Babaápolás

Az egy hónapos baba hallása

„A gyerekem látszólag nem reagál a zajokra. Átalussza a kutya ugatását és a nővére hisztériáit. Lehet, hogy baj van a hallásával?”

Már a méhben hozzászokott!

Ez valószínűleg nem azért van, mert a baba nem hallja a kutya ugatását vagy a nővére kiabálását, hanem azért, mert már hozzászokott ezekhez a hangokhoz. Bár ő akkor pillantotta meg először a vilá­got, amikor az anyaméhből kikerült, de nem ez volt az első alkalom, amikor a külvilág hangjai eljutottak hozzá. Sok hang – kezdve a rádióból jövő zenétől az utcákon tülkölő dudákig és a sikoltó szirénákig – áthatolt békés méhbeli ott­hona falán, és már hozzászokott.

A legtöbb baba korai gyerekkorban ijedséggel, körülbelül három hónapos korban pislogással, körülbelül négy hónapos korban a hangforrás felé fordu­lással reagál a zajokra. Nem biztos, hogy azok a hangok, amelyek létezésének hát­térzörejévé váltak, erőteljes választ válta­nak ki, esetleg csak olyan finom reak­ciót, amit gyakorlatlan szem nem is vesz észre (például megváltoztatja a testhely­zetét vagy a tevékenységét).

A legtöbb újszülött hallását meg­vizsgálják

Valószí­nűleg az ön gyerekéét is megvizsgálták, és mindent rendben találtak. Megbizo­nyosodhat róla, ha megkérdezi a gyerek orvosát, hogy elvégezték-e a vizsgálatot, és mi volt az eredménye.

További aggódás megelőzésére el­végezhetjük a következő kis tesztet:

Tap­soljunk a gyerek feje mögött, és figyel­jük, megijed-e. Ha igen, tudjuk, hogy a gyerek hall. Ha nem, próbálkozzunk később. A gyerekeknek (az újszülöttek­nek is) megvan az a csodálatos tulajdon­ságuk, hogy akaratlagosan figyelmen kí­vül hagyják vagy kizárják a környezetü­ket, és lehet, hogy a baba most éppen ilyen állapotban van.

Az ismételt teszt kiválthatja a várt választ

Ha mégsem, keressünk más módokat a megfigyelésé­re: megnyugszik-e vagy bármilyen más módon reagál-e az anyja megnyugtató hangjára, amikor nem néznek egymás szemébe? Van-e bármilyen válasza az éneklésre vagy a zenére? Megijed-e, ami­kor ismeretlen zajt hall? Ha úgy tűnik, a baba soha nem reagál a hangokra, beszéljünk a lehető leghamarabb az or­vossal. Minél korábban felismerik és kezelik a gyerek esetleges halláskároso­dását, annál jobb eredmény várható.

A vizsgálat különösen fontos a ma­gas kockázatú csecsemőknél!

Akiknek születési súlya nem érte el a 2,5 kilót, akiknél szülés közben komplikációk léptek fel, akiket az anyaméhben olyan gyógyszerek vagy fertőzések értek (pél­dául rubeóla), amelyek halláskároso­dást okozhatnak, akiknek a családjában előfordult süketség, akiknek más súlyos rendellenességei vannak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.