Veszélyes vagy biztonságos

Mire ügyeljünk zenehallgatás során, hogy ne károsodjon hallásunk?

A hallásunk is áldozatul eshet a környezet károsító hatásainak. A fejünk felett el­zúgó repülőgépektől a konyhában berregő konyhai robotgépig nap mint nap túl erős hangoknak tesszük ki magunkat anélkül, hogy tudatában lennénk a veszélynek.

A rockkoncerten való részvétel nyilvánva­lóan veszélyes, de ugyanígy halláskárosodást okozhat, ha túl közel ülünk a szimfonikus ze­nekar ütős szekciójához, ha sokat használjuk a sétálómagnót, vagy ha beülünk egy multip­lex moziba. Ráadásul a zaj nem csak a hallást zavarhatja meg. Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik csendesebb osztályteremben tanulnak (az utcai zajoktól távol), jobb ered­ményeket érnek el az olvasási tesztekben, és kevesebb viselkedési és figyelem-összpontosí­tási zavar figyelhető meg náluk.

Vigyázat! Nem mindegy, mekkora hangerővel hallgatjuk a walkmant! Az átlagos hangerő veszélyesen ma­gas: 112 decibel. Ha csak úgy halljuk magunkat, ha felemeljük a hangunkat, vegyük lejjebb a hangerőt!

Dübörgő decibelek

A zajt decibelben mérik. A skála nullánál, azaz az emberi hallásküszöbnél kezdődik, és logaritmikusan növekszik, vagyis a zaj minden tíz decibelnyi emelkedését az előzőnél kétszer hangosabbnak halljuk. A 90 decibeles robotgép keltette zajt nyolcszor hangosabbnak érzékeljük a rendes beszélgetés 60 decibeljénél. Ha a biztonságosnál hosszabb ideig vagyunk kitéve igen nagy hangerejű zajnak, károsodnak a belső fülben lévő szőrsejtek, ami idővel a hallási tartomány csökkené­séhez vezet. A folyamat általában foko­zatos és fájdalommentes. Hallhatunk esetleg fülcsengést, de a hallászavart inkább akkor vesszük észre, amikor rájö­vünk, hogy kevésbé értjük mások beszédét – különösen azt, amit a magasabb hangú nők és gyermekek mondanak. Az Európai Unióban a megengedhető napi zajárta­lom határértéke 87 decibel.

Hallgassunk a tanácsra

Hallásunk védelme érdekében használjunk fuldugót, ha huza­mosabb ideig 85 decibel feletti zajszintnek vagyunk kitéve.

(Akkor van szükségünk fuldugóra, ha a tő­lünk 1 m-re álló személlyel csak emelt hangon tudunk beszélgetni.) A füldugó légmentesen elzárja a külső fül hallójáratát, és ez 20-30 de­cibellel csökkenti a belső fülbe jutó hangerőt. Füldugók többféle anyagból készülnek (szil­ikon, habgumi, viasz), mind egyformán haté­kony, amennyiben tökéletes zárást biztosít. A piszkos vagy kopott füldugó nem szigetel tökéletesen. A fülbe dugott vatta a legjobb esetben is csak hét decibellel csökkenti a hang­erőt, mivel a pamutszálak nem szigetelik a hanghullámokat. A különösen hangos kör­nyezetben dolgozó munkások speciális hang­szigeteléssel ellátott fulvédőt használnak.

A mindennapi életben is figyeljünk oda az erős zajforrásokra, és próbáljuk minimálisra csökkenteni a környezeti zajt. A rezgéselnyelő „tappancsok” jelentősen csökkenthetik a ház­tartási eszközök zajosságát. Hallászavar ese­tén forduljunk orvoshoz. A halláscsökkenés sokszor csak gyulladás következménye, vagy az összetömörödött fülzsír miatt alakul ki, de jelezhet maradandó halláskárosodást is.

Mikor túl hangos?
DecibelForrásBiztonságos időtartam
20suttogáskorlátlan
60rendes beszéd, írógépkorlátlan
80városi forgalom, porszívó, ébresztőórakorlátlan
90benzinmotoros fűnyíró8 óra
100fúrógép, láncfűrész2 óra
120rockkoncert, metró15 perc
130légkalapács, dobok és cintányérok3,8 perc
140repülőgép sugárhajtómű, puskalövés, petárdaA zaj azonnali fájdalmat okoz, és károsíthatja a fület.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.