tünetek

  • Néha makacs lábfej- és bokafájdalom, különösen gyaloglás, futás vagy egyéb, a lábfejet erősen megterhelő tevékenység után.
  • Esetlen járás; a láb fejtörések, az Achilles-ínsérülések és egyéb láb-, térd- és csípőfájdalmak megnövekedett kockázata.

Veszélyeztetett csoportok

A bokasüllyedés, más néven lúdtalp oka a láb tartószalagjainak örökletes gyengesége. Veszélyét okozhatja az elhízás is; emellett a cukorbetegség és az egyéb, az izmok gyengülésével járó állapotok is növelik kockázatát.

Kialakulása

A lábfejnek kettős boltozata van: a magasabbik ív hosszanti irányban fut végig a talp közepén, míg a kisebbik a láb elülső ré-szén található. Az újszülöttek mind lúdtalpasan jönnek világra, de a láb kötőszalagjainak erősödésével ez az állapot – miután a gyermek járni kezd – idővel magától is megszűnik, és kialakulnak a lábat tartó csontos boltozatok. A bokasüllyedés azonban megmaradhat, ha a gyermek lábcsontjai rendellenesen fejlődnek, vagy ha valamilyen izombeidegzés zavart és gátolja a boltozatok kifejlődését. A felnőtteknél a lúdtalpat kiváltó ok lehet az elhízás, a cukorbetegség és az ízületi gyulladás.

Figyelem!

A lúdtalp tünetei igen változóak: egyeseknél az állapot semmiféle gondot nem okoz, mások a láb túlzott megerőltetése esetén fájdalomra panaszkodnak, megint másoknak pedig akár minden lépés is fájdalmas lehet.

A lúdtalpasoknál az átlagosnál nagyobb az Achilles-ínsérülések és a lábfejet érintő törések veszélye. Nagyon figyeljünk oda arra, hogy megfelelő cipőt – és ha szükséges, lúdtalpbetétet – viseljünk, mivel így csökkenthetjük az Achilles-inat és a lábfej apró csontjait érő terhelést.

Érdekelnek a legérdekesebb újdonságok? Iratkozz fel, küldjük!

[mc4wp_form id="36742"]

Mit tegyünk?

A lúdtalpbetét általában enyhíti a bokasüllyedés kellemetlen tüneteit. Egyes esetekben az is elegendő, ha a lúdtalpas személy magas boltozat-alátámasztással ellátott cipőt hord – ilyen például a versenyszerűen gyaloglók cipője. Ha ezek nem adnak megfelelő enyhülést, speciális ortopéd cipőre vagy talpbetétre lehet szükség.

A gyaloglás, és különösen a mezítláb való járás az egyik legjobb lábfejerősítő gyakorlat. A lábujjhegyre állás szintén erősíti a talpboltozatot: álljunk úgy, hogy két lábunk 10-15 centiméterre legyen egymástól, és a lábujjak kissé befelé nézzenek. Kezünkkel támaszkodjunk meg egy stabil szék háttámláján, lassan emelkedjünk lábujjhegyre, számoljunk kettőig, aztán ereszkedjünk vissza a padlóra. Mindennap végezzük el ezt a gyakorlatot 3xl0-szer – és az előtt is, hogy hosszú sétára vagy kocogni indulnánk. A láb sajgásának enyhítésére próbáljuk ki a sugármasszázst vagy a meleg lábfürdőt, amelybe keverjünk pár csepp levendulaolajat.

Kezelés

Ha a lúdtalp fájdalmat, járási nehézségeket és egyéb gondokat okoz, az általában jól kezelhető egyénre szabott ortopédiai segédeszközökkel. A lábról gipszlenyomatot készítenek, és annak alapján készítik el merev műanyagból és fémből a lúdtalpbetétet. Szóba jöhet a helytelenül álló csontok műtéti korrekciója is, főleg akkor, ha a rendellenesség akadályozza a beteget a járásban és az egyéb tevékenységekben.

Megelőzés

A veleszületett lúdtalp nem előzhető meg. Az elhízással összefüggő lúdtalp az ideális testsúly megőrzésével kerülhető el.

Alternatív terápiák

  • Lábmasszázs: Már a láb egyszerű masszírozása és dörzsölgetése is enyhítheti a fájdalmat. A gyógymasszázs – esetleg akupresszúrával és reflexológiával kombinálva – még hatásosabb lehet. Hígított illóolajok – például a levendula vagy a borsmenta olaja – is belemasszírozhatóak a lábfejbe.
  • Gyógytorna: A gyógytornász különleges lábfejerősítő gyakorlatokat taníthat, és kiigazítja a járáshibákat.
  • Lúdtalpbetét: A lúdtalpbetét lényegében mesterségesen biztosítja a talpboltozatot, s ezzel megtartja és kipárnázza a lábfejet.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.